Anda ibu menyusu dan alami masalah saluran susu tersumbat? Cepat-cepatlah guna cara atasi saluran susu tersumbat ni dengan segera supaya dapat elak daripada terkena mastitis pula.

Ambil Lecithin untuk membantu atasi saluran susu tersumbat..

Saluran susu tersumbat adalah masalah umum yang boleh terjadi semasa menyusukan bayi. Ia berlaku apabila susu tidak diminum sepenuhnya dari payudara atau apabila terdapat terlalu banyak tekanan di dalam payudara. Susu akan kekal di dalam saluran dan susu mungkin menjadi terlalu pekat dan tidak mengalir dengan betul. Ia mungkin seperti benjolan (ketulan) lembut di payudara, yang boleh menyakitkan dan tidak selesa untuk para ibu.

 

Saluran susu tersumbat mungkin disebabkan oleh:

 • Kegagalan untuk mengosongkan payudara semasa menyusukan
 • Bayi tidak menyusu dengan baik atau mengalami gangguan ketika menyusu
 • Tidak menyusukan bayi pada waktu yang sepatutnya atau menunggu terlalu lama di antara waktu menyusu
 • Menghasilkan terlalu banyak susu
 • Pam payudara yang tidak berkesan
 • Berhenti daripada menyusus secara tiba-tiba
 • Tidur di perut (meniarap)
 • Coli yang ketat
 • Apa-apa saja yang memberi tekanan pada payudara untuk jangka masa yang panjang, contohnya pakaian ketat, backpack, atau seat belt

 

APAKAH LECITHIN?

Sekiranya anda mengalami masalah saluran susu tersumbat yang kerap dan berulang, anda disyorkan untuk meningkatkan pengambilan bahan yang dipanggil Lecithin.

Lecithin secara semulajadi ditemui dalam:

 • Kacang soya
 • Bijirin penuh
 • Kacang
 • Daging (terutamanya hati)
 • Susu (termasuk susu ibu)

Lecithin adalah bahan yang membantu menjaga lemak dan minyak dan bertindak sebagai pengemulsi (emulsifier). Lecithin adalah fosfolipid, yang mempunyai hidrofobik (pertalian antara lemak dan minyak) dan unsur hidrofilik (pertalian untuk air).

Ia boleh bertindak untuk membantu menghalang saluran payudara daripada tersumbat dengan meningkatkan asid lemak tak tepu dalam susu dan menurunkan kepekatannya.

  cara atasi saluran susu tersumbat

 

BERAPA BANYAK LECITHIN YANG PERLU SAYA AMBIL?

Lecithin terdapat dalam banyak makanan yang kita makan seperti organ, daging merah, dan telur. Makanan ini mengandungi sumber lecithin yang paling tinggi , tetapi ia juga tinggi lemak tepu dan kolesterol.

Dos yang dicadangkan ialah 1,200 miligram, 4 kali sehari perlu diambil sebagai cara atasi saluran susu tersumbat dan membantu mengelakkan daripada saluran susu tersumbat tersebut berulang.

 

APAKAH MANFAAT LECITHIN?

Lecithin dicadangkan sebagai satu cara atasi saluran susu tersumbat dan komplikasi yang mungkin timbul. Saluran susu tersumbat boleh jadi sangat menyakitkan dan tidak selesa untuk ibu dan bayi. Bayi anda mungkin meragam jika susu keluar lebih perlahan dari biasa.

Kebanyakan kes saluran susu tersumbat berjaya diselesaikan sendiri dalam masa satu atau dua hari. Walau bagaimanapun, bila ada wanita yang mengalami masalah saluran susu tersumbat, dia juga berisiko untuk mendapat jangkitan payudara (mastitis).

Jika anda mempunyai gejala seperti selesema, demam, menggigil dan benjolan (lump) pada payudara yang panas dan merah, segeralah berjumpa doktor. Anda perlu mengambil antibiotik untuk membersihkan jangkitan. Jika tidak dirawat, mastitis boleh mengakibatkan abses payudara. Abses adalah lebih menyakitkan dan perlu segera dikeringkan segera.

Sekiranya anda terdedah risiko saluran susu tersumbat, berbincanglah dengan doktor anda tentang penggunaan suplemen Lecithin. Perunding laktasi juga boleh membantu memberi anda petua tentang penyusuan bayi.

 

Petua lain untuk mencegah saluran susu tersumbat termasuklah:

 • Biarkan bayi anda menyusu sepenuhnya dari satu payudara sebelum beralih ke payudara yang lain
 • Pastikan mulut bayi anda berada pada posisi yang betul semasa penyusuan
 • Mengubah posisi anda menyusu pada setiap masa
 • Makan diet yang rendah dalam lemak tepu
 • Minum banyak air kosong
 • Memakai bra yang sesuai dan tidak terlalu ketat

 

RISIKO?

Ada risiko tak kalau ambil Lecithin sebagai cara atasi saluran susu tersumbat?

Lecithin adalah bahan semulajadi dan komponennya sudah ada dalam susu ibu. Ia juga merupakan aditif makanan yang agak biasa, jadi ada kemungkinan anda sudah pun mengambilnya. Tidak ada percanggahan yang diketahui antara ibu menyusu dan Lecithin “secara amnya diiktiraf sebagai selamat” oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA).

Suplemen makanan, seperti Lecithin, tidak memerlukan kelulusan penyelidikan dan pemasaran yang meluas oleh FDA.

Jenama yang berlainan mempunyai kandungan Lecithin berbeza dalam setiap pil atau kapsul, oleh itu pastikan anda membaca label dengan teliti sebelum mengambil Lecithin atau suplemen makanan lain.

Sentiasa berunding dengan doktor anda sebelum mencuba apa-apa makanan tambahan semasa hamil atau menyusui.

 

TESTIMONI

 cara atasi saluran susu tersumbat

 

cara atasi saluran susu tersumbat

 

cara atasi saluran susu tersumbat

KLIK IKON DI BAWAH UNTUK MEMBUAT PEMBELIAN TERUS MELALUI WEBSITE SHAKLEE MALAYSIA

 

Anda sedang berpantang atau baru lepas berpantang dan ingin dapatkan semula bentuk badan yang cantik? Ikut perkongsian saya yang boleh membantu anda di Anjalkan Semula Kulit & Otot Yang Kendur Selepas Bersalin

 

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi eksklusif secara berterusan apabila membuat belian produk Shaklee melalui saya. Dan dapatkan juga tawaran-tawaran dan diskaun hebat yang Shaklee berikan kepada semua penggunanya yang berdaftar sebagai ahli.

 

HUBUNGI:

Nieda
Business Leader & Shaklee Independent Distributor

Whatsapp / SMS:
019 – 707 1977

Email:
nieda@ohcantik.com 

Komen Facebook:
Cara Atasi Saluran Susu Tersumbat: Segera Elak Mastitis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *