Antara masalah biasa yang dihadapi terutamanya apabila usia semakin meningkat adalah sakit sendi. Apa yang anda lakukan sebagai cara merawat sakit sendi ni?

Sapu minyak panas?

Sapu balm?

Urut?

Adakah langkah ini berkesan untuk jangka panjang atau sakit sendi muncul semula selepas beberapa hari?

Cara merawat sakit sendi yang betul adalah ia harus ditangani pada puncanya. Urutan atau sapuan balm dan minyak panas mungkin hanya untuk kelegaan sementara & hanya bersifat kelegaan luaran.

Apakah alternatif yang ada dalam cara merawat sakit sendi selain daripada pengambilan ubat?

Sendi yang sakit mungkin disebabkan oleh keradangan atau jika ianya pada bahagian lutut, mungkin pelincir semulajadi sendi lutut sudah semakin susut akibat penuaan ataupun kecederaan.

Jadi, apa yang boleh anda buat untuk atasi masalah ini dan seterusnya dapat dijadikan sebagai cara merawat sakit sendi itu?

 

cara merawat sakit sendi

 

4 FAKTA MINYAK IKAN UNTUK MEMBANTU MENGATASI SAKIT SENDI

Jika anda mengalami masalah sendi, aktiviti seharian seperti bekerja, berjalan dan bersenam boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan.

Walaupun ubat-ubatan kesakitan over-the-counter dapat membantu mengurangkan ketidakselesaan yang disebabkan oleh masalah sendi seperti arthritis dan bursitis, terdapat juga beberapa alternatif semulajadi yang berkesan.

Minyak ikan adalah alternatif yang berkesan untuk melegakan kesakitan sendi. Kaya dengan Omega 3, minyak ikan mempunyai manfaat kesihatan untuk pelbagai keadaan dari masalah kolesterol sehinggalah kencing manis.

Nota Penting: Tempoh keberkesanan 100% bergantung kepada tahap kesihatan individu. Pengambilan minyak ikan Omega 3 secara teratur & berpanjangan adalah perlu bagi mengekalkan kesihatan sendi yang baik kerana Omega 3 bertindak sebagai suplemen (makanan tambahan) untuk menyokong kesihatan, bukannya ubat.

Selain daripada itu, salah satu manfaat utamanya ialah sebagai anti-radang, yang memainkan peranan dalam keberkesanannya sebagai bantuan dalam merawat sakit sendi.

Baca 4 FAKTA ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai hubungan antara suplemen minyak ikan Omega 3 ini cara merawat sakit sendi dan kesihatan sendi. (Anda digalakkan untuk mendapatkan nasihat doktor yang merawat anda sebelum membuat keputusan untuk mengambil suplemen).

FAKTA 1: Pengambilan 1 Hingga 3 Gram Minyak Ikan Setiap Hari Dapat Mengurangkan Rasa Sakit Sendi.

1 hingga 3 gram minyak ikan setiap hari boleh membantu mengurangkan intensiti gejala sendi seperti kekakuan sendi di waktu pagi, bengkak dan ketidakselesaan.

Asid lemak Omega 3 yang terdapat dalam jumlah ini juga dapat meningkatkan aliran darah ke seluruh badan semasa bersenam, yang dapat membantu mengurangkan sakit sendi, radang dan bengkak.

 

FAKTA 2: Asid Lemak Omega 3 Dalam Minyak Ikan Boleh Membantu Mengurangkan Keradangan.

Minyak ikan mengandungi asid lemak Omega 3 Eicosapentatonic acid (EPA) dan asid decoxahexaeonic (DHA). EPA dan DHA memberi manfaat kepada tubuh dengan meningkatkan pengurangan keradangan pada sendi.

EPA dan DHA juga menghadkan pengeluaran protein negatif tertentu yang menghalang jenis arthritis tertentu.

 

cara merawat sakit sendi

 

FAKTA 3: Lemak Baik Yang Terdapat Dalam Minyak Ikan Adalah Penting Dalam Mengekalkan Sel-Sel Yang Sihat.

Lemak yang terdapat dalam minyak ikan adalah lemak yang sihat termasuklah bahan kimia semulajadi. Lemak ini memainkan peranan dalam memelihara kesihatan sendi dengan memulihkan dan menambah tisu sendi.

Bahan kimia semulajadi ini memberikan pelinciran yang betul kepada sendi. Ini mengurangkan pergeselan sendi, membantu mengurangkan kesakitan dan ketegangan.

 

FAKTA 4: Minyak Ikan Boleh Diambil Dalam Bentuk Pil, Kapsul Atau Hidangan Ikan Laut Dalam dari Air Sejuk.

Anda sudah bersedia untuk menambah suplemen minyak ikan Omega 3 kepada diet harian anda? Anda boleh pilih suplemen minyak ikan Omega 3 dalam bentuk kapsul dan mengambil hidangan ikan atau makanan yang kaya dengan asid lemak Omega 3 sebagai langkah alternatif untuk rawat sakit sendi anda.

Dapatkan suplemen minyak ikan Omega 3 yang dihasilkan daripada sumber ikan yang rendah kandungan toksiknya.

Suplemen minyak ikan Omega 3 yang anda pilih haruslah mengandungi DHA dan EPA serta bebas daripada plumbum dan merkuri. Pastikan jumlah minyak ikan setiap kapsul adalah kurang daripada 3 gram.

Jika anda mahu memilih hidangan ikan yang kaya dengan asid lemak Omega 3, pilihlah ikan laut dalam air sejuk kerana ikan-ikan ini kurang kandungan toksiknya. Beberapa jenis ikan air sejuk yang popular dan sedap termasuklah:

  • Salmon
  • Sardin
  • Ikan bilis

cara merawat sakit sendi

Pastikan anda mendapatkan pra-konsultasi daripada saya untuk mengetahui tentang suplemen minyak ikan Omega 3 yang selamat untuk diet anda.

Sekiranya anda mengalami kesakitan sendi yang tidak juga reda dengan suplemen semulajadi atau ubat-ubatan yang berlebihan, ia mungkin menandakan keadaan yang lebih serius.

 

cara merawat sendi

 

OMEGA GUARD SHAKLEE

Omega Guard Shaklee tidak diekstrak daripada minyak hati ikan kerana hati ikan biasanya mengandungi toksik yang tinggi. Suplemen Omega 3 terbaik Shaklee diekstrak daripada ikan laut dalam dan berair sejuk seperti sardin, mackerel, herring dan anchovies.

Kalau kita rujuk jenis-jenis ikan dan tahap merkurinya, ikan-ikan yang digunakan oleh Shaklee adalah ikan yang rendah tahap merkurinya. (Lihat rajah A Fishy Dilemma di atas)

1 botol Omega Guard Shaklee mengandungi 90 biji kapsul yang dapat menampung pengambilan selama sebulan.

Harga 1 botol suplemen Omega 3 terbaik ini hanya RM136.00 (WhatsApp saya di 019-7071977 untuk ketahui bagaimana anda boleh dapatkan diskaun)

Sangat berbaloi jika nak dibandingkan dengan kualiti dan manfaat yang anda akan dapat daripada pengambilan suplemen ini kan?

 

CARA MEMBUAT PESANAN

WhatsApp “OMEGA UNTUK SENDI” ke 019-7071977 untuk membuat pesanan dengan segera.

Anda akan diberi konsultasi serta panduan lengkap pengambilan suplemen secara Percuma selepas membuat pembelian dan selama mana anda menjadi pelanggan saya.

Pesanan anda akan dihantar menggunakan courier / Poslaju bergantung kepada kawasan.

COD: Ipoh (tertakluk kepada terma & syarat)

cara merawat sendi

 

Disclaimer : Produk yang dipaparkan di dalam artikel ini adalah suplemen @ makanan kesihatan tambahan(vitamin) dan BUKAN ubat. Walaupun terbukti secara klinikal ia mampu menyihatkan badan, suplemen tidak berfungsi untuk merawat, menyembuh atau memulihkan penyakit kritikal. Anda dinasihatkan untuk tetap mendapatkan rawatan doktor sekiranya menghidap sebarang jenis penyakit.

Komen Facebook:
Cara Merawat Sakit Sendi Dengan Asid Lemak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *