Paru-paru berair atau Pleural Effusion adalah keadaan di mana berlakunya lebihan cecair sekitar paru-paru. Ada banyak faktor yang menjadi punca paru-paru berair atau menyumbang kepada masalah ni, walaupun cecair tersebut dapat dikeluarkan, doktor biasanya juga akan merawat puncanya.

Pleura adalah membrane nipis yang melapisi permukaan paru-paru. Dalam masalah paru-paru berair, penambahan cecair berlaku antara lapisan-lapisan pleura ni.

Biasanya, anggaran sesudu teh cecair pada ruangan pleura saja yang membolehkan paru-paru bergerak di dalam kaviti data semasa kita bernafas.

 

Gambar ini menunjukkan keadaan paru-paru yang terkena Pleural Effusion atau paru-paru berair

PUNCA PARU-PARU BERAIR

Ada beberapa perkara yang boleh menjadi punca paru-paru berair.

Antara punca yang paling biasa adalah:

 

 • Kebocoran daripada organ lain – Punca paru-paru berair ini biasanya daripada kegagalan jantung (apabila jantung tak mengepam darah kepada badan kita dengan betul). Tapi ia boleh juga berpunca daripada hati atau penyakit buah pinggang.
 • Kanser – Kanser paru-paru selalu menjadi punca paru-paru berair, tetapi penyakit kanser lain yang merebak ke paru-paru atau bahagian pleura juga boleh menjadi faktor penyumbang kepada masalah ini.
 • Jangkitan – Contohnya pneumonia atau TB (batuk kering)
 • Penyakit autoimmune – Contohnya SLE atau rheumatoid arthritis (masalah sendi kronik)
 • Pulmonary embolism – Ini adalah keadaan di mana arteri pada salah satu paru-paru kita sudah tersumbat

 

punca paru paru berair
Gambar menunjukkan imbasan X-ray pesakit paru-paru berair. Bahagian yang berwarna putih itu adalah bahagian paru-paru yang terlibat atau mengandungi cecair

TANDA-TANDA PARU-PARU BERAIR

Tak banyak tanda yang jelas pada peringkat awal. Tanda-tanda penyakit paru-paru berair ni biasanya akan ketara apabila masalah itu sudah mula teruk atau keradangan sudah pun terjadi.

 

Antara tanda-tanda penyakit paru-paru berair termasuklah:

 • Sukar untuk bernafas
 • Sakit dada terutamanya semasa menarik nafas dalam-dalam
 • Demam
 • Batuk

 

DIAGNOSIS

Antara diagnosis biasa yang dilakukan oleh doktor untuk mengenalpasti penyakit paru-paru berair ni adalah X-ray, CT scan atau ultrasound.

 

JENIS PENYAKIT PARU-PARU BERAIR

Pengamal perubatan biasanya menggunakan terma “transudative” dan “exudative” untuk menerangkan tentang jenis penyakit paru-paru berair ni.

 

Transudative – cecair pada paru-paru berair ini hampir sama dengan cecair yang biasanya memang terdapat di bahagian pleural itu sendiri. Ia terjadi daripada kebocoran cecair merentasi pleura normal. Jenis ini biasanya jarang memerlukan proses pengeringan cecair melainkan jumlah terlalu banyak. Kegagalan jantung biasanya punca utama kepada paru-paru berair jenis ini.

 

Exudative – Cecair yang terkumpul bagi jenis ini adalah daripada lebihan cecair, protein, darah, keradangan sel atau kadang-kadang kebocoran bakteria melalui pembuluh darah yang rosak. Ia mungkin perlu dikeringkan, bergantung kepada saiz dan berapa banyak keradangan yang terlibat. Pneumonia dan kanser paru-paru adalah antara punca utamanya.

Ini adalah salah satu kaedah yang dijalankan bagi mengeringkan cecair yang terdapat pada bahagian pleura paru-paru yang menyebabkan penyakit paru-paru berair

RAWATAN KEPADA PENYAKIT PARU-PARU BERAIR

Doktor mungkin perlu merawat hanya masalah yang menjadi punca paru-paru berair tu sendiri. Contohnya seseorang itu akan diberikan antibiotik untuk pneumonia, atau diuretics untuk kegagalan jantung.

Paru-paru berair yang teruk, terkena jangkitan atau keradangan biasanya perlu melalui proses pengeringan cecair untuk membantu penghidapnya merasa lebih selesa dan untuk mengelakkan lebih banyak masalah lain terjadi.

Saya takkan bercerita banyak tentang kaedah-kaedah rawatan dari aspek perubatan kerana ianya adalah diluar bidang saya.

Jadi, sekiranya anda sedang mengalami mana-mana tanda penyakit paru-paru berair seperti yang tersenarai di atas, janganlah berlengah untuk berjumpa doktor bagi mendapatkan rawatan segera.

Baca tentang Bahaya Paru Paru Berair Yang Tidak Dirawat

 

Dibawah ini saya ingin kongsikan pengalaman daripada individu yang kesihatan mereka semakin baik walaupun sebelum ini telah disahkan menghidap penyakit paru-paru berair.

punca paru-paru berair

 

punca paru-paru berair

 

BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU MENINGKATKAN KESIHATAN ORANG YANG ADA MASALAH PARU-PARU BERAIR?

punca paru paru berair

Suka saya tekankan disini yang Vivix bukanlah ubat dan Vivix bukan digunakan untuk merawat. Vivix adalah minuman botani atau suplemen yang boleh kita ambil bagi membantu menyokong kesihatan kerana ia mempunyai khasiat dan kelebihan seperti berikut:

Didalam kajian makmal, ramuan Vivix ® telah menunjukkan impak kepada mekanisma penting anti-penuaan pada tahap sellular (sel).

 

4 MEKANISMA (PUNCA) PENUAAN PADA TAHAP SELLULAR (SEL)

 1. KEROSAKAN DNA
 • Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pengkalan data genetic, menghasilkan satu “typo” (kesilapan dari yang asal) yang akan menggangu fungsi sel dan lanjutan umur.
 1. PENGAWALAN GENETIK
 • Pengawalan genetik menyumbang kepada kemerosotan umur pada tahap sellular. Didalam satu penemuan utama, ujian klinikal terbaru menunjukkan ramuan Vivix mampu mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap sellular.
 1. PENGELUARAN TENAGA YANG KIAN MENURUN OLEH SEL-SEL
 • Mitochondria (penjana tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun, fungsi sel turut menurun. Ramuan Vivix ® menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.
 1. PENIMBUNAN PROTIN AGE
 • Penimbunan berlebihan protin AGE (Advance Glycation End products) boleh menyebabkan kerosakan tahap sellular yang akan mengganggu keutuhan sel dan umur. Ramuan Vivix ® adalah 10 kali lebih kuat dari resveratrol (kandungan unik dalam anggur “muscadine”) untuk melambatkan pembentukan protin AGE.

Didalam satu penemuan utama, kajian klinikal terkini menunjukkan ramuan aktif Vivix ® berupaya mengaktifkan pengawalan utama genetik yang menolong melambatkan penuaan pada tahap sellular (sel).

 

punca paru-paru berair

 

punca paru-paru berair

 

punca paru paru berair
WhatsApp saya di 019-7071977 untuk info lanjut / order Vivix

 

 

Komen Facebook:
Punca Paru-paru Berair: Tanda-tanda & Rawatan Yang Ada

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *