Jerawat putih @ milia ataupun bintik kolesterol ni kecil-kecil dan biasanya terdapat pada bahagian muka dan leher. Kalau dipicit pun sangat susah nak keluar sebab dia terperangkap sepenuhnya, melainkan gunakan alat tajam seperti jarum untuk lubangkan jerawat tu, kemudian picit… tapi memang menyakitkan. Atau satu lagi cara hilangkan bintik kolesterol ni adalah dengan rawatan laser.

cara hilangkan bintik kolesterol
Salah satu kaedah yang biasa digunakan untuk menghilangkan bintik kolesterol tapi ia menyakitkan dan boleh mencederakan kulit

BIJI @ BINTIK KOLESTEROL

Bintik kolesterol ni terjadi apabila keratin terperangkap dibawah permukaan kulit. Keratin ialah protein yang kuat yang boleh ditemui dalam tissue kulit, rambut dan sel kuku.

Bintik kolesterol boleh terjadi pada semua orang tak mengira umur dan biasanya ditemui pada wajah, kelopak mata dan pipi.

APAKAH PUNCA BINTIK KOLESTEROL?

Bintik kolesterol selalunya dikaitkan dengan beberapa jenis kerosakan kulit seperti:

 • Melecur
 • Terbakar
 • Poison ivy
 • Laser resurfacing
 • Penggunaan krim steroid yang terlalu lama
 • Pancaran cahaya matahari
poison-ivy-rash
Salah satu masalah kulit yang dikenali sebagai poison ivy

CARA HILANGKAN BINTIK KOLESTEROL

Bintik kolesterol pada bayi tak perlu dirawat sebab biasanya ia akan hilang selepas beberapa minggu. Bagi orang dewasa, bintik kolesterol kadang-kadang akan hilang selepas beberapa bulan. Ada beberapa kaedah rawatan yang boleh diambil sebagai cara hilangkan bintik kolesterol seperti:

 • Deroofing, menggunakan jarum yang sudah disteril untuk mengorek bintik kolesterol tersebut.
 • Menggunakan krim retinoids (krim yang mengandungi vitamin A)
 • Pengelupasan kimia
 • Rawatan laser
 • Diathermy, iaitu melibatkan penggunaan kepanasan ekstrem untuk musnahkan bintik kolesterol tu… errkk
 • Cryotherapy, teknik freezing yang biasanya jadi pilihan paling kerap digunakan sebagai cara hilangkan bintik kolesterol

Selain daripada kaedah-kaedah di atas, anda juga boleh memilih cara hilangkan bintik kolesterol yang lebih selamat, tidak menyakitkan dan tidak mahal.

Anda boleh amalkan pengambilan suplemen yang betul untuk kesihatan kulit seperti Vitamin C, Royal Jelly & Bee Propolis daripada Forever Living Products

Untuk rawatan luaran, anda memerlukan 3 LANGKAH MUDAH untuk membuatkan proses menghilangkan biji kolesterol @ biji milia menjadi lebih efektif.

LANGKAH 1 – ALOE AVOCADO FACE SOAP

Cuci muka dengan sabun Aloe Vera + Avocado ini secara konsisten setiap hari. Ini untuk menghilangkan kotoran dan minyak yang terletak pada kulit selepas sepanjang hari kita terdedah kepada pencemaran sekeliling & penggunaan alat solek.

LANGKAH 2 – ALOE SCRUB

WAJIB skrub muka dengan skrub yang betul (yang tidak kasar @ mecederakan kulit) sekurang-kurangnya 2 atau 3 kali seminggu setiap kali selepas mencuci muka.

Ini bagi membantu menyingkirkan sisa-sisa kotoran yang tertinggal dalam liang pori yang tak dapat dibersihkan oleh pencuci muka kita. Sisa-sisa kotoran yang tertinggal dalam liang pori inilah yang menjadi PUNCA kepada biji milia @ biji kolesterol tu.

LANGKAH 3 – ALOE VERA GELLY

Lembabkan kulit dengan Aloe Vera Gelly – 100% pati (isi) daun aloe vera yang berfungsi untuk seimbangkan kelembapan kulit, merawat kulit, menganjalkan kulit, meredakan parut, meredakan jerawat tanpa menyumbat liang pori

Nota penting: pengambilan suplemen dan rutin penjagaan kulit muka haruslah secara konsisten dan berterusan untuk tempoh yang agak lama kerana biji kolesterol @ biji milia memerlukan masa yang lama jika dihilangkan secara semulajadi… SABAR adalah kunci kecantikan kulit!

Bintik kolesterol tak menyebabkan apa-apa masalah jangka panjang. Bagi bayi baru lahir, ia lebih dikenali sebagai milia dan biasanya akan hilang selepas beberapa minggu. Tetapi bagi orang dewasa, ia akan mengambil masa yang agak lama dan bintik kolesterol ni tak merbahaya.

Tapi suka saya ingatkan disini, apa pun yang kita buat sebagai cara hilangkan bintik kolesterol… ia takkan hilang secara serta merta atau pulih dalam sekelip mata.

Biasanya boleh mengambil masa hingga berbulan-bulan dan jika ia ada kaitan dengan genetik, masalah mungkin akan sentiasa berulang semula walaupun anda memilih menggunakan rawatan laser sebagai cara hilangkan bintik kolesterol ni.

Ini adalah pengalaman peribadi saya sendiri. Rawatan laser, menyakitkan dan mahal tapi tidak menjamin yang bintik kolesterol ini akan hilang selamanya. Ia tetap berulang.

Saya memang ada masalah bintik kolesterol yang agak teruk di muka. Dah pernah juga buat rawatan laser. Sakit!… mahal tapi bintik kolesterol sentiasa berulang semula 4 bulan selepas rawatan. Tak berbaloi!

cara hilangkan bintik kolesterol

Gambar di atas adalah kulit muka saya sendiri, banyak bintik kolesterol, berparut dan sedang alami krisis yang agak teruk. Bintik kolesterol saya tertumpu di pipi dan banyak lagi di bahagian muka yang lain sebenarnya. Agak mencabar untuk saya hilangkan bintik kolesterol ni sebab saya ada genetik yang bermasalah bintik kolesterol.

Bintik kolesterol memerlukan masa yang agak lama untuk dihilangkan sepenuhnya.

Paling minimum pun, 6 bulan hingga setahun!

Pesan saya, selain daripada pemakanan yang sihat, penjagaan kulit muka dengan produk skincare yang betul juga amatlah penting bagi meminimakan penyumbatan liang pori yang akhirnya boleh menyebabkan terjadinya bintik kolesterol.

cara hilangkan bintik kolesterol
WhatsApp saya di 019-7071977 untuk info lanjut / order
Komen Facebook:
Cara Hilangkan Bintik Kolesterol Dengan Kos Mampu Milik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!