Seperti yang kita semua tahu, madu sangat bermanfaat untuk kesihatan sampaikan ia disebut di dalam Al-Quran. Anda tahu cara minum madu yang betul supaya ia jadi penawar untuk sembuhkan penyakit?

Ye.. Boleh jer kalau nak minum madu bila-bila pun.. tapi kalau kita boleh dapat lebih manfaat dengan cara minum madu dengan betul.. why not kan?…

Mudah sangat bahan yang kita perlukan… dah tentulah madu lebah.

cara minum madu

CARA MINUM MADU YANG BETUL

 1. Pilih Madu Yang Asli (Madu Mentah)

Hati-hati ketika membeli madu. Ini kerana, 60% madu yang ada di pasaran banyak yang tiruan atau yang sudah diolah kandungannya (ditambah gula dan sebagainya). Banyak petua dikongsikan untuk mengesan madu asli. Contohnya, pilih yang paling likat, berwarna gelap dan sebagainya. Tapi dengan kepandaian manusia sekarang semua itu boleh direka.

Tapi ada satu cara yang teknologi manusia tak boleh tiru.

Caranya: Ambil piring, tuangkan madu satu sudu kecil di atasnya. Kemudian, siramkan air suam. Goncang (lenggang) piring tadi… Jika madu asli, anda akan nampak ia membentuk seperti corak sarang lebah atau hexagon

 1. Minum Madu Untuk Rawat Sakit Di Bahagian Kepala

Jika penyakit yang dialami adalah di bahagian kepala, seperti migrain, madu hendaklah diminum secara terus. Jangan dicampur air. Oleh sebab ciptaan alam semulajadi dan manusia yang daripada tanah ini tidak terpisah, ada gelombang yang berputar 24 jam maka jadual makan madu perlu tepat. Untuk rawatan di bahagian kepala, ambil madu selepas waktu subuh tapi sebelum habis waktu Dhuha.

 1. Untuk Rawatan Bahagian Badan

Masalah berkaitan perut dan usus: untuk capai nikmat kesembuhan maksima minumlah madu dengan air suam. Madu walaupun sejenis cairan, ia mengandungi atom yang kuat. Sebab itu, ia kena dicairkan dengan air.

Cara minum madu: Ambil satu sudu teh saja pada waktu antara selepas Dhuha hingga Zohor. Biar sedikit asalkan istiqomah. Kacau madu ikut arah lawan jam. Ini kerana semua benda yang lawan jam akan menghasilkan tenaga. Manakala yang ikut jam akan menguraikan tenaga dan tak jadi ubat. Contoh paling mudah, ketika orang bertawaf dan pokok yang menjalar.

 1. Untuk Rawat Masalah Kesihatan Bahagian Pinggang Ke Bawah

Cara minum madu: Masa yang perlu ambil madu adalah antara waktu Zohor dan Asar.

 1. Rawatan Masalah Kesihatan Bahagian Bawah

Waktu minum madu adalah antara Asar dan Maghrib. Sebab gelombang pada waktu ini menurunkan sistem imun badan kita.

Baca juga: Redakan Batuk Dengan Madu Mentah

TIPS PENTING!

Penyakit datang sebab adanya suhu panas dan sejuk. Apabila kita sakit, lazimnya suhu badan akan meningkat. Ketahanan (sistem imun) badan pula menurun.

Macam mana nak tahu sama ada badan kita sedang panas atau sejuk. Periksa cuping telinga. Kalau cuping telinga sejuk bermakna badan kita tengah panas dan kalau cuping telinga panas, bermakna badan kita sejuk.

Sebab itu, campuran air dan madu juga kena betul. Untuk dapatkan madu yang panas, kena tuang air dulu dalam gelas baru letak madu.

Manakala untuk dapatkan madu sejuk, letak madu dulu dalam gelas barulah tuang air.

Jika Badan Panas

Cara minum madu -> tuang madu terlebih dulu dalam gelas baru campur air = madu sejuk

Dan bila diminum dengan cara ini ia akan bantu sejukkan badan.

Jika Badan Sejuk

Ini cara minum madu -> tuang air dulu dalam gelas baru campur madu = madu panas

 • Selepas minum madu, jangan makan campuran ikan dengan susu. Elakkan makan ikan dengan daging. Ini yang dikatakan laut jangan bertemu darat. Tak bagus untuk perut.
 • 1 sudu kecil madu kelulut bersamaan dengan 10 sudu kecil madu biasa. Ini kerana lebah kelulut itu kecil, ia boleh masuk sampai ke rongga bunga. Tapi hati-hati ketika membeli madu kelulut. Jangan cari yang berwarna susu kerana dibimbangi ada campuran buah laici yang masam.
 • Madu mentah ini boleh ‘boost’ tenaga seseorang. Jika mahu memandu jarak jauh, contohnya pukul 4 petang nak bertolak, jam 8 pagi dah kena minum madu.
 • Elakkan meletak madu di tempat yang akan mengubah molekul madu. Contohnya dalam peti ais
 • Madu juga boleh jadi ubat mata yang mujarab. Campurkan dengan air hujan dan titiskan pada mata. Nanti akan ada rasa pedih. Titiskan antara waktu selepas Subuh dan sebelum Dhuha. Ini mengikut prinsip minum madu untuk rawatam di bahagian kepala seperti yang dinyatakan di atas.

Kalau tidak ikut waktu yang tepat, ia menghilangkan rasa sakit tapi tidak menghilangkan penyakit.

Credit: Dr. Hisham Bin Hashim, Herbalis & Gemologis

cara minum madu

KELEBIHAN MADU ASLI FOREVER BEE HONEY

 1. Forever Living Products (FLP) memiliki ladang penternakan lebah dan pemprosesan madu lebah yang terbesar di dunia!
 2. Kawasan penternakan lebah di gurun yang bebas pencemaran dan banyak pilihan bunga.
 3. Botol Forever Bee Honey direka khas (tinted) supaya kalis cahaya bagi membendung cahaya matahari daripada merosakkan khasiat madu.
 4. Forever Bee Honey mendapat pengikhtirafan KOSHER dan HALAL IFANCA
 5. Forever Bee Honey hanya mempunyai kepekatan kurang daripada 17% air menjadikan ianya sangat pekat.
 6. Forever Honey Bee ialah madu mentah yang 100% tulen. Ia tidak dimasak, tidak ditapis, tidak diproses dan masih dikekalkan kandungan semulajadi royal jelly dan debunganya. Ini juga menjadikan warna madu Forever Bee Honey lebih gelap berbanding madu asli lain.
 7. Ia mengandungi 16 jenis asid amino, karbohidrat, vitamin, mineral dan enzim dan sesuai untuk kanak-kanak (1 tahun keatas) dan orang dewasa.
 8. Pemanis yang berkhasiat, pengganti gula semulajadi dan mudah dicerna oleh badan.

cara minum madu

Komen Facebook:
Cara Minum Madu Yang Betul Agar Jadi Penawar Sembuhkan Penyakit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *