Pernah dengar tentang radikal bebas?

Biasa dengar yang penuaan adalah disebabkan oleh serangan radikal bebas?

Biasa dengar yang banyak penyakit kronik adalah berpunca daripada serangan radikal bebas?

Apa sebenarnya radikal bebas ni dan macam mana serangan radikal bebas ni berlaku?

Apabila radikal bebas menyerang, ia bukan sahaja menyerang sel bagi mendapatkan semula molekulnya yang hilang. Jika radikal bebas hanya membunuh sel, ia tidaklah akan memberi kesan yang buruk sangat kerana tubuh masih mampu untuk menghasilkan sel-sel baru. Masalahnya ialah, radikal bebas selalunya mencederakan sel, merosakkan DNA yang akhirnya menjadi punca kepada pelbagai jenis penyakit kronik.

free-radicals-cartoon
Sinar UV, pencemaran, tekanan & kekurangan nutrisi antara punca terjadinya serangan radikal bebas. Kanser, penuaan, serangan jantung, kencing manis dan dermatitis pula adalah antara penyakit kronik akibat daripada serangan radikal bebas ini.

 

Apabila DNA sel berubah, ia akan terbantut. Ia menjadi tidak normal dan turut menghasilkan sel baru yang tidak normal dan ia berlaku sangat cepat.

Fungsi sel normal menghasilkan peratus kecil radikal bebas, contohnya macam enjin kereta yang menghasilkan asap la dan ia taklah menjadi masalah besar sangat kepada kereta tu kan. Radikal bebas ini berada dibawah kawalan antioksidan yang dihasilkan oleh tubuh secara semulajadi.

Toksin yang terhasil daripada persekitaran terutamanya asap rokok dan pencemaran udara adalah penyumbang yang menghasilkan radikal bebas. Asap rokok adalah sumber terbesar radikal bebas. OK, STOP SMOKING PLEASE!

Sebenarnya, makanan dan air juga menjadi pengkalan kepada radikal bebas dalam bentuk racun serangga dan toksin lain. Minuman beralkohol juga boleh mencetus penghasilan radikal bebas yang besar.

Radikal bebas mencetus kerosakan berantai, dan inilah punca segala masalah. Radikal bebas adalah merbahaya kerana ia bukan sahaja merosakkan 1 sel. 1 radikal bebas boleh menyebabkan keseluruhan rantaian rosak.

Apabila radikal bebas mengoksida asid lemak, ia mengubah asid lemak tersebut menjadi radikal bebas lain, yang kemudiannya merosakkan asid lemak yang seterusnya. Proses ini terus bersambung dan ia berlaku dengan sangat pantas.

Serangan ni akhirnya akan menakluki sistem pertahanan radikal bebas semulajadi tubuh. Apabila ulangan serangan radikal bebas ini tidak dapat dihentikan oleh tubuh, ia akan menjadi akar umbi kepada pelbagai penyakit kronik termasuklah kanser, penyakit jantung, alzheimer’s dan Parkinson’s.

Kerosakan oksida pada sel kulit pula disebabkan oleh pancaran cahaya matahari. Tetapi jika radikal bebas terdapat dalam organ dalaman contohnya asbestos di dalam paru-paru – ia akan mensimulasikan reaksi radikal bebas dalam tisu paru-paru. Asap rokok mengandungi penghasil radikal bebas aktif. Sebab itulah jika anda merokok, BERHENTI MEROKOK ADALAH LANGKAH PERTAMA yang harus diambil sekiranya seseorang itu ingin hidup sihat.

PENGAMBILAN ANTIOKSIDAN DALAM DIET

Dalam abad ke-21, manusia memerlukan lebih antioksidan dalam diet harian bagi menghalang semua risiko serangan radikal bebas yang menggila ni berbanding mereka yang hidup pada zaman dahulu. Toksin terdapat di mana-mana sahaja dalam persekitaran kita. Jika anda tinggal di bandar, udaranya yang tercemar menjadi salah satu punca serangan radikal bebas. Beban oksidatif pada tubuh sangatlah tinggi berbanding 200 tahun dulu. Ini adalah fakta kehidupan di zaman moden. Jadi, pertimbangkanlah.

Tubuh manusia tidak mampu untuk menghasilkan antioksidan yang cukup bagi menentang serangan radikal bebas. Never!

Apa sebenarnya fungsi antioksidan ni?

antioxidants
Antioksidan menghalang radikal bebas daripada menyerang sel-sel dalam badan kita. Antioksidan boleh didapati melalui sumber makanan segar, teh hijau dan juga suplemen

Antioksidan berfungsi untuk menghentikan kerosakan, punca penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas. Setiap jenis antioksidan berfungsi samada mencegah reaksi rantaian tersebut atau menghalangnya sebelum ia terjadi.

Jawapan untuk antioksidan terbaik adalah Vivix Shaklee selain daripada suplemen asas lain seperti vitamin C, vitamin E dan Carotomax.

Nieda
Business Leader & Shaklee Independent Distributor

SMS | Call | Whatsapp:
019 – 707 1977

Email:
nieda@ohcantik.com 

Komen Facebook:
Serangan Radikal Bebas: Bagaimana Ia Terjadi, Siapa Yang Berisiko, Apa Komplikasinya & Cara Menghalangnya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *