Ini adalah kisah pencapaian gemilang bekas pesakit Tibi yang pada mulanya diramalkan tidak akan dapat hidup sampai umur 8 tahun pun selepas beliau dilahirkan. Tindakan luar biasa ibu bapa beliau telah mengubah masa depan beliau sehinggakan beliau berjaya melakar sejarah agung dalam dunia makanan tambahan untuk kesihatan.

Pengasas Shaklee, Dr. Forrest C. Shaklee adalah seorang bekas pesakit Tibi yang berjaya sembuh dengan sokongan kehebatan alam semulajadi ciptaan Tuhan.

Baca kisah bekas pesakit Tibi yang hebat ini…

bekas pesakit tibi

Dr. Forrest C. Shaklee dilahirkan pada November 1894 di Carlisle, Iowa. Beliau dilahirkan dengan penyakit Tibi dan doktor sepakat mengesahkan bahawa beliau tidak mungkin bertahan walau hanya untuk 8 tahun sekalipun.

Tapi, oleh kerana kepercayaan orang tuanya terhadap kehebatan kuasa alam semulajadi dalam penyembuhan menyebabkan mereka bergerak ke utara Iowa di mana tanahnya lebih subur dan menghasilkan sumber makanan yang berkualiti.

Nota: Carlisle, Iowa adalah kawasan yang dipenuhi jelaga daripada asap lombong arang batu

Mereka mengenepikan ubat-ubatan; sebagai ganti, makanan dari kebun ladang.

Sebagai seorang bekas pesakit Tibi, Dr. Shaklee berkata penambahbaikan kesihatannya bukan penyembuhan yang ajaib, seperti yang dikatakan oleh beberapa orang, beliau berkata ia perlahan tetapi pasti.

Pada usia yang begitu muda, beliau telah diajar untuk memahami bahawa kesejahteraan dan kesihatan adalah segala-galanya tentang pemakanan yang baik, persekitaran dan senaman yang sihat.

Dr. Shaklee membaca dan dipengaruhi oleh pengajaran Bernarr MacFadden bahawa “dadah (ubat) sering hanya menutup gejala, tanpa menyembuhkan penyakit.” Dr. Shaklee tahu sejak bertahun-tahun mengamati alam semulajadi bahawa beliau mahu merawat orang secara semulajadi.

Bekas pesakit Tibi ini sangat berminat dengan ilmu pengetahuan penjagaan kiropraktik untuk belajar semakin meningkat.

bekas pesakit tibi

Dr. Shaklee mendaftar di Sekolah Chiropraktik Palmer. B.J. Palmer obses dengan idea bahawa kiropraktik adalah satu-satunya rawatan terbaik untuk gangguan fizikal. Pada masa pemikiran sedemikian jarang terjadi, Dr. Shaklee percaya bahawa sistem yang lebih hebat diperlukan untuk memelihara kesihatan individu.

Semasa di Palmer, Dr. Shaklee melihat ramai pesakit yang kekurangan nutrisi dan terlalu banyak makan. Beliau percaya bahawa pemakanan yang kurang baik menjadi punca kepada penyakit. Beliau bersumpah untuk sentiasa sedar betapa pentingnya pemakanan dalam mengekalkan kesihatan.

Apabila Dr. Shaklee ditanya mengapa dia memutuskan untuk belajar perubatan kiropraktik dan bukan menjadi doktor perubatan, bekas pesakit Tibi ini berkata…

“Saya tidak pernah meremehkan profesion perubatan tetapi kita berada dalam dua bidang usaha yang berasingan. Mereka dilatih untuk merawat penyakit dan saya berminat untuk membina kesihatan. “

bekas pesakit tibi

Produk pertama Dr. Shaklee pada tahun 1915 dipanggil “Vitalized Minerals” di mana beliau mengasingkan sebatian semulajadi daripada sayur-sayuran untuk mendapatkan nilai mineralnya.

Pada tahun yang sama, beliau telah bergabung dan terus berhubung dengan ahli Biokimia muda Poland, Casimir Funk, yang kemudian menamakan sebatian tersebut sebagai “VITAMIN”.

Ini adalah penggunaan pertama perkataan vitamin.

bekas pesakit tibi
Wajah baru Vitalized Minerals yang kini dikenali sebagai Vita-Lea

Dr. Shaklee membuka pusat perkhidmatan pertamanya di Rockwell City, Iowa pada tahun 1917. Beliau memberi konsultasi kepada pesakitnya tentang diet mereka, dan membuat buku harian pemakanan terperinci untuk memantau kemajuan pesakit. Pesakit-pesakit beliau diberi diet yang kaya dengan vitamin.

Faciliti tersebut menjadi semakin pesat membangun.

Di samping berkhidmat sebagai pentadbir kliniknya, Dr. Shaklee menghabiskan banyak masa dalam bidang diagnosis X-ray yang baru. Bahaya pendedahan berlebihan tidak diketahui pada masa itu.

Pada tahun 1921, semasa berumur 27 tahun, beliau bimbang tentang luka yang teruk pada pinggul kiri dan bahu kiri beliau. Dr. Shaklee berunding dengan pakar kanser di Chicago dan akhirnya ia disahkan adalah kanser. Mereka mengharapkan karsinoma dapat dihentikan jika lengan dan kaki kirinya dipotong.

Diagnosis tersebut disahkan di Mayo Clinic di Rochester, Minnesota.

Dr. Shaklee adalah seorang doktor muda yang ada masa depan yang cerah, mempunyai seorang isteri, seorang anak lelaki, dan seorang lagi anak yang bakal lahir. Beliau berhadapan dengan janji kehidupan yang singkat sebagai orang yang bakal dipotong lengan dan kaki akibat… beliau mula merenung masa depannya.

“Saya akan hidup, saya akan sembuh” katanya kepada isterinya. “Saya tahu saya boleh melakukannya.”

Dengan tiada pilihan lain, beliau mempertaruhkan hidupnya dengan kuasa penyembuhan alam semulajadi.

Dalam beberapa minggu beliau menjual kliniknya dan memulakan program pemakanan (nutrisi) yang intensif, analisis darah berterusan dan berpuasa berselang hari. Dia hanya makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar dan menambah dietnya dengan banyak vitamin dan mineral.

Pada mulanya, luka ulser tidak menunjukkan tanda-tanda penambahbaikan. Walau bagaimanapun, beliau yakin bahawa penyembuhannya bergantung kepada sikap mentalnya yang positif, dan terus membekalkan badannya dengan nutrien yang betul.

bekas pesakit tibi
“Apa yang kita fikir, itulah kita. Apa yang kita fikir, kita buat. Apa yang kita fikir, itulah kita” – Forrest C. Shaklee, Sr.

 

Menjelang akhir tahun 1922, luka tersebut mula sembuh dan digantikan oleh tisu yang sihat. Kekuatan dan tenaganya juga kembali. Dia masih hidup, anggota badannya kuat dan lebih yakin dari sebelumnya bahawa idea-idea tentang nutrisi adalah benar-benar tepat. Sel-sel yang sihat telah mengalahkan sel karsinogenik (sel kanser).

Beliau juga lebih pasti dari sebelumnya bahawa pemakanan yang baik dapat membantu orang lain juga.

Pada tahun 1924, beliau sekali lagi membuka sebuah klinik dan formulasinya untuk makanan tambahan telah dibungkus dan disebarkan kepada pesakit. Pada tahun 1929 klinik tersebut terbakar. Semua rekod hilang.

Semua terbakar kecuali buku inspirasi oleh Elbert Hubbard yang dipanggil Little Journeys.

Satu petikan dalam buku itu menonjol di atas semua yang lain. Ia membaca:

“Apabila semua yang lain telah musnah, hanya hasil dari fikiran akan tinggal.”

Dr. Shaklee telah dilantik sebagai menteri di Gereja Kristus di Mason City, Iowa. Beliau sebelum ini telah menerima ijazah kedoktoran dalam bidang ketuhanan dan khutbahnya telah banyak dihadiri.

Beliau juga terlibat dalam penyelidikan yang mengejutkan, antara lain, ciptaan revolusioner getah sintetik. Kegiatan penyelidikannya menyebabkan beliau kenal dengan beberapa orang hebat di zamannya, termasuk Thomas Edison dan Henry Ford.

Walaupun banyak minatnya, Dr. Shaklee memutuskan untuk menumpukan usahanya dalam bidang penyelidikan nutrisi.

Beliau memberi tumpuan kepada membina kesihatan yang baik daripada merawat penyakit.

“BUILDING WELLNESS… NOT TREATING DISEASES”

 

Beliau memindahkan keluarganya ke Eugene, Oregon dan kemudian ke Oakland, California. Di samping penyelidikan yang berterusan, Dr. Shaklee memberi kuliah kepada kumpulan berkapasiti dan memperoleh 2 lagi ijazah: Profesor Chiropractic dan Doktor Naturopati.

Pada tahun 1935 beliau mengajar biokimia di California Chiropractic College.

Pada tahun 1943, Dr. Shaklee bersara dan pada tahun 1945 beliau mula menulis satu siri artikel mengenai pengaruh fikiran terhadap kesihatan dan kesejahteraan individu.

Falsafah dan kepercayaan seumur hidupnya adalah dalam kuasa alam.

2 tahun kemudian, beliau mengasaskan Yayasan Shaklee dan mempunyai nama falsafahnya, “Thoughtsmanship,” diberi hak cipta.

Beliau menghabiskan banyak masa di kuliah dan pada 1951, 4 jilid “Thoughtsmanship” diterbitkan. Universiti Komanwel di Los Angeles menganugerahkannya Doktor Falsafah untuk kerja-kerja ini. Banyak ceramahnya yang popular disiarkan oleh stesen radio di San Francisco dan Oakland.

Pada musim gugur tahun 1955, Dr. Shaklee, berusia 62 tahun, memberitahu dua anaknya (Forrest Jr. dan Lee) bahawa beliau mahu melakukan sesuatu yang akan memberi kesan kepada minat orang ramai dalam nutrisi.

Beliau mahu memulakan perniagaan untuk mengedarkan makanan tambahan @ suplemen (vitamin).

bekas pesakit tibi

Pada 1 April 1956, 6 bulan kemudian, Shaklee Corporation dibuka. Pada masa itu, Amerika percaya bahawa mereka menjadi negara yang mendapat nutrisi paling baik di dunia.

Setiap pelanggan yang berpotensi perlu dididik sebelum dia menjadi pelanggan. Dr. Shaklee memberitahu anak-anaknya…

“Kami akan mengajar beberapa orang dan mereka akan mengajar orang lain.” Selebihnya adalah sejarah.

Dengan penyelidikan, sains, pengabdian dan banyak kerja keras, 3 orang Shaklee ini mendapat idea yang hebat – jualan langsung penjagaan kesihatan dan produk lain yang berkaitan – menjadi kejayaan yang luar biasa.

bekas pesakit tibi
Dr. Forrest C. Shaklee meninggal dunia ketika umur 91 tahun, meninggalkan sebuah legasi yang telah mengubah hidupnya dan akan terus mengubah kehidupan jutaan orang lain

Bekas pesakit Tibi yang dikatakan akan mati sebelum umur 8 tahun, kemudian disahkan pula menghidap kanser berjaya hidup sihat dan melawan penyakit beliau dengan mengenepikan ubat-ubatan (drugs) dan hanya bergantung kepada bantuan nutrisi daripada sumber alam semulajadi.

Dari kerana itu jugalah tertubuhnya Shaklee Corporation yang kekal utuh sehingga hari ini.

Kisah ini turut disiarkan dalam Sinar Harian bertajuk “Shaklee Ilham Daripada Pesakit TB, Kanser” 

Syarikat Shaklee berasal dan dikuasai oleh kepercayaan seorang lelaki terhadap alam semulajadi dan “Thoughtsmanship”.

bekas pesakit tibi
Shaklee Corporation kini dimiliki oleh Roger Barnett, seorang Billionaire yang juga percaya dengan kehebatan alam semulajadi untuk kesihatan manusia

 

bekas pesakit tibi
WhatsApp 019-7071977 untuk info lanjut tentang suplemen Shaklee untuk penyakit Tibi
Komen Facebook:
Bekas Pesakit Tibi, Kanser Menjadi Pelopor Dunia Nutrisi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *