MIGRAIN SEMASA MENGANDUNG

Jika anda sedang mengandung, memang tak mustahil untuk anda alami migrain. Kalau anda salah seorang daripada wanita ada migrain semasa mengandung, artikel ini mungkin dapat membantu anda dalam mencari jalan penyelesaian.

 

PUNCA MIGRAIN

Punca migrain yang tepat tak dapat dikenalpasti sebenarnya. Tapi migrain melibatkan perubahan pada saraf, neurokimia dan pengaliran darah dalam otak.

Para pengkaji berpendapat sel otak yang terlebih ransangan akan mengeluarkan bahan kimia. Bahan kimia ini merengsakan salur darah pada permukaan otak. Jadi, salur darah akan membengkak dan membuatkan rasa sakit.

Estrogen memainkan peranan penting dalam masalah migrain. Sebab itulah mengandung, haid dan menopause biasanya akan mengubah pattern migrain seseorang wanita.

Neurotransmitter serotonin juga memainkan peranan penting dalam masalah migrain.

Sakit kepala atau migrain juga merupakan salah satu tanda-tanda pencemaran toksin dalam badan.

Ketahui tanda-tandanya:

 • Sakit kepala/migrain
 • Kulit kusam dan alahan kulit
 • Letih dan kurang bertenaga
 • Sering jatuh sakit
 • Mengalami penyakit kronik
 • Obes atau susah untuk turun berat badan

Adakah anda ada mengalami tanda-tanda di atas?

Ada yang nak tahu bagaimana cara untuk mengatasinya?

Menurut kajian dari Journal of Nutritional Biochemistry, pengambilan bahan beralkali dan serat daripada tumbuhan didapati mampu menyokong proses detoksfikasi tubuh secara optimum. Bukan sahaja melawaskan, malah ia memberi pelbagai kebaikan kepada sistem penghadaman manusia.

 

MENJEJAK PUNCA MIGRAIN SEMASA MENGANDUNG

Perubahan hormon semasa mengandung bukan satu-satunya punca yang boleh menyebabkan migrain. Kebanyakan wanita mengalami beberapa punca pada masa yang sama. Contohnya, tekanan, waktu makan tak menentu dan tidur tidak cukup juga boleh menyebabkan migrain.

Sesetengah migrain boleh kekal untuk tempoh beberapa jam. Tapi ada yang jika tidak dirawat, boleh melarat sampai beberapa hari. Migrain sangat susah dijangka. Ada wanita yang akan hilang migrain bila mengandung tapi ada yang jadi semakin teruk.

Penting untuk anda kenalpasti punca migrain sebab ini akan memudahkan anda untuk menentukan jenis rawatan atau jalan penyelesaian yang sesuai.

Antara punca migrain semasa mengandung ialah:

 • Sensitif kepada bunyi bising, bau atau cahaya terang
 • Coklat
 • Kafein
 • Makanan yang mengandungi MSG (monosodium glutamate) dan nitrate
 • Aspartame (pemanis yang terdapat dalam NutraSweet dan Equal)

 

CARA HILANGKAN MIGRAIN SEMASA MENGANDUNG (SELF-CARE)

Langkah pertama yang perlu anda ambil untuk melawan masalah migrain adalah dengan mengamalkan gaya hidup sihat. Berikut adalah beberapa tips yang boleh anda ikut:

 • Elakkan punca migrain; contohnya makan tertentu
 • Makan ikut jadual yang tetap
 • Minum air kosong yang cukup (2 – 3 liter sehari)
 • Rehat yang cukup
 • Boleh ikuti kelas / senaman ringan yang menenangkan seperti yoga
 • Bila migrain melanda, gunakan ice packs, urut dan berehat dalam bilik yang gelap dan sunyi

 

Baca juga: Luka Bersalin Cepat Sembuh Berbanding Sebelumnya

migrain semasa mengandung
Berhati-hati apabila mengambil ubat-ubatan untuk menghilangkan migrain terutama ketika hamil kerana ia boleh membahayakan kesihatan bayi dalam kandungan

 

UBATAN UNTUK MIGRAIN SEMASA MENGANDUNG

Jika anda mengandung atau bercadang untuk mengandung, doktor biasanya akan menasihatkan untuk tidak mengambil ubat-ubatan melainkan jika ia dirasakan betul-betul perlu. Anda perlu menimbangkan tentang kesan yang bakal anda dan bayi dalam kandungan anda apabila mengambil ubat-ubatan yang berasaskan drugs.

Kebanyakan ubatan anti-migrain yang digunakan untuk merawat atau mencegah migrain perlu dielakkan semasa mengandung. Ini kerana ia mempunyai kaitan dengan birth defects (kecacatan) pada bayi. Ada juga ubatan yang dikaitkan dengan komplikasi mengandung. Contohnya, ada yang dikaitkan dengan pendarahan, keguguran atau intrauterine growth restriction (IUGR), keadaan dimana uterus dan fetus tidak membesar secara normal.

 

RAWATAN PENCEGAHAN MIGRAIN

Jika anda mengalami serangan migrain yang teruk secara berulang, rawatan pencegahan sangatlah perlu bagi mengelakkan serangan migrain yang berterusan. Kebanyakan ubat-ubatan yang digunakan untuk mencegah migrain biasanya juga digunakan untuk mengawal tekanan darah tinggi.

Pastikan anda sentiasa dapatkan nasihat daripada doktor sebelum mengambil sebarang ubat-ubatan, produk herba atau ubat-ubatan semulajadi jika anda sedang mengandung.

 

PILIHAN YANG SELAMAT BAGI CARA HILANGKAN MIGRAIN SEMASA MENGANDUNG

Diet yang seimbang dan gaya hidup sihat adalah kunci kepada tahap kesihatan seseorang terutamanya wanita mengandung. Masa ni bukan kena fikir tentang kesihatan diri sendiri jer… wajib fikir tentang kesihatan dan keselamatan bayi dalam kandungan.

Semua ibu dan bakal ibu pastinya nak anak yang bakal lahir tu sihat dan bebas daripada sebarang masalah kan? Jadi, sentiasalah berhati-hati dengan pengambilan ubat-ubatan yang berasaskan drugs kerana ia bukan saja akan memberi kesan kepada si ibu, tetapi kepada bayi dalam kandungan juga.

Jadi, sebagai langkah paling selamat yang boleh diambil jika anda sedang mencari cara hilangkan migrain ketika mengandung ialah dengan mengambil suplemen semulajadi seperti NUTRELLE EXTRA.

 

migrain semasa mengandung

 

Formulasi Nutrelle Extra yang diperkaya dengan Multifiber Blend, Aloe Vera, Prebiotik dan Ekstrak Teh Hijau membantu melancarkan proses pembuangan, sekaligus menyelesaikan gejala-gejala sampingan seperti kembung perut, sakit kepala, migrain yang sering menganggu kehidupan seharian anda.

 

migrain semasa mengandung

 

migrain semasa mengandung

 

migrain semasa mengandung

 

migrain semasa mengandung

 

 

migrain semasa mengandung

 

Komen Facebook:
Migrain Semasa Mengandung: Cara Meredakannya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!