Kegagalan buah pinggang berlaku apabila buah pinggang tidak dapat menyaring lebihan air dan produk sisa dalam darah, yang biasanya dikeluarkan dari tubuh sebagai air kencing. Terdapat banyak punca buah pinggang rosak .

Ia adalah komplikasi keadaan jangka panjang seperti kencing manis dan tekanan darah tinggi, tetapi ia juga boleh berkembang dengan cepat disebabkan oleh jangkitan yang teruk.

 

Apakah tanda-tanda kegagalan buah pinggang?

Gejala kegagalan buah pinggang termasuklah

 • keletihan dan mengantuk
 • kekeliruan
 • pengekalan air @ water retention (contohnya pembengkakan kaki dan kaki)
 • sesak nafas
 • loya dan kehilangan selera makan
 • kencing terlalu sedikit atau hampir tiada
 • anemia, yang boleh menyebabkan pening dan memburukkan lagi gejala di atas.

 

kegagalan buah pinggang

BAGAIMANAKAH KEGAGALAN BUAH PINGGANG BOLEH MENJEJASKAN ORANG DI PERINGKAT PSIKATIF DAN AKHIR KEHIDUPAN?

Buah pinggang yang sudah rosak tidak boleh diterbalikkan, dan apabila dialisis tidak mungkin atau tidak dipilih oleh pesakit, ia akan menyebabkan kekacauan progresif, kehilangan mobiliti dan kemerosotan minda yang pesat.

Jika kegagalan buah pinggang merumitkan lagi penyakit lain, gejala umum seperti keletihan, gatal-gatal, mengantuk, rasa mual dan kehilangan selera akan menjadi lebih teruk.

Kegagalan buah pinggang akan menjadikan seseorang itu lebih sensitif terhadap beberapa ubat-ubatan, yang membawa kepada lebih banyak kesan sampingan dan ketidakselesaan. Dengan nasihat pakar, ubat boleh diselaraskan supaya gejala seperti sakit dari keadaan lain dapat dikendalikan.

Ini amat penting, kerana ubat-ubatan tertentu mungkin membawa sekatan untuk pesakit buah pinggang yang dirawat dengan dialisis atau pemindahan. Tetapi pesakit harus mendapat manfaat daripada ubat-ubatan ini pada akhir hayat.

Perlu diketahui bahawa sakit tidak selalu merupakan gejala kegagalan buah pinggang, walaupun kekakuan sendi dan cecair yang berlebihan dalam anggota badan boleh dan menyebabkan kesakitan kepada pesakit.

kegagalan buah pinggang
Bacaan GFR dapat menentukan tahap kegagalan buah pinggang seseorang

 

APA PERTIMBANGAN KHUSUS YANG PERLU DIBUAT DALAM PENDEKATAN UNTUK MEMBERI PENJAGAAN KEPADA SESEORANG YANG BUAH PINGGANGNYA SUDAH GAGAL?

Apabila kegagalan buah pinggang adalah penyebab utama penyakit, ia boleh menyebabkan kemerosotan kesihatan yang cepat. Perancangan segera mengenai keinginan pesakit dan penjagaan yang berpotensi di rumah adalah penting.

Jika pesakit mengalami kegagalan buah pinggang bersama dengan masalah kesihatan lain seperti kanser, ini akan memburukkan prognosis pesakit dan membawa kepada kemerosotan yang lebih cepat.

Dialisis tidak mungkin dipertimbangkan pada akhir hayat. Sebaliknya, langkah-langkah sokongan, seperti memastikan pesakit selesa dan gejala yang diurus dengan baik, adalah yang paling penting.

Adalah penting untuk menyesuaikan ubat untuk mengelakkan kesan sampingan seperti pengujaan klinikal, pergolakan, kekeliruan, ketoksikan dan kekejangan yang disebabkan oleh pembentukan toksin tidak dapat ditapis oleh buah pinggang yang sudah rosak.

Merawat pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang yang tidak dialisis adalah sama seperti menjaga orang dengan masalah kesihatan lain pergantungannya meningkat. Kadang-kadang pesakit mungkin mempunyai sekatan terhadap kuantiti bendalir untuk mengurangkan kesan pengekalan air.

 

PERKARA PENTNG UNTUK DIINGATI

 • Kegagalan buah pinggang adalah komplikasi yang biasa bagi penyakit akut seperti sepsis jangka panjang.
 • Oleh kerana tiada peluang untuk berpatah balik dan dan dialisis juga sudah tidak mungkin, prognosis mungkin berkurangan.
 • Penilaian dan ujian segera terhadap simptom pesakit dan penyesuaian ubat adalah membantu.
 • Perancangan untuk penjagaan masa depan, seperti pemindahan ke hospis atau penjagaan di rumah, perlu dilakukan dengan cepat.

 

kegagalan buah pinggang

 

kegagalan buah pinggang

 

kegagalan buah pinggang

 

 

kegagalan buah pinggang

 

Komen Facebook:
Kegagalan Buah Pinggang Adalah Pengakhiran Hayat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!