CARA TAMBAH BERAT BADAN?

Ehh… jangan tak tau yer.. bukan masalah terlalu gemuk jer yang dirunsingkan…

Terlalu kurus..

Terlalu gemuk…

Hanya dua masalah ni jer yang biasanya merunsingkan terutamanya kaum wanita… kebanyakan orang pulak selalu fokus kepada masalah kegemukan jer sampai kadang-kadang terlupa pada orang yang hadapi masalah terlalu kurus ni… sana sini asyik bercerita tentang cara turunkan berat badan, makanan diet, petua turunkan berat badan tapi jarang ada yang berkongsi tentang cara tambah berat badan.

Terlalu kurus pun tak menarik jugak kan? badan sekeping sampai takde bentuk. Mesti ada yang tercari-cari cara nak tambah berat badan yang selamat dan takde lah sampai berisiko dapat obesiti pulak.

 

cara tambah berat badan
Terlalu kurus pun tak cantik kan?

 

Jangan risau… saya kongsikan cara tambah berat badan yang mudah, tips pemakanan, diet dan suplemen yang boleh membantu siapa-siapa saja yang berhajat nak tambah berat badan dan dapatkan bentuk badan yang lebih menarik.

 

cara tambah berat badan
Contoh makanan sihat yang tinggi kalori
  1. Ambil tambahan 500 kalori setiap hari boleh membantu kita untuk tambah berat badan lebih kurang 0.5kg seminggu. Walaupun nampak tak banyak, tapi ianya dah cukup bagus tau sebab kalau ambil kalori berlebihan pun nanti tak elok untuk kesihatan.
  2. Elakkan daripada makan makanan ringan, fast food, makanan manis walaupun makanan-makanan ni tinggi kalori tapi boleh mendatangkan penyakit pulak.
  3. Makan dan minum dengan kerap sekurang-kurangnya 6 kali sehari! Sarapan pagi, makan tengahari, makan malam dan diselang dengan snek diantara waktu makan.. again, cari snek yang sihat seperti buah-buahan (pilih buah dari yang jenis kurang berair), kekacang, minuman protein dan sebagainya.
  4. Tambah portion (saiz) makanan yang kita makan contohnya kalau biasa kita makan nasi lauk sekor jer ikan so, tambahkan jadi 2 atau 3 ekor. Kalau biasa makan sayur cuma 1 sudu, tambahlah jadi 3 atau 4 sudu… lebih pun takpe especially sayuran & ulam.
  5. Makan dengan cepat tapi bukan gelojoh yer. Ada sesetengah orang ambik masa yang sangat lama untuk makan jadi makanan akan cepat dihadam dan buatkan dia rasa cepat kenyang.
  6. Makan snek sebelum tido. Kalau orang yang nak turunkan berat badan biasanya dinasihatkan supaya tak makan selepas pukul 7.00mlm tapi untuk orang yang nak tambah berat badan lain pulak halnya. Sangat digalakkan untuk makan snek sebelum masuk tido dan of course la snek yang sihat… jangan pulak makan kentang goreng tau.
  7. Tingkatkan selera makan. Ada orang yang memang jenis selera makan dia kecik. Tengok makanan pun kurang nafsunya. Jadi cuba buat sedikit exercise sebelum waktu makan sebab exercise boleh buatkan seseorang tu rasa lapar, tambah variety makanan biar nampak menyelerakan dan jangan minum air sambil makan sebab air boleh membuatkan kita cepat kenyang. Berenang pun boleh buatkan seseorang tu jadi lapar.
  8. Ambil lebih protein sebab protein membantu tubuh untuk membina otot. Otot boleh membantu untuk tambah berat badan tanpa risau tentang penambahan lemak. Antara sumber protein yang baik adalah daging, ikan, bijirin, kekacang, telur dan mentega kacang. Atau pilih sumber protein segera seperti Meal Shakes Shaklee
  9. Memasak menggunakan minyak zaitun, minyak canola atau mentega. Selain daripada dapat menambahkan kesedapan makanan, ia juga dapat meningkatkan tahap kalori dalam makanan.

 

SUPLEMEN SOKONGAN UNTUK CARA TAMBAH BERAT BADAN YANG SELAMAT

cara cepat tambah berat badan
Protein, Multivitamin & Vitamin B Sebagai Suplemen Lengkap Untuk Tambah Berat Badan

 

MEAL SHAKES – sumber protein lengkap dengan mineral tambahan dan 9 asid amino untuk menyokong tumbesaran yang baik berperisa vanilla yang yang lazat & berkrim. Bebas kolesterol.

VITA-LEA – multivitamin dengan 28 jenis mineral penting untuk menyokong keperluan nutrisi tubuh – dicipta pada tahun 1915 oleh Dr. Forrest C. Shaklee dan merupakan vitamin tertua di dunia

B-COMPLEX – mengandungi 8 jenis vitamin B untuk membantu metabolisma bagi proses penukaran makanan kepada tenaga dengan lebih efisien

 

Vitamin @ Suplemen Sebagai Cara Tambah Berat Badan – Kenapa?

Vitamin @ suplemen yang baik akan memberi nutrisi yang baik dan secukupnya kepada tubuh badan. Bila badan kita sihat, cukup nutrisi maka sistem badan akan berfungsi dengan lebih baik. Suplemen juga sangat-sangat membantu individu yang sentiasa sibuk dan tak sempat nak sediakan makanan berkhasiat tapi ingat yer bukan bermakna bila dah ambik suplemen ni tak payah makan makanan lain dah. Suplemen hanya berfungsi untuk menyokong keberkesanan diet sihat kita.

Nutrisi ni konsepnya adalah RESET: Badan kita kekurangan nutrisi –> sistem badan jadi huru-hara. Macam-macam masalah kesihatan timbul termasuk berat tak terkawal & tak seimbang.

Apbila kita mula bagi cukup nutrisi -> nutrien akan bantu repair balik sel -> sel sihat -> sistem badan bekerja dengan baik… lama kelamaan semuanya akan seimbang semula.

Maka ini adalah teknik terbaik dan cara tambah berat badan yang betul… tak kiralah untuk lelaki ataupun perempuan… kedua-duanya sesuai menggunakan kaedah ni.

Teknik ini seharusnya dibuat paling minimum pun 6 hingga 10 bulan untuk dapat hasil yang baik. Wajib konsisten dan displin juga dalam bab pengambilan suplemen dan diet harian.

Semuanya kena seimbang dan betul..

 

cara tambah berat badan
Bentuk Badan Idaman Ramai Wanita

 

TESTIMONI

cara tambah berat badan

cara tambah berat badan

 

BUAT KEPUTUSAN SEKARANG!

Dah baca perkongsian saya sampai perenggan ni? Terima kasih.

Anda pasti dah tau cara tambah berat badan yang betul kan? Jadi, sekarang adalah masanya untuk buat keputusan. Dapatkan segera Set Tambah Berat Badan Shaklee untuk bantu anda dapat berat yang ideal & badan yang cantik, cun (kalau untuk abam2… sado lah kan)

 

cara tambah berat badan
WhatsApp ke 019-707 1977 untuk info lanjut / order Set Tambah Berat Badan Shaklee

 

Peluang jana income sampingan dengan Shaklee

Komen Facebook:
Cara Tambah Berat Badan Mudah Untuk Dapat Badan Cun
Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *