Untuk mengelakkan sakit belakang dan membantu dalam cara mencegah slip disc @ cakera tergelincir, anda harus tetap bergerak, bersenam secara teratur, mengekalkan postur yang baik dan mengangkat objek berat dengan betul.

 

SENAMAN

Senaman yang kerap dapat melambatkan kemerosotan yang berkaitan dengan usia cakera pada belakang anda. Ia juga boleh membantu mengekalkan otot belakang yang kuat dan lembut (mudah lentur) dan secara tak langsung akan menjadi cara mencegah slip disc.

Pastikan anda memanaskan dan menyejukkan badan dengan betul sebelum dan selepas bersenam atau bersukan. Sekiranya anda pulih daripada cakera yang tergelincir, elakkan aktiviti berimpak tinggi seperti berjalan dan aerobik.

 

mencegah slip disc
Selain daripada slip disc, obesiti juga menjadi punca kepada pelbagai penyakit kronik lain

 

CARA MENCEGAH SLIP DISC DENGAN KEKALKAN BERAT BADAN YANG SIHAT

Berat badan berlebihan boleh menyebabkan ketegangan dan tekanan tambahan di belakang anda. Oleh itu, mengekalkan berat badan yang sihat akan membantu mengurangkan tekanan ini.

Anda boleh menggunakan kalkulator BMI untuk mengetahui sama ada berat badan anda berlebihan atau ideal; mengikut ketinggian anda.

Baca lebih lanjut mengenai cara menurunkan berat badan yang betul.

 

Mengangkat

Ia sangat penting untuk anda menggunakan teknik yang betul apabila mengangkatnya.

Lihat gambarajah di bawah untuk teknik mengangkat barang berat yang betul.

mencegah slip disc

Duduk

Cara mencegah slip disc yang mudah. Apabila duduk atau memandu untuk tempoh yang lama, pastikan tempat duduk anda selesa dan memberi sokongan kepada bahagian belakang anda. Berhenti dan rehatlah seketika sambil membuat sedikit regangan dan berjalan-jalan.

Jika kerja anda melibatkan penggunaan komputer, rehat secara teratur. Pastikan skrin komputer berada di paras mata dan terus di hadapan anda supaya anda tidak perlu berpusing untuk melihatnya.

Duduk dalam kedudukan yang selesa dengan ruang yang cukup untuk bergerak, dan jangan duduk terlalu lama.

 

Postur

Sentiasa cuba untuk mengekalkan postur (cara duduk) yang baik. Berjalan atau berdiri dengan kepala dan bahu anda sedikit ke belakang.

Apabila duduk di meja, pastikan kerusi anda mempunyai ketinggian yang sesuai untuk meja anda. Kaki anda sepatutnya dapat berehat di lantai dengan lutut anda bengkok pada 90 darjah.

 

mencegah slip disc
Pastikan tilam anda tidak terlalu keras dan tidak juga terlalu lembut supaya dapat memberi sokongan yang baik kepada tulang belakang

Tilam sokongan

Untuk membantu mengelakkan sakit belakang, tidur di atas katil dengan tilam yang sesuai dan menyokong lengkung semulajadi tulang belakang anda. Anda juga harus menggunakan bantal yang menyokong untuk mengurangkan risiko sakit leher.

Baca Rawatan Slip Disc

Semoga bermanfaat!

 

 

cara mencegah slip disc

Aloe Vera Gel – pati aloe vera tulen yang distabilkan dan dimantapkan untuk membekalkan asid amino, vitamin, mineral, polisakarida, enzim dan berbagai-bagai faktor kesihatan yang lain untuk membantu memperkuatkan sistem imun, meningkatkan penyerapan nutrisi dan proses pemulihan.

Forever Freedom – berfungsi untuk untuk memberi kelegaan kepada sendi kerana ia adalah jus aloe vera tulen yang diformulasikan khas dengan glucosamine, chondroitin dan MSM (Methyl Sulfonyl Methane).

Arctic-Sea – asid lemak Omega-3 yang digabungkan dengan Omega-9 (minyak zaitun) berfungsi sebagai anti-radang yang sangat baik. Jadi, ia dapat meredakan keradangan yang telah berlaku pada slip disc, sendi & tulang belakang.

Absorbent-C – vitamin C semulajadi yang diformulasikan bersama oat bran bagi mengekalkan vitamin C lebih lama dalam badan. Vitamin C berfungsi untuk meningkatkan sistem imun, meransang tubuh untuk menghasilkan kolagen untuk menguatkan sendi dan tulang.

 

cara mencegah slip disc

 

cara mencegah slip disc

 

cara mencegah slip disc

 

Komen Facebook:
Cara Mencegah Slip Disc Yang Boleh Dilakukan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *