Bila tiba bulan Ramadan, selain daripada menu untuk berbuka puasa, menu sahur adalah yang selalu saja memeningkan kepala ramai orang kan? Termasuklah saya. Tapi itu dulu… sekarang selepas saya dah jumpa menu sahur paling simple, mudah, sedap, berkhasiat dan paling best sekali ia siap dalam masa 5 minit jer.

So, kalau terbangun sahur dah hampir-hampir masuk waktu Imsak pun tak risau sebab masih sempat menikmati menu sahur paling simple ni.

Menu ni tak memerlukan proses memasak tau.

Walaupun ia simple, tetapi ia sangat berkhasiat & sedap. Berpuasa seharian memang steady jer… takde rasa lemau atau letih sampai waktu berbuka.

Nak tau apakah dia menu sahur paling simple yang saya maksudkan itu?

 

menu sahur paling simple

 

Ok, sebelum saya kongsikan menu menu sahur paling simple tu, saya nak kongsikan dulu aspek penting yang anda perlu ambil kira dalam menentukan menu untuk bersahur supaya anda dapat berpuasa dengan sempurna & sihat.

 

7 TIPS SAHUR SIHAT

  1. Mulakan bersahur dengan meminum segelas air putih. Ini penting bagi mengelakkan dehidrasi kerana berpuasa akan menyebabkan tubuh kehilangan banyak cairan.
  2. Buah-buahan adalah menu yang baik untuk sahur dan juga untuk berbuka. Buah-buahan mengandungi elektrolit yang memberi kesegaran pada tubuh.  
  3. Selama puasa, zat besi dalam tubuh akan menurun kerana berkurangnya jumlah sel darah merah dalam tubuh. Akibatnya tubuh akan jadi letih, mengantuk kerana oksigen yang dibawa sel darah merah berkurangan. Oleh itu, pengambilan makanan yang mengandung zat besi semasa bersahur akan akan dapat mengawal kadar hemoglobin dalam tubuh, salah satunya dengan minum jus segar tanpa gula atau paling mudah, ambil saja 2 biji Vita-LeaBaca lanjut tentang Vita-Lea.
  4. Pilihlah karbohidrat kompleks, seperti nasi beras perang atau roti gandum penuh (wholemeal) kerana ini akan membuat gula dalam darah menjadi lebih stabil semasa seharian berpuasa. Elakkan daripada mengambil makanan atau minuman manis berlebihan. Makanan atau minuman bergula akan membuat anda cepat lapar. Makanan yang mengandung banyak gula akan membuatkan tubuh melepaskan insulin dengan cepat. Pilihan pemanis yang lebih selamat adalah gula organik, molases, stevia yang tidak diproses atau madu asli.
  5. Ambil lebih sumber protein yang baik seperti tempe, tahu, kacang-kacangan dan daging atau ikan. Tetapi, sila berpada-pada dengan daging kerana ia juga datang bersama dengan kandungan kolesterol yang boleh membahayakan kesihatan. Pilihan sumber protein semulajadi yang selamat adalah ESP (Energizing Soy Protein) – baca lanjut tentang ESP. 
  6. Hindari makanan bergoreng. Makanan yang digoreng menyebabkan ikatan oksigen berkurang sampai 20%. Ini akan menimbulkan rasa mengantuk sepanjang hari.
  7. Sempurnakan sahur  anda dengan makanan yang juga mengandungi magnesium dan potassium seperti pisang, oren dan badam. Magnesium dapat membantu tubuh menghasilkan tenaga untuk kekal cergas beraktiviti sepanjang hari ketika berpuasa.

 

Sekarang, saya akan kongsikan pula beberapa menu sahur paling simple tanpa perlu memasak dan siap dalam masa 5 minit!

 

Menu Sahur Paling Simple #1

menu sahur paling simple

Ini memang sangat simple, anda hanya perlukan ESP dan air kosong samada sejuk atau suam. Campurkan kedua-duanya. Siap!

 

Menu Sahur Paling Simple #2

menu sahur paling simple

Selain daripada air kosong, ESP juga boleh dicampur dengan susu segar atau susu berperisa (coklat / strawberi). Tetapi susu berperisa kurang sesuai sekiranya anda sedang dalam usaha menurunkan berat badan kerana ia mengandungi gula.

 

Menu Sahur Paling Simple #3

menu sahur paling simple

Ini menu yang paling WOW! sebab anda dapat semua dalam satu… sumber tenaga + multivitamin + elektrolit bagi membuatkan anda kekal cergas sepanjang hari. Kalau minum gabungan 3 super power ni, anda jadi tak sedar pun yang anda sebenarnya sedang berpuasa. Steady jer… hatta anda ada masalah gastrik sekalipun.

Meal Shakes + Performance Drink juga sesuai untuk kanak-kanak.

Baca Cara Atasi Gastrik Ketika Berpuasa

 

Menu Sahur Paling Simple #4

menu sahur paling simple

Ini antara yang tersedap! Campuran ESP + susu segar + kurma. Kurma tu perlu direndam semalaman untuk menjadikan ia sebagai air nabeez (baca khasiat air nabeez)

 

Menu Sahur Paling Simple #5

menu sahur paling simple

Ishh… ini pun sedap jugak… ESP + jus buah-buahan. Jus ni terpulang kepada selera anda masing-masing. Bagi saya, yang paling sedap adalah jus buah naga yang warna pink tu… pisang pun sedap.. boleh dijadikan banana smoothie… sangat mengenyangkan & memang akan buatkan anda kekal bertenaga sepanjang hari.

 

Menu Sahur Paling Simple #6

menu sahur paling simple

ESP + susu segar + oat. Sudah pastinya menjadi menu sahur yang sangat menyihatkan, mengenyangkan, baik untuk jantung dan oat sememangnya berkhasiat & tinggi serat.

 

Menu Sahur Paling Simple #7

menu sahur paling simple

ESP boleh dipelbagaikan cara pengambilannya mengikut selera masing-masing. Ada juga yang suka minum ESP + Nestum. Kalau nak ditambah dengan susu segar lagi pun boleh.. ia akan jadi lebih berkrim dan sedap.

 

TESTIMONI

menu sahur paling simple

menu sahur paling simple

 

menu sahur paling simple

 

BELI SEKARANG

Untuk customer yang membeli produk Shaklee melalui saya, anda akan mendapat 1 set variasi resipi ESP termasuklah resipi yang sesuai untuk ibu yang menyusukan bayi, ibu hamil, mereka yang sedang berdiet, yang inginkan kulit cantik dan sebagainya.

 

menu sahur paling simple

 

Komen Facebook:
Menu Sahur Paling Simple: Siap Dalam Masa 5 Minit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *