Resveratrol meniru kesan sekatan kalori, yang mengaktifkan kumpulan protein yang memberi pelbagai kesan pada tubuh. Khasiat resveratrol ini menstabilkan kromosom dan molekul DNA, menggalakkan pembaikkan DNA dan mengawal fungsi genetik yang mengawal setiap aktiviti sel.

Dengan berbuat demikian, ia menggalakkan kesihatan dan memanjangkan umur.

Telah diketahui selama lebih dari 70 tahun bahawa pengurangan drastik dalam pengambilan kalori boleh melambatkan penuaan dan meningkatkan jangka hayat maksimum pada banyak organisma seperti yeast, cacing dan lalat buah.

Bentuk diet drastik ini telah menunjukkan kesan serupa terhadap mamalia.

Penurunan aktiviti kumpulan protein ini berkait rapat dengan perubahan yang biasanya berlaku dengan penuaan dan penyakit kronik berkaitan dengan usia, seperti kanser, kencing manis, penyakit kardiovaskular (jantung) dan gangguan neurodegeneratif seperti Penyakit Alzheimer dan Parkinson.

 

SEJARAH RESVERATROL

Resveratrol mula-mula ditemui pada tahun 1940-an dalam akar knotweed Jepun (polygonum cuspidatum). Ekstrak tumbuhan ini telah digunakan dalam perubatan tradisional Jepun dan Cina untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk jangkitan kulat, keradangan kulit, dan penyakit hati dan kardiovaskular.

Pada tahun 1976, penyelidik menemui resveratrol dalam kulit dan biji anggur. Kepekatan Resveratrol dalam wain merah adalah antara 0.2 mg / liter hingga 7.7 mg / liter. Tiada Resveratrol dalam wain putih, kerana kulit anggur tidak digunakan untuk membuat wain putih.

Resveratrol juga ditemui dalam kacang tanah, blueberries dan cranberry.

khasiat resveratrol
4 bahan yang menghasilkan Vivix Shaklee

 

Kajian yang mengaitkan penggunaan alkohol dengan risiko kematian akibat penyakit jantung koronari menunjukkan bahawa mereka minum wain merah mempunyai risiko paling rendah. Mereka yang memilih minuman beralkohol lain mempunyai risiko tertinggi.

Mereka juga mendapati bahawa apabila subjek yang sihat diberi alkohol tulen atau wain merah selama 15 hari; alkohol tulen meningkat agregasi platelet (penyebab serangan jantung dan strok); wain merah menurunkan agregasi platelet dan pada masa yang sama, meningkatkan HDL (kolesterol baik).

khasiat resveratrol

Untuk mendapatkan dos & khasiat Resveratrol yang sama daripada seperti yang Vivix berikan, anda perlu minum 100 gelas wain merah setiap hari!

 

KHASIAT RESVERATROL UNTUK KEHILANGAN PENDENGARAN DAN TINITUS

Michael Seidman, MD, telah mengkaji khasiat resveratrol selama 15 tahun dan mempunyai beberapa kajian yang diterbitkan.

Beliau dan pasukannya telah menjalankan beberapa eksperimen di makmal mereka mengenai kehilangan pendengaran akibat bunyi bising pada tikus makmal. 10 ekor tikus dibahagikan kepada kumpulan percubaan dan placebo.

Kumpulan eksperimen ini diberi makan 430 ug / kg / hari resveratrol manakala kumpulan plasebo diberikan saline. Dos ini bersamaan dengan 35 mg sehari untuk lelaki biasa, 170 pound.

Keputusan menunjukkan bahawa kehilangan pendengaran pada haiwan tersebut telah menurun dengan ketara dalam kumpulan resveratrol berbanding kumpulan kawalan.

Kajian “menunjukkan kesan perlindungan Resveratrol terhadap kehilangan pendengaran yang disebabkan oleh bunyi bising.”

Penting untuk diingat bahawa 90% individu yang mempunyai tinnitus juga mempunyai masalah pendengaran dan pencegahan daripada kerosakan yang lebih teruk adalah sangat kritikal.

Nota: Tiada kajian yang menentukan samada Resveratrol boleh memulihkan kehilangan pendengaran selepas ia telah berlaku. Buat masa ini, bukti hanya menunjukkan bahawa Resveratrol boleh mencegah kehilangan pendengaran dan membantu mengekalkan pendengaran yang sihat.

 

MEMANJANGKAN UMUR

Resveratrol diberikan kepada tikus makmal menghasilkan perubahan yang sama dalam ekspresi gen seperti yang disebabkan oleh sekatan kalori. Tikus tua yang diberi makan Resveratrol bersama dengan diet biasa juga menunjukkan pengurangan tanda-tanda penuaan yang dramatik.

Ini termasuklah:

  • Menurunkan kehilangan protein dalam air kencing
  • Meredakan keradangan
  • Perubahan pada lapisan salur darah
  • Koordinasi motor yang lebih besar
  • Pembentukan katarak yang dikurangkan
  • Kepadatan mineral tulang yang terpelihara

khasiat resveratrol

Ahli pathologi, bekerjasama dengan Dr. Sinclair di Harvard, telah menunjukkan peningkatan jangka hayat tikus dengan diet tinggi kalori apabila diberi Resveratrol.

Kajian ini dibuat terhadap sekumpulan tikus pertengahan umur dengan diet tinggi kalori yang diberi Resveratrol dan memeriksa pelbagai parameter fisiologi yang dipengaruhi oleh umur, diet dan obesiti.

Nota: Diet tinggi kalori boleh memendekkan umur.

Tikus yang diberi suplemen Resveratrol mendapat perubahan yang dikaitkan dengan peningkatan jangka hayat, peningkatan kepekaan insulin, peningkatan jumlah mitokondria (penjana tenaga sel) dan peningkatan fungsi motor (otak).

Penyelidik mendapati bahawa khasiat Resveratrol membalikkan kesan diet kalori tinggi pada 144 daripada 153 laluan biokimia.

Mereka menyimpulkan Resveratrol menunjukkan pendekatan baru untuk merawat gangguan berkaitan obesiti dan penyakit penuaan.

 

KHASIAT RESVERATROL UNTUK KARDIOVASKULAR (JANTUNG)

Saintis Korea menemui kaitan antara Resveratrol dengan sel-sel lapisan dinding arteri. Dalam kajian ini, para penyelidik memberi Resveratrol, ubat clofibrate untuk menurunkan lipid dan kawalan diet kepada tikus-tikus yang rawan aterosklerosis.

Tikus yang diberi Resveratrol yang ditambah secara konsisten menunjukkan penurunan jumlah kolesterol LDL secara keseluruhan berbanding tikus yang diberi ubat clofibrate dan tikus yang dikawal dietnya.

Resveratrol juga mengurangkan tahap molekul yang melekat pada dinding saluran darah yang menjadi punca peningkatan pembentukan plak dan pembekuan.

Penemuan yang paling menarik dari kajian ini ialah Resveratrol sebenarnya mengurangkan jumlah perubahan aterosklerotik dan jumlah pemendapan lemak dalam arteri.

Pakar bedah jantung Turki menggunakan Resveratrol keatas keratan rentas salur darah yang diperolehi daripada 38 orang yang menjalani operasi pintasan jantung. Mereka mendapati rawatan tersebut menghasilkan kelegaan terhadap salur darah sebanyak 35%, menunjukkan peningkatan dramatik dalam kapasiti dan kecekapannya mengangkut darah.

khasiat resveratrol

 

KHASIAT RESVERATROL UNTUK KANSER

Pakar onkologi mula memberikan perhatian terhadap khasiat Resveratrol untuk kesan pencegahan kanser.

Ahli biologi Itali mendapati bahawa trans-Resveratrol, iaitu bentuk molekul paling aktif; menyebabkan sel kanser payudara “membunuh diri” atau disebut sebagai apoptosis (perencatan sel kanser).

Ini adalah salah satu cara yang paling penting dan berkesan untuk merawat kanser dan mencegah perkembangan sel kanser daripada terus merebak.

Ahli onkologi di Northeastern Ohio University mendapati mereka boleh menggunakan Resveratrol untuk menghalang sel-sel kanser hati daripada membiak dan menyebabkan sel-sel kanser ini mati melalui proses apoptosis, akhirnya mengurangkan saiz dan bilangan tumor hati dalam tikus yang diberikan karsinogen (penyebab kanser) yang kuat.

 

KHASIAT RESVERATROL UNTUK KENCING MANIS @ DIABETES

Oleh kerana penyerapan glukosa selular mengalami gangguan dalam kencing manis, para penyelidik Kanada memutuskan untuk memeriksa kesan Resveratrol kepada peningkatan keupayaan sel otot untuk menyerap gula dan fungsi seperti insulin.

Dalam makmal kultur otot rangka, para penyelidik mendapati penambahan Resveratrol merangsang pengambilan glukosa kepada lebih daripada 200% garis dasar, sama dengan tindakan insulin itu sendiri.

Menariknya, peningkatan yang sama dalam fungsi insulin-glukosa berlaku sebagai tindakbalas kepada sekatan kalori.

Dalam satu kajian yang luar biasa, ahli biokimia di Madras, India melaporkan perbandingan langsung Resveratrol dengan ubat penurun glukosa oral (glyclazide) dalam mengawal paras gula darah pada tikus diabetik.

Haiwan-haiwan itu dirawat dengan Resveratrol selama 30 hari dan mengalami penurunan yang signifikan dalam gula darah.

Tikus tersebut juga didapati mempunyai tahap biomarker keradangan dan kecederaan hati yang lebih rendah. Para penyelidik menyatakan bahawa kesan ini dapat dibandingkan dengan orang-orang glyclazide, dan menyimpulkan, “Resveratrol dianggap sebagai agen terapeutik yang berkesan untuk rawatan diabetes.”

 

KHASIAT RESVERATROL UNTUK PENYAKIT NEURODEGENERATIF

Tidak ada penuaan yang tidak sihat yang lebih jelas daripada gangguan neurodegeneratif yang merosakkan seperti penyakit Alzheimer dan Parkinson. Penyakit ini dikaitkan dengan kerosakan dan keradangan oksidatif dan para penyelidik Resveratrol menaruh harapan yang tinggi untuk potensi potensi molekul dalam bidang ini.

Seperti sekatan kalori, Resveratrol membantu untuk mengekalkan dan mengawal selia tahap tenaga dalam sel-sel otak dan saraf, memanjangkan kehidupan aktif mereka melalui kesan pada mitokondria iaitu penjana tenaga sel.

Bukti langsung kesan neuroprotective yang diservis Resveratrol dalam penyakit Alzheimer diterbitkan pada tahun 2009 oleh ahli neurosains Cornell yang mengkaji tikus yang diberikan versi eksperimen manusia Alzheimer.

Tikus diberi Resveratrol untuk tempoh 45 hari. Otak mereka kemudian diperiksa untuk ciri-ciri keradangan plak beta-amyloid yang merosakkan dalam penyakit Alzheimer.

Walaupun tidak ada Resveratrol langsung di dalam tisu otak, ahli sains melaporkan pengurangan pembentukan plak sebanyak 48% hingga 90% di kawasan tertentu dan penting di dalam otak.

Perubahan dramatik ini disertai oleh peningkatan besar dalam molekul antioksidan otak. Para penyelidik menyimpulkan, “permulaan penyakit neurodegenerative mungkin ditangguhkan atau dikurangkan dengan menggunakan agen-agen chemopreventive diet yang melindungi daripada pembentukan plak beta-amyloid dan tekanan oksidatif.”

Resveratrol terus dikaji untuk kesannya terhadap proses asas yang berkaitan dengan penuaan.

Resveratrol didapati mampu:

  • Menstabilkan DNA untuk mencegah perubahan kanser
  • Mengalihkan mekanisme pertahanan anti-oksidan
  • Menjadi anti-keradangan dan juga mampu mengarahkan sel kanser untuk melakukan kemusnahan teratur oleh apoptosis.

 

Hasilnya adalah pelbagai manfaat kesihatan yang luar biasa.

Disamping itu adalah penting untuk kita mengekalkan gaya hidup yang sihat, pemakanan dan senaman yang betul dan pengambilan makanan tambahan seperti Resveratrol yang terbukti tinggi nilainya kepada kesihatan.

Resveratrol berkualiti tinggi boleh diperolehi melalui pengambilan Vivix.

khasiat resveratrol

khasiat resveratrol
WhatsApp 019-7071977 untuk info lanjut / order Vivix
Komen Facebook:
Khasiat Resveratrol Yang Sangat WOW!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *