Topik kali ini adalah untuk pengetahuan umum iaitu tentang khasiat CoQ10 untuk kesihatan orang dewasa tak kiralah samada lelaki ataupun perempuan.

Nak tahu kenapa CoQ10 ini penting jika anda mahu kekalkan tenaga dan kesihatan pada tahap maksimum?

 

khasiat coq10

 

APAKAH COENZYME Q10 & DARI MANA ANDA BOLEH DAPATKAN KHASIAT COQ10 INI?

Coenzyme Q10 (CoQ10) adalah bahan yang sama dengan vitamin. Ia ditemui dalam setiap sel badan. Badan manusia menghasilkan CoQ10, dan sel-sel menggunakannya untuk menghasilkan tenaga yang diperlukan oleh tubuh untuk pertumbuhan dan penyelenggaraan sel.

Ia juga berfungsi sebagai antioksidan yang melindungi tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh molekul berbahaya. CoQ10 secara semulajadi hadir dalam jumlah yang kecil dalam pelbagai jenis makanan, tetapi parasnya sangat tinggi dalam organ seperti hati dan ginjal, daging lembu, minyak soya, sardin, makarel, brokoli dan kacang tanah.

Coenzyme Q10 membantu enzim berfungsi untuk mencerna makanan dan melaksanakan proses badan yang lain. Ia membantu melindungi jantung dan otot rangka.

CoQ10 boleh didapati dalam bentuk suplemen @ makanan tambahan.

 

APAKAH KHASIAT COQ10?

Khasiat CoQ10 dikatakan dapat membantu kegagalan jantung kanser, distrofi otot dan penyakit periodontal. Ia juga dikatakan untuk meningkatkan tenaga dan pemulihan tenaga selepas senaman.

Sesetengah orang mengambilnya untuk membantu mengurangkan kesan ubat-ubatan tertentu pada jantung, otot dan organ-organ lain.

 

KHASIAT CoQ10 UNTUK KEGAGALAN JANTUNG

Sekiranya anda mengalami kegagalan jantung, berbincanglah dengan doktor anda sebelum mengambil sebarang suplemen. Tidak ada bukti kukuh bahawa vitamin atau suplemen lain dapat membantu merawat kegagalan jantung. Mereka digunakan bersama-sama dengan rawatan kegagalan jantung secara perubatan, bukannya rawatan.

Tetapi anda masih boleh mendengar tentang suplemen CoQ10 dan kegagalan jantung. CoQ10 belum pasti dapat melegakan gejala kegagalan jantung. Hanya beberapa kajian Coenzyme Q10 menunjukkan bahawa ia membantu gejala kegagalan jantung.

 

KHASIAT CoQ10 UNTUK KANSER

Pada tahun 1961, saintis mendapati orang yang menghidap kanser mempunyai kandungan CoQ10 yang sedikit dalam darah mereka. Mereka mendapati paras CoQ10 darah yang rendah pada orang yang ada myeloma, limfoma, kanser payudara, kanser paru-paru, kanser prostat, kanser pankreas, kanser kolon, kanser buah pinggang, kanser kepala dan leher.

Berguna sebagai rawatan sekunder untuk kanser.

  • CoQ10 boleh mencegah ubat antikumor doxorubicin daripada mencederakan jantung.
  • 3 kajian mengkaji penggunaan CoQ10 bersama dengan rawatan konvensional untuk kanser. 3 kajian tersebut melibatkan seramai 41 wanita dengan kanser payudara. Dalam setiap kajian, wanita-wanita ini mendapat tahap kesihatan yang bertambah baik.

Tetapi Institut Kanser Kebangsaan (NCI) menilai kekuatan bukti untuk CoQ10 dan kanser sebagai lemah.

 

ADAKAH COQ10 SELAMAT?

Mengambil 100mg sehari kadangkala boleh menyebabkan insomnia ringan pada sesetengah orang. Penyelidikan telah mengesan tahap enzim hati yang meningkat pada orang yang mengambil dos 300mg sehari untuk jangka masa yang panjang. Ketoksikan hati belum dilaporkan.

Kesan sampingan lain yang dilaporkan termasuk ruam, loya, sakit perut, pening, sensitiviti kepada cahaya, kerengsaan, sakit kepala, pedih ulu hati dan keletihan. Tetapi ini biasanya hanya bersifat sementara dan biasanya terjadi semasa tempoh “body adjustment”.

Ubat untuk kolesterol tinggi (statin) dan ubat-ubatan yang menurunkan gula darah menyebabkan penurunan tahap CoQ10 dan mengurangkan kesan suplemen CoQ10.

CoQ10 boleh mengurangkan tindakbalas badan terhadap pencair darah (akticogulant), warfarin (Coumadin) dan boleh mengurangkan keperluan insulin pada orang yang menghidap kencing manis.

Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA) tidak mengawal suplemen @ makanan tambahan dengan cara yang sama mengawal ubat-ubatan. Suplemen boleh dijual dengan penyelidikan yang terhad atau tidak terhadap seberapa baik ia berfungsi atau keselamatannya.

Nota Penting: (Perbezaan Shaklee – semua suplemen Shaklee terpaksa melalui ujian klinikal, kajian saintifik dan Landmark Study bagi memastikan tahap keselamatan dan keberkesanannya sebelum ia dibawa masuk ke pasaran).

 

khasiat coq10

Baca lanjut tentang CoQ-Trol Plus Shaklee

 

Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mengambil suplemen atau jika anda bercadang untuk menggabungkan suplemen @ makanan tambahan dengan rawatan perubatan konvensional anda.

Ia mungkin tidak selamat untuk meninggalkan terus rawatan perubatan konvensional anda dan hanya bergantung kepada suplemen @ makanan tambahan. Ini amat penting bagi wanita yang hamil atau menyusu.

 

TONTON VIDEO PERKONGSIAN DARIPADA DR. BRUCE DAGGY, Ph.D., SHAKLEE CHIEF SCIENCE OFFICER

 

Anda mahu terus kekas cergas bertenaga tanpa dibatasi usia?

Dapatkan CoQ-Trol Plus Shaklee anda hari ini juga.

 

khasiat coq10
WhatsApp “CoQ10” ke 019-7071977 sekarang

 

Komen Facebook:
Khasiat CoQ10 Untuk Kesihatan Orang Dewasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *