Anda tahu tak apa punca biji kolesterol atau sebenarnya biji milia ni?

Biji kolesterol atau biji milia selalunya terjadi pada bahagian muka terutamanya sekitar bawah mata & pipi dan ada juga sesetengahnya terjadi di bahagian alat kelamin.

Ia boleh berlaku pada semua peringkat umur. Biji milia selalu tersalah diagnosis sebagai biji kolesterol, whiteheads, ketuat kelamin atau jerawat bayi. Walaupun biji kolesterol @ biji milia ini agak mencacatkan penampilan, namun bintik-bintik kecil, putih-kekuningan ini tidak berbahaya.

punca biji kolesterol 

APAKAH DIA BIJI KOLESTEROL @ BIJI MILIA?

Biji milia berlaku di bahagian badan di mana kita mempunyai kelenjar pilosebaceus (di mana folikel rambut tumbuh), sama seperti jerawat. Cyst ini bersaiz 1 hingga 2 mm dan pertumbuhan keratin yang terbentuk kebanyakannya di sekitar kawasan mata, tetapi ia boleh berlaku di bahagian lain badan.

 

SIAPA YANG BERISIKO MENDAPAT BIJI KOLESTEROL @ BIJI MILIA?

Keratin adalah sejenis protein yang sama dalam rambut, jadi biji milia berlaku di kawasan di mana terdapat folikel rambut dan kelenjar sebaceous (kelenjar peluh).

Biji kolesterol @ biji milia boleh menjejaskan sesiapa sahaja; Ia juga paling biasa dilihat pada bayi dan tidak khusus kepada mana-mana kaum atau etnik.

 

PUNCA BIJI KOLESTEROL @ BIJI MILIA

Walaupun punca biji kolesterol @ biji milia yang sebenar sukar untuk ditentukan, pakar menganggap bahawa biji kolesterol @ biji milia berlaku apabila kelenjar peluh tidak berkembang atau rosak disebabkan oleh beberapa jenis trauma kulit seperti keradangan.

Punca biji kolesterol @ biji milia yang lain termasuk juga racun kulat tertentu, penggunaan sabun dan pembersih yang berlebihan dan alergi kepada produk yang boleh menyebabkan kerosakan pada kelenjar peluh.

Satu lagi punca biji kolesterol @ biji milia yang biasa adalah selepas proses microdermabrasion – dalam kes ini, punca itu juga mungkin dari kerosakan kepada kelenjar.

punca biji kolesterol
Rawatan microdermabrasion

Pada orang dewasa, biji kolesterol @ biji milia umumnya tidak mudah hilang tanpa rawatan dan mungkin menjadi lebih buruk lagi oleh penyakit kulit yang lain.

Sama seperti jerawat, liang-liang pori boleh tersumbat, menyebabkan kesukaran bagi menghilangkan kulit mati. Cyst ini tidak mengancam kesihatan anda.

 

punca biji kolesterol

CARA MENGHILANGKAN BIJI KOLESTEROL @ BIJI MILIA

Jangan cuba memicit biji kolesterol @ biji milia di muka anda kerana ia hanya akan membuatkan muka anda berparut.

Biji kolesterol @ biji milia perlu dibuang tapi bukan atas sebab kesihatan; ia lebih kepada alasan kecantikan & penampilan. Tidak ada ubat yang berkesan dalam rawatan biji kolesterol @ biji milia.

Kaedah rawatan yang selalu disyorkan hanyalah rawatan laser @ skin tag removal. Rawatan ini biasanya mahal dan menyakitkan kerana lapisan kulit luar yang menutup biji kolesterol @ biji milia tersebut perlu dipecahkan (dibakar) untuk membolehkan isinya dikeluarkan.

Rawatan ini hanya boleh dilakukan oleh pakar kecantikan bertauliah sahaja. Jangan sesekali mencuba untuk melakukannya sendiri melainkan jika hanya menggunakan tools facial biasa.

Saya juga pernah membuat rawatan laser untuk menghilangkan biji kolesterol @ biji milia tetapi ia terlalu mahal dan hanya berkesan untuk tempoh yang singkat. Biji kolesterol @ biji mila akan tumbuh semula selepas 3 atau 4 bulan.

Takkan lah seumur hidup pula kita kena ulang buat rawatan laser ni kan?

 

punca biji kolesterol

HILANGKAN BIJI KOLESTEROL @ BIJI MILIA TANPA RAWATAN LASER

Berita baik!

Ada pilihan rawatan yang lebih murah dan tidak menyakitkan seperti rawatan laser untuk menghilangkan biji kolesterol @ biji milia. Walaupun masa yang diambil agak lama, tapi InsyaAllah berhasil dan berbaloi.

Wajib SABAR yerrr..

Pengambilan suplemen Vitamin C untuk tempoh jangka panjang dapat membantu mencegah dan meredakan penampilan biji kolesterol @ biji milia kerana Vitamin C menggalakkan penghasilan kolagen serta mengecilkan liang pori. (Liang pori yang besar & terbuka akan meninggikan risiko pembentukan biji milia)

Untuk rawatan luaran, anda memerlukan beberapa langkah mudah untuk membuatkan proses menghilangkan biji kolesterol @ biji milia menjadi lebih efektif.

ARTIKEL BERKAITAN: Cara Kenal Produk Timbang Kilo, AWAS! Jangan Terjebak

 

punca biji kolesterol

LANGKAH 1 – WAJIB EXFOLIATE (SKRUB) WAJAH!

Exfoliate (skrub) sekurang-kurangnya 2 atau 3 kali seminggu jika anda tak mahu wajah anda dipenuhi dengan biji milia. Exfoliation sangat berkesan untuk menanggalkan sel-sel kulit mati. Ini penting untuk mengelakkan daripada sel-sel kulit mati tersebut daripada menyumbat liang pori dan akhirnya menjadi biji milia (termasuklah whiteheads, blackheads dan jerawat).

 

punca biji kolesterol

LANGKAH 2 – GUNA CLEANSER YANG BAGUS

Elakkan daripada menggunakan pencuci muka yang ‘keras’ dan mencuci secara berlebihan. Ini akan menyebabkan kulit kehilangan lembapan semulajadinya.

 

punca biji kolesterol

LANGKAH 3 – SERUM UNTUK MERAWAT

Serum yang baik sangatlah membantu dalam memulihkan wajah yang ada masalah biji milia. Pastikan serum anda adalah produk water based yer. Produk oil-based hanya akan memburukkan lagi masalah biji milia anda. Serum akan membantu mengekalkan kelembapan kulit, merawat kulit, menganjalkan kulit, meredakan parut, meredakan jerawat tanpa menyumbat liang pori.

 

punca biji kolesterol

Nota penting: JANGAN lupa SUNSCREEN!. Pengambilan suplemen dan rutin penjagaan kulit muka haruslah secara konsisten dan berterusan untuk tempoh yang agak lama kerana biji kolesterol @ biji milia memerlukan masa yang lama jika dihilangkan secara semulajadi… SABAR adalah kunci kecantikan kulit!

punca biji kolesterol

TIPS!

Untuk mencegah biji kolesterol @ biji milia ini tumbuh semula, anda harus menggunakan produk skincare, losyen atau krim formula bebas minyak. Ini kerana minyak daripada produk-produk ini boleh menyumbat semula liang pori dan masalah biji kolesterol @ biji milia lebih mudah berulang.

Pastikan anda mencuci muka dengan betul dan gunakan toner / serum bagi menutup semula liang pori yang terbuka semasa proses mencuci muka.

Jangan tidur tanpa mencuci muka terlebih dahulu.

Sunburns juga boleh menyebabkan kerosakan yang membawa kepada masalah ini, jadi pastikan anda memakai sunblock setiap kali mahu keluar dari rumah.

Elakkan juga daripada memakai kosmetik @ makeup yang tebal dan keterlaluan.

Satu cadangan terakhir adalah elakkan sebarang prosedur dermatologi yang tidak perlu yang menyebabkan trauma pada kulit (seperti microdermabrasion).

 

punca biji kolesterol
NOTA: Gambar produk didalam poster testimoni ini adalah packaging lama

punca biji kolesterol

CARA MEMBUAT PESANAN

WhatsApp “Biji Milia” ke 019-7071977 untuk membuat pesanan.

Anda akan diberi konsultasi serta panduan lengkap penggunaan produk selepas membuat pembelian.

Pesanan anda akan dihantar menggunakan courier / Poslaju bergantung kepada kawasan. TIADA COD.

punca biji kolesterol

Komen Facebook:
Punca Biji Kolesterol, Biji Milia Hingga Muka Menggerutu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *