Anda tahu tak apa punca biji kolesterol atau sebenarnya biji milia ni?

Biji kolesterol atau biji milia selalunya terjadi pada bahagian muka terutamanya sekitar bawah mata & pipi dan ada juga sesetengahnya terjadi di bahagian alat kelamin.

Ia boleh berlaku pada semua peringkat umur. Biji milia selalu tersalah diagnosis sebagai biji kolesterol, whiteheads, ketuat kelamin atau jerawat bayi. Walaupun biji kolesterol @ biji milia ini agak mencacatkan penampilan, namun bintik-bintik kecil, putih-kekuningan ini tidak berbahaya.

punca biji kolesterol 

APAKAH DIA BIJI KOLESTEROL @ BIJI MILIA?

Biji milia berlaku di bahagian badan di mana kita mempunyai kelenjar pilosebaceus (di mana folikel rambut tumbuh), sama seperti jerawat. Cyst ini bersaiz 1 hingga 2 mm dan pertumbuhan keratin yang terbentuk kebanyakannya di sekitar kawasan mata, tetapi ia boleh berlaku di bahagian lain badan.

 

SIAPA YANG BERISIKO MENDAPAT BIJI KOLESTEROL @ BIJI MILIA?

Keratin adalah sejenis protein yang sama dalam rambut, jadi biji milia berlaku di kawasan di mana terdapat folikel rambut dan kelenjar sebaceous (kelenjar peluh).

Biji kolesterol @ biji milia boleh menjejaskan sesiapa sahaja; Ia juga paling biasa dilihat pada bayi dan tidak khusus kepada mana-mana kaum atau etnik.

 

PUNCA BIJI KOLESTEROL @ BIJI MILIA

Walaupun punca biji kolesterol @ biji milia yang sebenar sukar untuk ditentukan, pakar menganggap bahawa biji kolesterol @ biji milia berlaku apabila kelenjar peluh tidak berkembang atau rosak disebabkan oleh beberapa jenis trauma kulit seperti keradangan.

Punca biji kolesterol @ biji milia yang lain termasuk juga racun kulat tertentu, penggunaan sabun dan pembersih yang berlebihan dan alergi kepada produk yang boleh menyebabkan kerosakan pada kelenjar peluh.

Satu lagi punca biji kolesterol @ biji milia yang biasa adalah selepas proses microdermabrasion – dalam kes ini, punca itu juga mungkin dari kerosakan kepada kelenjar.

punca biji kolesterol
Rawatan microdermabrasion

Pada orang dewasa, biji kolesterol @ biji milia umumnya tidak mudah hilang tanpa rawatan dan mungkin menjadi lebih buruk lagi oleh penyakit kulit yang lain.

Sama seperti jerawat, liang-liang pori boleh tersumbat, menyebabkan kesukaran bagi menghilangkan kulit mati. Cyst ini tidak mengancam kesihatan anda.

 

punca biji kolesterol

CARA MENGHILANGKAN BIJI KOLESTEROL @ BIJI MILIA

Jangan cuba memicit biji kolesterol @ biji milia di muka anda kerana ia hanya akan membuatkan muka anda berparut.

Biji kolesterol @ biji milia perlu dibuang tapi bukan atas sebab kesihatan; ia lebih kepada alasan kecantikan & penampilan. Tidak ada ubat yang berkesan dalam rawatan biji kolesterol @ biji milia.

Kaedah rawatan yang selalu disyorkan hanyalah rawatan laser @ skin tag removal. Rawatan ini biasanya mahal dan menyakitkan kerana lapisan kulit luar yang menutup biji kolesterol @ biji milia tersebut perlu dipecahkan (dibakar) untuk membolehkan isinya dikeluarkan.

Rawatan ini hanya boleh dilakukan oleh pakar kecantikan bertauliah sahaja. Jangan sesekali mencuba untuk melakukannya sendiri melainkan jika hanya menggunakan tools facial biasa.

Saya juga pernah membuat rawatan laser untuk menghilangkan biji kolesterol @ biji milia tetapi ia terlalu mahal dan hanya berkesan untuk tempoh yang singkat. Biji kolesterol @ biji mila akan tumbuh semula selepas 3 atau 4 bulan.

Takkan lah seumur hidup pula kita kena ulang buat rawatan laser ni kan?

HILANGKAN BIJI KOLESTEROL @ BIJI MILIA TANPA RAWATAN LASER

Berita baik!

Kini anda ada pilihan rawatan yang lebih murah dan tidak menyakitkan seperti rawatan laser untuk menghilangkan biji kolesterol @ biji milia.

Pengambilan suplemen Vitamin C untuk tempoh jangka panjang dapat membantu mencegah dan meredakan penampilan biji kolesterol @ biji milia kerana Vitamin C menggalakkan penghasilan kolagen serta mengecilkan liang pori. (Liang pori yang besar & terbuka akan meninggikan risiko pembentukan biji milia)

Untuk rawatan luaran, anda memerlukan 3 LANGKAH MUDAH untuk membuatkan proses menghilangkan biji kolesterol @ biji milia menjadi lebih efektif.

LANGKAH 1 – ALOE AVOCADO FACE SOAP

Cuci muka dengan sabun Aloe Vera + Avocado ini secara konsisten setiap hari. Ini untuk menghilangkan kotoran dan minyak yang terletak pada kulit selepas sepanjang hari kita terdedah kepada pencemaran sekeliling & penggunaan alat solek.

LANGKAH 2 – ALOE SCRUB

WAJIB skrub muka dengan skrub yang betul (yang tidak kasar @ mecederakan kulit) sekurang-kurangnya 2 atau 3 kali seminggu setiap kali selepas mencuci muka.

Ini bagi membantu menyingkirkan sisa-sisa kotoran yang tertinggal dalam liang pori yang tak dapat dibersihkan oleh pencuci muka kita. Sisa-sisa kotoran yang tertinggal dalam liang pori inilah yang menjadi PUNCA kepada biji milia @ biji kolesterol tu.

LANGKAH 3 – ALOE VERA GELLY

Lembabkan kulit dengan Aloe Vera Gelly – 100% pati (isi) daun aloe vera yang berfungsi untuk seimbangkan kelembapan kulit, merawat kulit, menganjalkan kulit, meredakan parut, meredakan jerawat tanpa menyumbat liang pori

Nota penting: pengambilan suplemen dan rutin penjagaan kulit muka haruslah secara konsisten dan berterusan untuk tempoh yang agak lama kerana biji kolesterol @ biji milia memerlukan masa yang lama jika dihilangkan secara semulajadi… SABAR adalah kunci kecantikan kulit!

punca biji kolesterol
Perkembangan wajah saya semasa masih di peringkat awal rawatan. Saya menggunakan Niqrees Hydrogel & amalkan pengambilan suplemen.

CARA MENCEGAH BIJI KOLESTEROL @ BIJI MILIA

Untuk mencegah biji kolesterol @ biji milia ini tumbuh semula, anda harus menggunakan produk skincare, losyen atau krim formula bebas minyak. Ini kerana minyak daripada produk-produk ini boleh menyumbat semula liang pori dan masalah biji kolesterol @ biji milia lebih mudah berulang.

Pastikan anda mencuci muka dengan betul dan gunakan toner / serum bagi menutup semula liang pori yang terbuka semasa proses mencuci muka.

Jangan tidur tanpa mencuci muka terlebih dahulu.

Sunburns juga boleh menyebabkan kerosakan yang membawa kepada masalah ini, jadi pastikan anda memakai sunblock setiap kali mahu keluar dari rumah.

Elakkan juga daripada memakai kosmetik @ makeup yang tebal dan keterlaluan.

Satu cadangan terakhir adalah elakkan sebarang prosedur dermatologi yang tidak perlu yang menyebabkan trauma pada kulit (seperti microdermabrasion).

CARA MEMBUAT PESANAN

WhatsApp “Biji Milia” ke 019-7071977 untuk membuat pesanan Set Produk Biji Milia.

Anda akan diberi konsultasi serta panduan lengkap pengambilan suplemen selepas membuat pembelian.

Suplemen akan dihantar menggunakan courier / Poslaju bergantung kepada kawasan.

COD: Ipoh (tertakluk kepada terma & syarat dan caj COD akan dikenakan mengikut kawasan)

punca biji kolesterol

Komen Facebook:
Punca Biji Kolesterol, Biji Milia Hingga Muka Menggerutu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *