Paru-paru berair atau Pleural Effusion adalah keadaan di mana berlakunya lebihan cecair sekitar paru-paru. Ada banyak faktor yang menjadi punca paru-paru berair atau menyumbang kepada masalah ni, walaupun cecair tersebut dapat dikeluarkan, doktor biasanya juga akan merawat puncanya.

Pleura adalah membrane nipis yang melapisi permukaan paru-paru. Dalam masalah paru-paru berair, penambahan cecair berlaku antara lapisan-lapisan pleura ni.

Biasanya, anggaran sesudu teh cecair pada ruangan pleura saja yang membolehkan paru-paru bergerak di dalam kaviti data semasa kita bernafas.

 

Gambar ini menunjukkan keadaan paru-paru yang terkena Pleural Effusion atau paru-paru berair

PUNCA PARU-PARU BERAIR

Ada beberapa perkara yang boleh menjadi punca paru-paru berair.

Antara punca yang paling biasa adalah:

 

  • Kebocoran daripada organ lain – Punca paru-paru berair ini biasanya daripada kegagalan jantung (apabila jantung tak mengepam darah kepada badan kita dengan betul). Tapi ia boleh juga berpunca daripada hati atau penyakit buah pinggang.
  • Kanser – Kanser paru-paru selalu menjadi punca paru-paru berair, tetapi penyakit kanser lain yang merebak ke paru-paru atau bahagian pleura juga boleh menjadi faktor penyumbang kepada masalah ini.
  • Jangkitan – Contohnya pneumonia atau TB (batuk kering)
  • Penyakit autoimmune – Contohnya SLE atau rheumatoid arthritis (masalah sendi kronik)
  • Pulmonary embolism – Ini adalah keadaan di mana arteri pada salah satu paru-paru kita sudah tersumbat

 

punca paru paru berair
Gambar menunjukkan imbasan X-ray pesakit paru-paru berair. Bahagian yang berwarna putih itu adalah bahagian paru-paru yang terlibat atau mengandungi cecair

TANDA-TANDA PARU-PARU BERAIR

Tak banyak tanda yang jelas pada peringkat awal. Tanda-tanda penyakit paru-paru berair ni biasanya akan ketara apabila masalah itu sudah mula teruk atau keradangan sudah pun terjadi.

 

Antara tanda-tanda penyakit paru-paru berair termasuklah:

  • Sukar untuk bernafas
  • Sakit dada terutamanya semasa menarik nafas dalam-dalam
  • Demam
  • Batuk

 

DIAGNOSIS

Antara diagnosis biasa yang dilakukan oleh doktor untuk mengenalpasti penyakit paru-paru berair ni adalah X-ray, CT scan atau ultrasound.

 

punca paru-paru berair

JENIS PENYAKIT PARU-PARU BERAIR

Pengamal perubatan biasanya menggunakan terma “transudative” dan “exudative” untuk menerangkan tentang jenis penyakit paru-paru berair ni.

 

Transudative – cecair pada paru-paru berair ini hampir sama dengan cecair yang biasanya memang terdapat di bahagian pleural itu sendiri. Ia terjadi daripada kebocoran cecair merentasi pleura normal. Jenis ini biasanya jarang memerlukan proses pengeringan cecair melainkan jumlah terlalu banyak. Kegagalan jantung biasanya punca utama kepada paru-paru berair jenis ini.

 

Exudative – Cecair yang terkumpul bagi jenis ini adalah daripada lebihan cecair, protein, darah, keradangan sel atau kadang-kadang kebocoran bakteria melalui pembuluh darah yang rosak. Ia mungkin perlu dikeringkan, bergantung kepada saiz dan berapa banyak keradangan yang terlibat. Pneumonia dan kanser paru-paru adalah antara punca utamanya.

punca paru-paru berair

RAWATAN KEPADA PENYAKIT PARU-PARU BERAIR

Doktor mungkin perlu merawat hanya masalah yang menjadi punca paru-paru berair tu sendiri. Contohnya seseorang itu akan diberikan antibiotik untuk pneumonia, atau diuretics untuk kegagalan jantung.

Paru-paru berair yang teruk, terkena jangkitan atau keradangan biasanya perlu melalui proses pengeringan cecair untuk membantu penghidapnya merasa lebih selesa dan untuk mengelakkan lebih banyak masalah lain terjadi.

Saya takkan bercerita banyak tentang kaedah-kaedah rawatan dari aspek perubatan kerana ianya adalah diluar bidang saya.

Jadi, sekiranya anda sedang mengalami mana-mana tanda penyakit paru-paru berair seperti yang tersenarai di atas, janganlah berlengah untuk berjumpa doktor bagi mendapatkan rawatan segera.

Baca tentang Bahaya Paru Paru Berair Yang Tidak Dirawat

 

punca paru-paru berair

 

Diffenz merupakan solusi yang terbaik kerana ia membantu menguatkan paru-paru anda untuk berfungsi dengan baik. Sekiranya anda dijangkiti virus, Diffenz akan melindungi paru-paru anda.

Bagaimana Diffenz boleh bantu lindungi paru-paru anda? Diffenz mengandungi Cendawan Susu Harimau yang mempunyai khasiat yang cukup “powerful”, mempunyai bukti serta kajian terperinci tentang kebaikannya kepada paru-paru.

Anda boleh lihat, contoh terbaik Tokoh Negara kita, Tun M yang pernah mengalami masalah berkaitan paru-paru satu masa dahulu. Beliau kini dah kembali sembuh dengan mengamalkan Cendawan Susu Harimau.

Tak banyak syarikat tempatan yang mampu mengeluarkan suplemen tambahan yang ada Cendawan Susu Harimau seperti ini. Eskayvie menyahut saranan World Health Organization (WHO) untuk meningkatkan tahap imuniti badan dari dalaman dengan menghasilkan Diffenz.

 

punca paru-paru berair

 

punca paru-paru berair

 

punca paru-paru berair

 

punca paru-paru berair

 

Diffenz diformulasikan dengan Cendawan Susu Harimau, Buah Camu-camu, vitamin C dan D yang merupakan ramuan penting untuk membantu menguatkan paru-paru anda. Ini adalah kombinasi terbaik yang anda perlu miliki demi memastikan paru-paru anda dilindungi.

Jom sama-sama jaga paru-paru anda amalkan Diffenz & Phytax.

Dapatkan Diffenz & Phytax anda dengan segera di sini

 

punca paru-paru berair

 

punca paru-paru berair

 

Kembali sihat secara fitrah dengan suplemen berasaskan bahan-bahan semulajadi yang selamat.

Untuk info lanjut & membuat pesanan, WhatsApp saya sekarang!

 

punca paru-paru berair

 

Komen Facebook:
Punca Paru-paru Berair: Tanda & Sokongan Rawatan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!