Adakah kulit di wajah anda kerap berasa kering & seperti tertarik-tarik? Mungkin pelembap anda tidak bertahan lama dan garis halus pun muncul?. Itu adalah kulit kering dan anda perlukan serum untuk kulit kering terbaik untuk mengatasinya.

Jika anda ingin tahu bagaimana air mawar boleh membantu, artikel ini adalah untuk anda.

serum untuk kulit kering

 

KEHEBATAN AIR MAWAR SEBAGAI SERUM UNTUK KULIT KERING

Sekiranya anda ingin mengatasi malasah kulit kering…

PERTAMA sekali, pastikan rutin penjagaan kulit dan produk kecantikan anda mampu untuk menyokong kulit anda dalam melaksanakan fungsinya mengekalkan kelembapan – air mawar adalah yang paling tepat untuk ini.

Air mawar boleh dijadikan sebagai serum untuk kulit kering yang sangat baik kerana ia memberikan rangsangan kelembapan serta-merta dan sebatian tumbuhannya mempunyai sifat yang menyokong kesihatan kulit dalam mengekalkan tahap minyak dan kelembapan yang baik jangka panjang bagi mengurangkan kekeringan kulit.

Pilih air mawar sulingan berkualiti tinggi yang dibuat daripada kelopak mawar sebenar. Elakkan daripada air mawar yang mengandungi sebatian buatan sintetik dan bahan tambahan lain seperti alkohol yang boleh menimbulkan lebih banyak tekanan pada kulit anda dan mengurangkan keupayaannya untuk berfungsi dengan baik.

serum untuk kulit kering

PERBEZAAN ANTARA KULIT KERING DAN KULIT DEHIDRASI

Kulit kering = kekurangan minyak.

Kulit dehidrasi = kekurangan kelembapan.

Kedua-duanya berbeza tetapi berkait rapat.

 

AIR MAWAR MENYEMBUHKAN KULIT KERING: membina kesihatan kulit sebagai penghalang kehilangan lembapan adalah kunci kulit yang sihat. Ia juga penting untuk melindungi kulit daripada tekanan fizikal dan ketegangan serta dari patogen alam sekitar.

Kelenjar sebaceous membentuk sebum, bahan berminyak tanpa bau yang membuatkan kulit dan rambut lembap serta kalis air. Jumlah sebum yang dihasilkan dan terdapat dalam kulit berbeza-beza bergantung pada tahap hormon dan rejim pembersihan kulit anda.

Sekiranya anda telah menjejaskan fungsi penghalang kulit anda dengan menggunakan produk pembersihan atau rawatan kecantikan yang menyingkirkan terlalu banyak minyak yang menjadi perlindungan kulit anda, atau merengsakannya dengan bahan-bahan yang keras, beralihlah kepada air mawar yang lembut untuk membantu.

Kelembutan air mawar juga penting jika kekeringan dan dehidrasi memberi kesan kepada kesihatan kulit anda sehingga ia menjadi sensitif dan / atau keradangan yang seterusnya boleh menjejaskan keupayaannya untuk mengekalkan kelembapan.

 

AIR MAWAR SEBAGAI RANGSANGAN KELEMBAPAN SEGERA

Sel-sel kulit yang lembap lebih berliang, jadi semburan air mawar adalah cara terbaik untuk mempersiapkan kulit anda untuk menerima produk seterusnya dalam rutin skincare anda.

Anda akan kagum dengan apa perbezaan yang mampu diberikan sekiranya anda menyemburkan serum mawar pada kulit wajah yang sudah dicuci.

Air mawar bukan saja sangat baik untuk rawatan kulit segera tetapi ia juga mampu menyokong kesihatan kulit jangka panjang.

 

BOLEHKAH AIR MAWAR MEMBANTU MENGATASI KULIT KERING & KULIT DEHIDRASI?

YA. Air mawar adalah serum untuk kulit kering dan kulit dehidrasi terbaik. Ia memberikan rangsangan kelembapan segera, termasuk sebatian tumbuhan semulajadi untuk mengatasi dehidrasi.

Ia juga menyokong kesihatan kulit, mengekalkan tahap minyak dan kelembapan yang baik.

 

APAKAH YANG MEMBUATKAN AIR MAWAR BAIK SEBAGAI SERUM UNTUK KERING KULIT?

Air mawar suling yang berkualiti tinggi akan secara semula jadi mengandungi pati minyak mawar, molekulnya adalah mikroskopik dan sangat halus dan tersebar melalui air.

Pemakaian air mawar adalah cara untuk mendapatkan sebatian bermanfaat yang terdapat dalam minyak mawar ke dalam kulit (bersama-sama dengan sebatian larut air berharga lain yang tidak dijumpai di dalam minyak).

Air mawar tulen sangat sesuai bagi menggantikan produk yang mengandungi kadar minyak pati yang tinggi atau ekstrak pekat lain yang terlalu kuat.

Sekiranya kulit anda kering, sangat penting untuk mengelakkan daripada menggunakan air mawar yang mengandungi sebatian sintetik, pewangi atau peratusan alkohol yang tinggi kerana ia hanya akan lebih membebankan kulit anda.

serum untuk kulit kering

 

BAGAIMANA AIR MAWAR MEMBANTU KESIHATAN KULIT?

Kajian menunjukkan bahawa bunga ros (damascena) mempunyai ciri anti-mikrob, anti-radang dan antioksidan – semua ini menyokong keupayaan kulit untuk mengekalkan kelembapan yang sihat.

Kualiti anti-mikroba dikaitkan dengan kesihatan mikrobioma kulit (keseimbangan populasi bakteria), yang kini difahami sebagai kritikal kepada banyak fungsi penting kulit penting, termasuk tindak balas imun yang sihat terhadap alergen, mengawal keradangan dan melindunginya terhadap patogen.

Kualiti antioxidis dikaitkan dengan melindungi sel-sel daripada tekanan, contohnya dari pendedahan UV atau pencemaran alam sekitar.

Kualiti anti-radang dikaitkan dengan membantu melegakan tanda-tanda keradangan (seperti kemerahan dan kerengsaan ringan).

 

AIR MAWAR JUGA MENYEDIAKAN ASID MANTLE KULIT, FAKTOR UTAMA DALAM KESIHATAN KULIT

Sebum juga menghasilkan apa yang dikenali sebagai asid mantle, pelindung yang mengawal jenis mikrob dan patogen yang bermanfaat pada kulit. Asid mantle mempunyai pH 4.5-5.5. Air mawar juga sedikit berasid (biasanya pH 4 hingga 4.5), yang merupakan gabungan yang baik untuk pH semulajadi kulit anda.

Sekiranya paras keasidan kulit anda tidak optimum, keupayaan perlindungan ini akan dikompromi dan lapisan luar kulit mungkin menjadi lebih telap. Ini boleh memberi kesan kepada keupayaannya untuk menahan lembapan dan meningkatkan kerentanan kepada keradangan.

 

serum untuk kulit kering

 

JIKA AIR MAWAR MENGANDUNG BAHAN KELULUSAN SEPERTI PARABEN, SULFATES ATAU PHTHALATES, ADALAH IA OK UNTUK DIGUNAKAN?

Ini bergantung kepada banyak perkara, termasuk jenis dan kualiti air mawar sebenar dalam produk tersebut serta keadaan kulit anda.

Manfaat asli air mawar untuk kesihatan kulit mungkin terjejas dengan adanya bahan-bahan lain ini.

Sekiranya kulit anda menunjukkan tanda-tanda keradangan (kemerahan, mengelupas, bersisik) atau dehidrasi atau kekeringan yang ketara, elakkan daripada menggunakan air mawar dengan bahan-bahan ini.

 

NOTA: PERANAN RAWATAN DALAMAN DALAM PENYEMBUHAN KULIT KERING

Walaupun air mawar sangat berkesan sebagai serum untuk kulit kering dan merawat lapisan luar kulit anda, penyembuhan jangka panjang mungkin perlu datang dari dalam.

Jika anda telah bertukar kepada produk skincare semulajadi, tulen dan rutin yang lembut yang mampu mengekalkan minyak semulajadi kulit anda dan menyokong kesihatannya tetapi kulit anda masih kering, saya cadangkan anda juga perlu mengamalkan pengambilan suplemen @ vitamin untuk kulit.

Kulit kering anda mungkin disebabkan oleh metabolisma asid lemak terjejas yang berkaitan dengan hormon atau kesihatan usus.

Jika terdapat faktor dalaman yang menyumbang kepada masalah kulit kering anda, ini perlu diberi perhatian untuk menyembuhkan kulit anda untuk jangka masa panjang.

Antara nutrisi asas yang diperlukan oleh kulit adalah protein, kolagen, antioksidan, vitamin C, vitamin E, vitamin B-Complex dan Omega-3.

 

DIMANA ANDA BOLEH DAPATKAN SERUM UNTUK KULIT KERING BERASASKAN AIR MAWAR NI?

serum untuk kulit kering

 

CARA MEMBUAT PESANAN PRODUK ZEETA

WhatsApp “ZEETA” ke 019-7071977 untuk info lanjut & membuat pesanan produk Zeeta yand anda mahukan.

Pesanan anda akan dihantar menggunakan Poslaju pada caj bermula RM7 – RM11.00 (untuk Semenanjung Malaysia & RM11.00 – RM16.00 (untuk Sabah / Sarawak).

COD: Ipoh (tertakluk kepada terma & syarat) – caj COD dikenakan mengikut kilometer

 

ATAU

serum untuk kulit kering

 

Komen Facebook:
Serum Untuk Kulit Kering Kembali Segar & Lembap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *