TANDA-TANDA TIROID AWAL YANG SAYA RASA…

INI ADALAH SEDIKIT CATATAN PENGALAMAN HIDUP SAYA SENDIRI SEJAK MENGHIDAP HYPERTHYROID 16 TAHUN YANG LEPAS

Hyperthyroid… Suatu hari saya merasa pelik sebab saya selalu menggigil.. bukan setakat tangan.. malah seluruh badan.. lepas tu saya rasa jantung saya berdegup dengan cepat… so, pergi klinik.. actually sebab demam.. haa.. saya memang kerap demam dulu… kerap sangat-sangat… sistem imun lemah betul…

Masa jumpa doktor tu saya pun tanya la.. kenapa saya selalu menggigil, sesak nafas, rasa penat pastu jantung cepat… doktor terus jer jawab… “it’s not a good sign.. let’s do blood test”… Allah!.. terperanjat saya… saya tak tau pun yang semua tu adalah tanda-tanda tiroid.. so, buat la blood test.. Serius saya tak pernah dengar pun tentang penyakit tiroid atau hyperthyroid sebelum ni… tak pernah ambil tahu langsung… dan saya tak tau pun ape tu penyakit hyperthyroid…

Tak sampai 2 minggu lepas tu, saya dapat call dari my doctor… sah!.. saya menghidap hyperthyroid dan kandungan hormon tiroid saya sangat tinggi!… secara rasminya bermulalah kehidupan saya sebagai penghidap hyperthyroid!

Rambut gugur… totally gugur yer.. tak tinggal sehelai pun.. hanya dalam masa tak sampai seminggu.. clear!.. huhuuu.. badan jadi kurussss sangat… pipi cengkung… memang nampak teruk sangat… nampak betul macam orang yang sakit teruk… sedih… down sangat… setiap hari saya pakai key (tutup kepala) kat rumah.. saya malu sebab kepala dah botak… masa tu Allah jer yang tau betapa down nya saya.. teruk jugak impak penyakit hyperthyroid ni rupanya…

Doktor pernah bagitau saya yang penyakit tiroid saya ni takde peluang untuk sembuh 100%… kalau sembuh pun peluang untuk jadi semula sangat tinggi.. saya redha… sebab arwah mak selalu ingatkan saya… kalau kita rasa kita dah teruk, cuba pandang orang lain yang lebih menderita, ada yang sakit terlantar tak boleh buat apa-apa… jadi, kita masih boleh terus bersyukur… maka dengan itu saya jadi kuat semangat…

Makan ubat yang doktor bagi setiap hari… setiap 8 jam sekali.. tak boleh lewat walau 5 minit pun, saya akan start tak keruan, menggigil seluruh badan, jantung berdegup laju… saya terpaksa buat blood test every 3 months sampai langsung tak takut dah tengok jarum suntikan tu… semua gara-gara tiroid.

itulah rutin saya… dan kini dah lebih 16 tahun… Alhamdulillah, saya sihat… bertambah sihat…

tanda-tanda tiroid
Saya dah kembali sihat, bacaan tiroid pun sudah normal semula. Alhamdulillah

 

 

Salah satu penyakit yang melibatkan tiroid adalah hyperthyroid.

APAKAH HYPERTHYROID?

Hyperthyroid bermaksud kelenjar tiroid kita mengeluarkan lebih hormon tiroid. Kelenjar tiroid terletak dibahagian hadapan leher kita. Berfungsi untuk mengawal metabolisma, memberi keupayaan kepada tubuh untuk memproses makanan kepada tenaga. Ia juga memberi kesan kepada jantung, otot, tulang dan kolesterol.

SIMPTOM-SIMPTOM HYPERTHYROID

Anda mungkin tidak mengalami sebarang tanda-tanda tiroid @ hyperthyroid. Atau:

  • Anda mungkin merasa gementar, tiada mood, lemah dan letih
  • Tangan menggeletar, jantung berdegup pantas atau mengalami kesukaran bernafas
  • Kepanasan dan berpeluh, kulit menjadi kemerah-merahan dan gatal
  • Mengalami keguguran rambut
  • Hilang berat badan walaupun tetap mengambil pemakanan seperti biasa

Jika anda mengalami mana-mana tanda-tanda tiroid di atas, sila berjumpa doktor. Tanpa rawatan, penyakit tiroid @ hyperthyroid boleh menyebabkan masalah jantung, tulang dan yang lebih bahaya adalah thyroid storm…. ni dah kira tiroid tahap paling teruklah.

 

BAGAIMANA HYPERTHYROID DIDIAGNOS?

Doktor akan bertanya tentang tanda-tanda yang anda alami dan melakukan pemeriksaan fizikal. Selepas itu, ujian darah akan dilakukan bagi mengetahui kandungan hormon tiroid di dalam tubuh anda.

 

BAGAIMANA HYPERTHYROID DIRAWAT?

Jika tanda-tanda yang anda alami mengganggu anda, doktor mungkin akan memberikan anda pil yang dipanggil beta-blockers. Ini dapat membantu anda untuk merasa lebih selesa. Hyperthyroid boleh menyebabkan masalah lain yang lebih serius, walaupun tanda-tanda penyakit tiroid anda tidak mengganggu, rawatan tetap diperlukan.

Selepas rawatan, ujian darah perlu dilakukan sekurang-kurangnya 3 bulan sekali. Ujian ini untuk memastikan yang hyperthyroid tidak berulang. Doktor juga perlu memastikan yang tubuh anda mengeluarkan hormon tiroid yang secukupnya. Kadangkala rawatan berjaya merawat hyperthyroid tetap boleh juga menyebabkan masalah sebaliknya dimana hormon tiroid menjadi terlalu sedikit. Jika ini terjadi, anda mungkin perlu mengambil pil hormon tiroid untuk seumur hidup.

KEKURANGAN NUTRISI DISEBABKAN PENYAKIT TIROID BOLEH DITAMPUNG DENGAN PENGAMBILAN SUPLEMEN BERIKUT:

  1. Vitamin C
  2. Vitamin E
  3. Vitamin D
  4. Vitamin A
  5. B-Complex
  6. Kalsium / magnesium
  7. Zinc
  8. Selenium
  9. Omega-3
  10. Vivix

*** Jangan ambil suplemen iodine melainkan atas nasihat doktor.

HERBA – Sila rujuk doktor anda sebelum ingin mengambil produk herba untuk masalah tiroid.

Antara produk herba yang boleh membantu didalam masalah hyperthyroid adalah:-

  • Teh hijau (gunakan produk bebas kafein)
  • Lemon balm

Pesakit tiroid perlu elakkan herba berikut:-

  • Bladderwrack (Fucus vesiculosus)
  • Ashwaganda (Withania somminfera)
  • Produk teh hijau berkafein dan ginseng Cina atau Korea (Panax ginseng)

Nota tambahan: Masalah tiroid semasa kehamilan boleh menyebabkan komplikasi serius. Sesetengah penghidap hyperthyroid mengalami penurunan kepadatan tulang yang agak teruk.

Lebihan hormon tiroid boleh menyebabkan banyak sistem tubuh menjadi cepat. Kita akan kehilangan berat badan secara mendadak, degupan jantung yang laju, berpeluh, rasa berdebar dan hilang mood. Atau kita mungkin juga tidak mengalami sebarang simptom.

Hyperthyroid boleh dirawat dengan mudah dan penghidap hyperthyroid boleh kembali hidup sihat. Jika tidak dirawat, hyperthyroid boleh membawa kepada masalah jantung yang serius, masalah tulang dan satu keadaan yang merbahaya yang dikenali sebagai ‘thyroid storm’.

 

SAYA DAH SIHAT!

PUNCA TERJADINYA PENYAKIT TIROID (HYPERTHYROID)

Hyperthyroid biasanya berpunca daripada Grave’s disease. Ia terjadi apabila sistem pertahanan semulajadi tubuh menyerang kelenjar thyroid. Kelenjar tiroid melawan semua dengan menghasilkan terlalu banyak hormon tiroid. Seperti masalah tiroid lain, ia adalah keturunan.

Kadangkala hyperthyroid juga boleh disebabkan oleh pembengkakan tiroid atau ketumbuhan kecil pada tiroid yang dikenali sebagai nodul tiroid.

Anda atau ada orang yang anda kenal mengalami tanda-tanda tiroid dan menghidap hyperthyroid?…. jangan bimbang… jika saya boleh sihat semula, anda juga pasti boleh!…. dengan syarat anda harus mulakan langkah sekarang… kalau dah ada tanda-tanda penyakit tiroid tu, cepat-cepatlah bertindak. Rawatan awal boleh mengelakkan masalah daripada jadi lebih serius.

Ambil ubat ikut arahan doktor dan sokong kesihatan anda dengan pengambilan suplemen yang betul… InsyAllah… anda boleh bebas daripada hyperthyroid seperti saya dan seperti mereka ni…

tanda-tanda tiroid

tanda-tanda tiroid

tanda-tanda tiroid

 

BELI VIVIX SEKARANG

 

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE MELALUI SAYA?

Dapatkan konsultasi eksklusif secara berterusan apabila membuat belian produk Shaklee melalui saya. Dan ketahui juga tawaran-tawaran dan diskaun hebat yang Shaklee berikan kepada semua penggunanya yang berdaftar sebagai ahli.

NOTA KAKI: KONSULTASI HANYA EKSKLUSIF UNTUK CUSTOMER ATAU DOWNLINE SAYA SAHAJA.

 

HUBUNGI:

Nieda
Business Leader & Shaklee Independent Distributor

Whatsapp:
019 – 707 1977

Email:
nieda@ohcantik.com 

Komen Facebook:
Tanda-Tanda Tiroid & Peluang Untuk Sembuh Semula

One thought on “Tanda-Tanda Tiroid & Peluang Untuk Sembuh Semula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *