Lebih kurang 80% wanita mengalami kekejangan perut atau disebut juga sebagai senggugut semasa datang haid dan ini adalah antara simptom biasa PMS. Bolehkah minyak ikan Omega 3 untuk atasi masalah senggugut?

Tahukah anda, 8 daripada 10 wanita mengalami sekurang-kurangnya satu simptom PMS setiap bulan? Impak daripada masalah ini mengganggu atau menjejaskan aktiviti harian hampir 50% daripada mereka.

Hanya yang pernah mengalami masalah senggugut saja tahu betapa seksa dan sakitnya. Saya sendiri pernah melalui detik-detik menyakitkan setiap bulan sebelum ini. Pernah sampai ke satu tahap, saya menggigil, berpeluh dan hampir pengsan menahan kesakitan senggugut.

Paling menyeksakan, situasi ini saya terpaksa lalui setiap bulan! Tapi mujurlah saya berjaya atasi senggugut tanpa perlu ambil ubat tahan sakit sekerap dulu lagi.

 

atasi masalah senggugut

 

Selain daripada senggugut, kekejangan perut, mood swings juga adalah simptom biasa PMS. Suka atau tidak, sesetengah wanita terpaksa hadapi situasi begini berulang kali setiap bulan semasa datang haid.

Ubat tahan sakit selalu menjadi teman. Kalau pergi ke klinik pun memang tiada ubat lain akan diberikan melainkan ubat tahan sakit… hmmmm…

Bagi yang lebih kronik, rawatan hormon radikal atau ubat anti-depresan mungkin diperlukan.

Tetapi, tahukah anda wahai wanita bahawa kita ada cara mudah untuk atasi masalah senggugut dan paling penting ia adalah suplemen semulajadi yang jauh lebih selamat berbanding ubat-ubatan sintetik?

Suplemen itu ialah Minyak Ikan Omega 3

 

atasi masalah senggugut

Baca: Manfaat Omega 3 Kepada Kesihatan

 

SENGGUGUT AKIBAT TINDAKBALAS PROSTAGLANDIN

Kekejangan perut semasa haid atau senggugut adalah berpunca daripada prostaglandin, kimia hormon yang dihasilkan oleh tubuh hasil tindakbalas kepada jangkitan, kesakitan atau kecederaan. Ia menyebabkan terjadinya keradangan sebagai tindakbalas pemulihan.

Kajian menunjukkan wanita yang mengalami senggugut memiliki kepekatan prostaglandin pra-keradangan yang tinggi dalam darah mereka.

Apabila kita tercedera, PGE2 prostaglandin – terbentuk daripada asid lemak Omega 6 – terhasil di bahagian yang mengalami kecederaan.

Sama juga keadaannya apabila dinding rahim terhakis semasa haid bermula, prostaglandin akan mencetuskan contraction uterus atau senggugut.

Semakin banyak PGE2 dihasilkan, akan semakin tinggi ketegangan contraction tersebut dan semakin kuat jugalah kesakitan kekejangan perut yang dialami. Prostaglandin juga dikatakan menjadi punca kepada simptom-simptom PMS lain.

 

atasi masalah senggugut

Baca: Tanda-tanda dan Simptom Putus Haid

 

OMEGA 3 & OMEGA 6 PERLU SEIMBANG

Apabila seseorang itu mengambil jumlah asid lemak Omega 6 dan Omega 3 yang seimbang, efek keradangan daripada PGE2 (terhasil daripada Omega 6) akan seimbang dengan PGE1 yang terhasil daripada Omega 3.

Malangnya, kebanyakan daripada kita mengambil Omega 6 yang berlebihan – terdapat dalam minyak sayuran dan telur – dan tidak cukup Omega 3 yang banyak terdapat dalam ikan berlemak seperti salmon, ikan bilis dan sebagainya.

 

ATASI MASALAH SENGGUGUT DENGAN PENAWAR SEMULAJADI

Kajian mendapati wanita yang mengalami masalah senggugut memiliki kandungan Omega 3 yang tinggi dalam darah mereka. Walau bagaimanapun, masalah ini boleh diatasi dengan pengambilan suplemen Omega 3.

Kelebihan lain apabila anda mengamalkan pengambilan suplemen Omega 3 adalah ia juga sangat bekesan untuk mengatasi masalah kembung perut, ketidakselesaan pada payudara dan sakit kepala. Selain daripada itu, Omega 3 juga mampu mengatasi depresi, anxiety, kerisauan berlebihan, kemurungan dan mudah hilang fokus.

 

Sumber

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1546064
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6091462
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22261128
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20795425
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23642943

 

Komen Facebook:
Atasi Masalah Senggugut Cara Mudah Dengan Omega 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *