Pemakanan yang baik, berdasarkan pemakanan sihat adalah satu faktor penting yang membantu kita untuk kekal sihat dan aktif. Tapi malangnya di zaman serba moden dengan kehidupan yang sentiasa sibuk, ramai diantara kita sebenarnya mengalami masalah kekurangan nutrisi tanpa kita sedar. Adakah kesan kekurangan nutrisi ini boleh membahayakan kesihatan dan nyawa?

Saya huraikan selanjutnya…

Tabiat pemakanan yang kurang baik boleh beri kesan kepada kesihatan. Ini kerana pemakanan dan diet mempengaruhi bagaimana anda rasa, melihat, berfikir dan bertindak. Diet yang buruk mengakibatkan kekuatan teras yang lebih rendah, keupayaan menyelesaikan masalah yang lebih perlahan dan masa tindakbalas otot, dan kurang berwaspada.

Kekurangan nutrisi memberi banyak kesan kesihatan negatif lain juga.

 

kesan kekurangan nutrisi

Gambar di atas adalah petikan berita dari BH Online tentang kisah seorang wanita yang lumpuh, tidak dapat bercakap dan hilang ingatan selepas bersalin akibat kekurangan nutrisi.

Baca kisah lanjut Lumpuh Selepas Bersalin Akibat Kekurangan Nutrisi (sumber: Berita Harian)

 

APA YANG MENYEBABKAN KEKURANGAN NUTRISI?

Punca utama kekurangan nutrisi adalah tabiat pemakanan yang buruk seperti:

 • kurang makan
 • terlebih makan
 • tidak mengambil makanan sihat yang diperlukan setiap hari
 • memakan terlalu banyak jenis makanan dan minuman yang rendah serat atau lemak tinggi, garam dan / atau gula.

Tabiat makan yang tidak sihat boleh mempengaruhi pengambilan nutrisi kita, termasuk tenaga (atau kilojoules) protein, karbohidrat, asid lemak penting, vitamin dan mineral serta serat dan cecair.

 

KESAN KEKURANGAN NUTRISI KEPADA KESIHATAN

Kekurangan nutrisi yang tak diatasi dengan segera dan amalan diet yang tidak sihat berterusan boleh memberi kesan yang  buruk kepada kesihatan.

Antara kesan kekurangan nutrisi termasuklah:

PENYAKIT KARDIOVASKULAR (CVD): Kolesterol, darah tinggi dan pembentukan lipid boleh menyumbat arteri, yang membawa kepada penyakit kardiovaskular (jantung). Pilihan nutrien yang kurang baik seperti diet tinggi lemak, alkohol yang berlebihan dan merokok boleh menyebabkan CVD.

HIPERTENSI @ TEKANAN DARAH TINGGI: Pengambilan sodium (garam) yang berlebihan dan kalium yang tidak mencukupi dalam diet boleh menyebabkan hipertensi @ tekanan darah tinggi. Penggunaan alkohol yang berlebihan juga boleh menyebabkan masalah ini. Tekanan darah tinggi juga lama kelamaan akan membawa risiko kerosakan buah pinggang.

KENCING MANIS: Kencing manis berlaku akibat gangguan metabolik dalam tubuh. Ia boleh berlaku apabila badan tidak menghasilkan insulin yang mencukupi untuk memecahkan glukosa (kencing manis jenis 1), atau apabila insulin ada tidak boleh digunakan (kencing manis jenis 2). Kedua-dua jenis kencing manis ini membawa kepada jumlah glukosa darah dan komplikasi perubatan yang melampau. Kencing manis jenis 1 adalah keturunan, tetapi diabetes jenis 2 boleh berlaku akibat obesiti yang berkaitan secara langsung dengan kekurangan nutrisi.

 

kesan kekurangan nutrisi
“Orang yang tiada masa untuk amalkan pemakanan sihat suatu hari nanti terpaksa mencari masa untuk hadapi penyakit”

 

KANSER: Selain daripada genetik, pilihan diet boleh mempengaruhi perkembangan beberapa jenis kanser seperti kanser prostat pada lelaki. Orang yang gemuk lebih mudah terdedah kepada kanser prostat.

OSTEOPOROSIS: Keretakan tulang yang berkaitan dengan Osteoporosis adalah kesan kekurangan nutrisi dan kekurangan aktiviti fizikal.

BERLEBIHAN BERAT BADAN ATAU OBES: Kekurangan nutrisi boleh menyebabkan kegemukan. Pengurangan pengambilan natrium dan kalori dari lemak pepejal dan gula dapat mengurangkan secara drastik masalah kesihatan yang berkaitan dengan obesiti.

GANGGUAN MENTAL: Kekurangan nutrisi boleh memburukkan lagi penyakit mental. Apa yang anda makan akhirnya memberi kesan kepada emosi anda dan fungsi otak. Makanan seperti asid lemak Omega-3 membantu fungsi saraf secara positif. Gula pula memberi kesan yang buruk kepada masalah kesihatan mental.

SISTEM IMUN YANG LEMAH: Pemakanan yang tidak sihat boleh membawa kepada sistem imun yang lemah dan penyembuhan luka yang lambat, terutamanya pada orang dewasa yang lebih tua (menurut MayoClinic.com). Pengambilan vitamin A, vitamin B dan zink yang betul boleh membantu memastikan sistem imun anda kuat (menurut Harvard Medical School).

ANEMIA: Anemia adalah keadaan yang sering disebabkan oleh kekurangan zat besi, folat atau vitamin B12 dalam diet. Anemia boleh menyebabkan keletihan, pening, kerengsaan dan rasa sejuk. Orang yang mengalami risiko peningkatan anemia termasuk individu yang mempunyai masalah darah, wanita yang mempunyai haid yang banyak, wanita hamil dan orang yang mengalami kekurangan nutrisi (menurut MedlinePlus). Rawatan untuk anemia biasanya melibatkan pengambilan suplemen yang mengandungi nutrien yang anda kekurangan.

 

CADANGAN UNTUK PEMAKANAN SIHAT

Berikut adalah beberapa cadangan dan garis panduan pemakanan sihat:

 1. Seimbangkan antara pengambilan kalori dengan aktiviti fizikal.
 2. Mengurangkan pengambilan natrium harian kepada 2,300mg (1,500mg pada individu yang berumur 51 tahun dan lebih tua, dan individu dengan beberapa keadaan perubatan kronik).
 3. Mengambil kurang daripada 10% kalori daripada asid lemak tepu, dan juga menggantikannya dengan asid lemak tak tepu.
 4. Mengambil kurang daripada 300mg kolesterol.
 5. Mengurangkan kalori daripada lemak pepejal dan gula tambahan.
 6. Mengurangkan penggunaan bijirin refined.
 7. Meningkatkan pengambilan pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan segar.
 8. Meningkatkan pengambilan susu rendah lemak.
 9. Memilih makanan yang mempunyai lebih banyak kalium, serat, kalsium, dan vitamin D dan nutrisi umum yang diperlukan oleh tubuh kita setiap hari.

Dah jelas kan? Puncanya nampak macam biasa saja iaitu kekurangan nutrisi, tapi kesannya sangatlah buruk sehingga boleh mengancam nyawa.

Kehidupan kita sekarang pula sangat mencabar kalau sekadar harapkan diet harian untuk bekalan nutrisi yang diperlukan kerana gaya hidup, kesibukan, fast food. Makanan segar juga sudah semakin menyusut nilai nutrisi semulajadinya akibat penggunaan racun serangga, bahan kimia, bahan sintetik berlebihan.

Oleh itu, suka atau tidak, pengambilan makanan tambahan @ suplemen yang betul sangat diperlukan jika anda mahu terus kekalkan kesihatan yang baik. Jauhi risiko kesihatan yang mampu terjadi kesan kekurangan nutrisi.

 

CADANGAN MAKANAN TAMBAHAN @ SUPLEMEN SHAKLEE UNTUK MENAMPUNG KEPERLUAN NUTRISI HARIAN DEWASA DAN KANAK-KANAK.

kesan kekurangan nutrisi

Set suplemen asas untuk dewasa

ESP – sumber protein tanpa lemak, tanpa kolesterol, tanpa pemanis tiruan. Kaya dengan 9 asid amino yang tak mampu untuk dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia

Vita-Lea – multivitamin lengkap dengan zat besi

Omega Guard – sumber asid lemak Omega-3 paling tulen dan bebas toksin kerana ia tidak diekstrak daripada minyak hati ikan seperti suplemen omega-3 jenama lain

Vita-C Plus – membekalkan 500mg vitamin C bersama bioflavonoids dalam setiap 1 kapsul. Diformulakan dengan sustained release dimana setiap 100mg vitamin akan dilepaskan secara berperingkat ke dalam sistem tubuh setiap jam

B-Complex – gabungan 8 vitamin B penting dengan biotin & asid folik

 

kesan kekurangan nutrisi

Set suplemen untuk kanak-kanak

Vita-Lea – multivitamin lengkap untuk menampung keperluan nutrisi harian kanak-kanak

Meal Shakes – minuman protein yang lazat bagi membekalkan sumber protein yang penting untuk pertumbuhan sel dan tisu-tisu baru yang sihat

 

kesan kekurangan nutrisi
Untuk membuat pesanan / info lanjut
Komen Facebook:
Kesan Kekurangan Nutrisi Membahayakan Kesihatan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *