Sekarang ramai yang obses nak kelihatan langsing, kurus dan cantik. Tapi malangnya ramai yang mengambil diet dengan cara yang salah, tak sesuai dengan diri sendiri atau hanya atas dasar ikut-ikutan…

Dan ada jugak yang ditambah dengan bahaya pengambilan ubat kurus yang mengandungi bahan kimia merbahaya seperti sibutramine iaitu bahan kimia paling popular dalam ubat-ubat kurus murah.

Bagaimana sebenarnya cara yang betul dalam diet terutamanya untuk orang yang nak kuruskan badan?

Ikuti 7 tips diet untuk kurus berikut:

7 Tips Diet Untuk Kurus Dengan Sihat dan Selamat

#1 – Ambil ukuran badan seiring dengan timbang berat badan.

  • Diet ni tak semestinya akan turun berat badan dulu sebab ada individu yang badan shape on dulu baru turun berat badan.

#2 – Kena konsisten

  • Jangan ingat boleh turun berat badan dalam sehari.. Letak target jangka pendek 3 BULAN – 4 BULAN

#3 – Stagnant period

  • Dalam waktu ni, tak banyak perubahan atau hampir tiada perubahan yang kita boleh nampak samada pada berat atau bentuk badan) = jangan risau, ini adalah normal untuk long term diet (diet jangkamasa panjang). Cuma teruskan diet seperti biasa sebab badan sedang shape on semasa stagnant period.

#4 – WAJIB ambil sarapan

  • Kita tidur lebih kurang dalam 6-8 jam dan sepanjang tempoh tu perut jadi berasid. Paling kurang bangun pagi tu, alas dengan segelas air untuk neutralkan asid tu. SARAPAN ni jadi penanda aras untuk tenaga sepanjang hari ye.

#5 – Jangan skip meal

  • Kalau jenis nak mengunyah je, makan banyak kali tapi kuantiti sedikit. Dinner kalau tak mahu makan berat, ambil light meal walaupun sekadar biskut wholemeal atau buah-buahan. Ini untuk elakkan badan bertukar kepada “starving mood”

#6 – Ambil NASI sekurang-kurangnya sekali sehari

  • Saya tak setuju dengan diet tanpa nasi sebab badan kita perlukan karbohidrat. Nasi adalah lebih baik daripada roti, mee dan pasta.

#7 – Banyak minum air kosong

  • Yang banyak tapi bukan dengan jumlah yang banyak pada satu masa. Minum sedikit-sedikit secara berterusan dalam tempoh sehari. Ini untuk mengelakkan daripada buah pinggang kita daripada tidak sempat ‘berehat’. Harap maklum – berat badan 25kg:1L air. Jadi, kiralah berat badan anda.
open-uri20130417-30744-imi6ih
Gambarajah ni menunjukkan kumpulan makanan yang mana yang perlu kita ambil dengan kuantiti yang betul

Mudah saja kan?… tapi mungkin ada yang akan mengalami sedikit kesukaran pada peringkat awal sebab pola diet akan berubah. Jangan risau, beri masa kepada diri sendiri.

Ubah diet anda perlahan-lahan, sedikit demi sedikit… lama-kelamaan anda akan jadi terbiasa.

Ingat! Berjaya turun berat badan 10kg dalam tempoh 1 minggu BUKAN kejayaan sebenar.

Itu sebenarnya membawa diri anda kepada risiko kesihatan lain akibat turun berat badan secara mendadak terutamanya risiko kehilangan nutrisi dan zat galian dalam badan dan ini juga meningkatkan risiko anda untuk kembali LEBIH GEMUK dengan cepat kerana tahap metabolisme anda telah berkurangan.

Jadi, turunkan berat badan dengan cara PENGURUSAN BERAT BADAN yang betul dengan bantuan SET SHAPE UP SHAKLEE.

Anda tak perlu ikat perut, tak perlu berlapar, tak perlu berpantang makan nasi atau menyekat selera daripada makan itu dan ini. Anda masih boleh turunkan berat badan dan menikmati makanan yang sedap pada masa yang sama.

Anda pasti nak turunkan berat badan, dapat tingkatkan kesihatan dan tanpa perlu menghadapi risiko lain kan?

Bersedia untuk mendapatkan berat badan atau bentuk badan yang anda idamkan? Ingin dapatkan konsultasi eksklusif dalam pengurusan berat badan?… WhatsApp saya di 019-7071977 sekarang.

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk sebarang pertanyaan, PEMBELIAN SHAKLEE, JOIN AHLI dan KONSULTASI EKSKLUSIF secara PERCUMA.

Salam Sayang

Hubungi Saya:

Nieda
Business Leader & Shaklee Independent Distributor
JOHOR BAHRU, SKUDAI, UTM (POS KE SELURUH MALAYSIA)

Call | SMS | Whatsapp:
019 – 707 1977

Email:
nieda@ohcantik.com

Komen Facebook:
7 Tips Diet Untuk Kurus Dengan Cara Yang Sihat & Selamat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge