Buah pinggang rosak adalah salah satu penyakit yang tak ada rawatan dan buah pinggang yang sudah rosak tidak boleh diterbalikkan atau dikembalikan kepada keadaan asal semula. Lebih menakutkan adalah tanda buah pinggang rosak selalu kurang jelas dan biasanya seseorang itu mungkin menganggap ia hanyalah masalah kesihatan biasa.

Malangnya apabila ujian lanjut dibuat, anda disahkan sudah pun mengalami kerosakan buah pinggang tahap 3 atau 4 atau lebih teruk lagi sudah di tahap kronik (tahap akhir).

Oleh itu, sangatlah penting untuk semua orang ambil tahu tentang tanda-tanda buah pinggang rosak supaya pengesanan awal dapat dibuat.

Pengesanan awal sekurang-kurangnya memberikan peluang yang lebih tinggi untuk mengawal kerosakan tersebut dan menyekatnya daripada menjadi lebih kronik.

 

 

APAKAH TANDA-TANDA BUAH PINGGANG ROSAK?

Kebanyakan orang mungkin tidak mempunyai gejala yang teruk sehinggalah penyakit buah pinggang mereka kronik. Walau bagaimanapun, anda mungkin mendapati bahawa anda:

 • berasa lebih letih dan kurang bertenaga
 • mempunyai masalah menumpukan perhatian
 • hilang selera makan
 • mempunyai masalah tidur
 • mengalami kekejangan otot pada waktu malam
 • kaki dan pergelangan kaki yang bengkak
 • bengkak di mata, terutamanya pada waktu pagi
 • kulit kering dan gatal
 • membuang air kecil lebih kerap terutama pada waktu malam.

Sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit buah pinggang kronik tak mengira usia. Walau bagaimanapun, sesetengah orang lebih cenderung daripada yang lain untuk mendapat penyakit buah pinggang.

 

tanda buah pinggang rosak

 

Anda mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk penyakit buah pinggang jika anda:

 • menghidap kencing manis
 • menghidap tekanan darah tinggi
 • mempunyai sejarah keluarga yang mengalami kegagalan buah pinggang
 • berumur (tua)
 • tergolong dalam kumpulan populasi yang mempunyai kadar kencing manis tinggi atau tekanan darah tinggi, seperti Afrika Amerika, Hispanik Amerika, Asia, Kepulauan Pasifik, dan Amerika Syarikat.

 

Amalkanlah gaya hidup sihat, pengambilan diet yang seimbang dan nutrisi yang betul setiap hari bagi meminimakan risiko penyakit.

Walapun ia bukan jaminan yang anda tak akan diserang penyakit kronik, tetapi setidaknya anda tidak mendedahkan diri anda kepada risiko-risiko berkaitan.

 

tanda buah pinggang rosak

ALOE BERRY NECTAR – Minuman yang dihasilkan daripada 100% pati aloe vera tulen yang digabungkan dengan khasiat daripada ekstrak buah kranberi dan epal. Buah pinggang berfungsi sebagai organ penting dalam memproses dan menapis semua makanan, minuman dan ubatan yang kita ambil. Jika ia tidak dijaga dengan baik, buah pinggang akhirnya akan terbeban dan akan mengalami pelbagai komplikasi seperti kerosakan, hepatitis dan batu karang. Bahan aktif yang terdapat di dalam kranberi dapat membantu buah pinggang untuk menyingkirkan (flush) bakteria dan toksin.

ARCTIC-SEA – satu-satunya suplemen minyak ikan omega-3 yang digabungkan dengan minyak zaitun (omega-9). Minyak ikan omega-3 untuk buah pinggang sihat kerana ia dapat mengurangkan tekanan oksidatif dan meningkatkan profil kolesterol pada pesakit buah pinggang kronik CKD (Chronic Kidney Disease).

FOREVER ROYAL JELLY – Royal Jelly memberikan kesan anti-radang yang baik kepada buah pinggang kerana ia mengandungi anti-radikal dan anti-oksidatif.

 

tanda buah pinggang rosak

 

tanda buah pinggang rosak

 

 

Komen Facebook:
Tanda Buah Pinggang Rosak Mungkin Ada Pada Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *