Kenapa kita sakit agaknya yer? Kadang-kadang kita rasa dah buat macam-macam untuk pastikan diri kita sentiasa sihat, tapi tetap jatuh sakit juga.

Terdapat banyak penyakit yang boleh menyerang tubuh manusia, dari selesema biasa hinggalah kepada kanser. Sakit bukanlah tanda Tuhan ingin menghukum kita.

Bagi yang beragama Islam, ia juga adalah kifarah dosa. Setiap kali datangnya sakit, ia ibarat mensucikan diri daripada dosa-dosa kecil yang lampau.

Apabila sudah sihat, Allah hanya tarik semula penyakit tersebut, tetapi Dia tak akan memulangkan dosa yang digugurkan kepada kita.

kenapa kita sakit
Serangan radikal bebas yang hebat pada zaman sekarang melemahkan sistem imun dan menjadi punca kepada pelbagai jenis penyakit terutamanya penyakit kronik

 

KENAPA KITA SAKIT?

Pada zaman sekarang, kita sedia maklum terdapat 2 punca utama penyakit: jangkitan dan bukan jangkitan. Penyakit akibat jangkitan adalah berpunca daripada patogen seperti bakteria, virus, kulat dan parasit.

Patogen-patogen ini boleh memasuki badan melalui udara yang kita sedut, makanan dan minuman ataupun melalui permukaan kulit yang terdedah akibat luka.

Sebagai contoh, orang yang sedang selesema. Dia mungkin batuk dan tangannya pula menyentuh tombol pintu, jadi virus selesema dah pun terlekat pada tombol pintu tadi.

Virus selsema tersebut mungkin akan mati, tapi ia juga mungkin akan menjangkiti orang lain yang memegang tombol pintu yang sama. Jika dia kemudiannya menyentuh makanan tanpa mencuci tangan, dan memakan makanan tersebut, virus sudah pun berjaya masuk ke dalam badannya.

Tidak semua patogen yang memasuki badan kita akan membuatkan kita sakit. Badan kita sudah dilengkapi dengan sistem imun untuk melawan serangan penyakit. Walau bagaimanapun, patogen mempunyai kemampuan untuk menyesuaikan diri dan berevolusi lebih cepat berbanding sistem imun itu sendiri.

 

kenapa kita sakit

 

FUNGSI UTAMA NUTRIFERON – Menguatkan sistem imun dalam masa 3 hari – ia adalah satu-satunya interferon semulajadi di dunia.

Kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu untuk merangsang dan meningkatkan daya tahan keseluruhan sistem imun badan dengan menghubungi pembunuh semulajadi dalam badan untuk tindakan: T-sel, B-sel dan macrophage.

 

Ini bermakna, patogen bijak memperdaya sistem pertahanan badan. Salah satu cara patogen mengelak daripada sistem imun adalah dengan bersembunyi di dalam sel yang sihat.

Tambahan pula, sesetengah orang mempunyai sistem imun yang lemah dan ini membuatkan ia lebih susah untuk melawan kesan yang dibawa oleh patogen yang sudah menakluki badan.

Penyakit bukan jangkitan tidak berpunca daripada patogen dan tidak boleh merebak dari seorang kepada seseorang yang lain. Penyakit-penyakit ini biasanya berpunca daripada beberapa faktor termasuklah keadaan persekitaran, gaya hidup dan genetik.

Sebagai contoh, kanser kulit biasanya terjadi apabila seseorang itu terlalu banyak menghabiskan masa dibawah pancaran cahaya matahari tanpa sebarang perlindungan UV; ini dikira sebagai faktor persekitaran.

Masalah jantung pula boleh berpunca daripada gaya hidup dan diet tidak sihat, atau ia mungkin juga berpunca daripada sejarah keluarga. Walaupun kita tak mampu untuk menukar genetik, ada beberapa langkah yang boleh diambil untuk mencegah penyakit jenis tidak berjangkit ini.

 

kenapa kita sakit

 

Pastikan badan kita sentiasa mendapat sumber nutrisi yang baik. Badan yang cukup nutrisi akan dapat berfungsi dengan sempurna dan ini secara tidak langsung mampu membantu diri kita mencegah serangan penyakit samada jenis berjangkit atau tidak berjangkit.

Kalau anda rasa anda sudah dapat nutrisi yang cukup daripada sumber makanan harian anda. Tonton video ini dan fikir semula.

Dah tonton video tadi? Jadi, tak hairanlah kan kenapa kita sakit walaupun kita rasa kita dah makan makanan yang sihat. Oleh kerana ketamakan sesetengah pihak, “makanan sebenar” pada hari ini terlalu banyak penipuan. Dan yang menjadi mangsanya adalah pengguna.

Sebab tu lah zaman sekarang kita perlukan bantuan sokongan suplemen @ vitamin tambahan untuk memastikan badan kita sentiasa mendapat nutrisi yang mencukupi setiap hari

kenapa kita sakit

Protein, asid lemak omega 3, multivitamin, vitamin B, vitamin C adalah antara suplemen asas yang penting yang diperlukan oleh badan kita setiap hari untuk berfungsi dengan baik dan mengekalkan kesihatan.

Apabila mengambil suplemen atau vitamin, pastikan ianya adalah daripada sumber semulajadi kerana vitamin sintetik mungkin boleh menyebabkan anda keracunan jadi taklah terjadi hal dan tertanya-tanya kenapa kita sakit sedangkan rasa macam dah ambil vitamin yang cukup. Tapi rupa-rupanya terambil vitamin sintetik pulak.

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi eksklusif secara berterusan apabila membuat belian produk Shaklee melalui saya. Dan ketahui juga tawaran-tawaran dan diskaun hebat yang Shaklee berikan kepada semua penggunanya yang berdaftar sebagai ahli.

 

MELABURLAH UNTUK KESIHATAN ANDA

HUBUNGI:

Nieda
Business Leader & Shaklee Independent Distributor

Whatsapp:
019 – 707 1977

Email:
nieda@ohcantik.com 

Komen Facebook:
Kenapa Kita Sakit: Apakah Punca Yang Membuatkan Seseorang Itu Jatuh Sakit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *