Gangguan pengeluaran hormon estrogen, jangkitan, menopaus boleh menyebabkan haid jadi tidak teratur dan kekeringan faraj. Penggunaan krim pelincir adalah salah satu cara atasi masalah kekeringan faraj ini.

cara atasi masalah kekeringan faraj

KEKERINGAN FARAJ

Kekeringan faraj adalah salah satu gejala normal menopaus. 1 daripada 3 orang wanita akan mengalami masalah ini semasa memasuki fasa menopuas. Tapi, masalah ini tidak terhad kepada wanita yang menghampiri atau sudah menopaus saja.

Kekeringan faraj juga boleh berlaku pada mana-mana umur atas beberapa sebab yang berbeza. Ia mungkin kelihatan seperti kerengsaan kecil. Tetapi kekurangan kelembapan faraj boleh memberi impak besar kepada kehidupan seks anda.

 

APA YANG MENYEBABKAN KEKERINGAN FARAJ?

Biasanya, dinding vagina dilincirkan oleh lapisan bendalir cecair jernih. Hormon estrogen membantu mengekalkan cecair dan mengekalkan lapisan vagina yang sihat, tebal, dan elastik.

Semasa menopaus, penurunan paras hormon estrogen akan mengurangkan jumlah kelembapan yang ada. Ia juga menjadikan vagina lebih nipis dan kurang anjal. Ini dipanggil atrofi faraj.

 

Selain menopaus, paras hormon estrogen boleh menurun akibat:

 • Melahirkan dan menyusu
 • Radiasi atau rawatan kimoterapi untuk kanser
 • Pembedahan ovari
 • Pengambilan ubat anti-estrogen yang digunakan untuk merawat fibroid uterus atau endometriosis

 

Penyebab kekeringan faraj lain termasuk:

 • Sindrom Sjögren (gangguan autoimun yang menyerang sel-sel di dalam badan yang menghasilkan kelembapan)
 • Alahan dan ubat-ubatan / antidepresan tertentu
 • Aktiviti menyelam
 • Kekurangan foreplay sebelum hubungan seksual

Tidak kira apa pun punca kekeringan faraj, ia boleh menjadi sangat tidak selesa. Ia boleh menyebabkan kegatalan, rasa pedih seperti terbakar dan hubungan seksual yang menyakitkan.

Jadi, macam mana nak atasi masalah kekeringan faraj ni?

 

BAGAIMANA KEKERINGAN FARAJ DIDIAGNOSIS?

Dapatkan pemeriksaan lanjut daripada pakar sakit puan jika anda rasa seperti terbakar (pedih), gatal-gatal atau ketidakselesaan di kawasan vagina. Elakkan douching (meruang) atau pengambilan ubat-ubatan yang boleh memburukkan lagi keadaan.

Ujian keatas pelvik, vagina akan dilakukan untuk mengenal pasti apa-apa penipisan atau kemerahan. Jangkitan pada saluran faraj atau salur kencing juga boleh menjadi punca kepada kekeringan faraj. Doktor juga boleh melakukan pap smear untuk menguji sel-sel dari dinding vagina atau serviks anda.

 

CARA MENGATASI MASALAH KEKERINGAN FARAJ?

Rawatan yang paling biasa untuk kekeringan faraj disebabkan oleh tahap hormon estrogen yang rendah adalah terapi estrogen topikal. Estrogen topikal menggantikan beberapa hormon yang tidak lagi dihasilkan oleh tubuh.

Ini akan membantu melegakan simptom kekeringan faraj, tetapi ia tidak meletakkan estrogen dalam aliran darah anda seperti terapi hormon estrogen oral.

 

Kebanyakan wanita menggunakan salah satu daripada tiga jenis estrogen faraj:

cara atasi masalah kekeringan faraj

 • Cincin estrogen vagina – anda atau doktor anda memasukkan cincin yang lembut dan fleksibel ke dalam faraj. Di sana ia melancarkan aliran estrogen secara terus ke tisu vagina. Cincin ini perlu diganti setiap 3 bulan.
 • Tablet estrogen faraj – anda perlu menggunakan aplikator pakai buang untuk memasukkan tablet ke dalam vagina anda sekali sehari untuk rawatan 2 minggu pertama. Kemudian ia perlu dimasukkan 2 kali seminggu sehingga anda tidak lagi memerlukannya.
 • Krim estrogen faraj – gunakan aplikator untuk memasukkan krim ke dalam vagina anda. Anda biasanya perlu menggunakan krim ini setiap hari untuk 1 hingga 2 minggu. Kemudian kekerapan dikurangan kepada 1 hingga 3 kali seminggu seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Mana-mana jenis produk estrogen boleh memberi kesan sampingan seperti pendarahan vagina dan kesakitan payudara.

 

Estrogen topikal pula mungkin tidak disyorkan untuk wanita yang:

 • Mempunyai kanser payudara, terutamanya jika mereka mengambil perencat aromatase
 • Kepada wanita yang mempunyai sejarah kanser endometrium
 • Kepada wanita yang mengalami pendarahan vagina tanpa didiagnosis
 • Mengandung atau menyusukan

Tidak banyak penyelidikan mengenai penggunaan jangka panjang estrogen topikal, tetapi doktor percaya bahawa ia selamat digunakan dalam jangka panjang.

Untuk memastikan vagina lebih pelincir, cuba gunakan pelembap vagina (Replens), yang boleh anda beli di kedai ubat atau pasaraya tempatan anda. Anda juga boleh menjadikan persetubuhan lebih menyeronokkan dengan menggunakan pelincir berasaskan air (Astroglide, K-Y) terlebih dahulu. Juga luangkan masa sebelum bersetubuh untuk memastikan bahawa anda sepenuhnya santai dan terangsang.

Elakkan douches (meruang), mandi buih, sabun wangi dan losyen di sekitar kawasan vagina yang sensitif. Produk ini boleh memburukkan lagi masalah kekeringan faraj.

 

BAGAIMANA SUPLEMEN YANG BETUL DAPAT MEMBANTU MEREDAKAN KEKERINGAN FARAJ?

cara atasi masalah kekeringan faraj

GLA COMPLEX

Setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA (Gamma Linolenic Acid) yang mana ianya adalah sumber terbaik Omega-6. Ianya digabungkan dengan minyak sunflower dan Vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya.

Kesegaran dan keberkesanannya terpelihara oleh Shaklee Guard – iaitu antioksidan semulajadi yang telah dipatenkan. Bioavailabitinya dibuktikan secara klinikal di mana ia mampu menyerap ke dalam sel dan tisu dengan lebih baik

GLA Complex membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon estrogen serta memperbaiki simptom PMS. Selain daripada melambatkan menopaus, GLA Complex juga memperbaiki gejala menopaus seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman dan depresi. Pengambilan jangka panjang juga akan mengetatkan uterus.

cara atasi masalah kekeringan faraj

VIVIX

Sumber Resveratrol & Polifenol bagi memelihara kesihatan pada tahap sel iaitu tahap paling asas binaan organ, sistem dan tubuh manusia. Sangat berkuasa dalam melawan penuaan dan gejala atau penyakit berkaitan penuaan.

Resveratrol & Polifenol berfungsi untuk menghalang kerosakan sel/DNA, pengawalan genetik, meningkat tenaga sel dan menghalang penimbunan protein AGE (protein yang menyebabkan penuaan dan merosakkan sel).

cara atasi masalah kekeringan faraj

Selain daripada pengambilan suplemen seperti GLA Complex & Vivix, diet yang sihat dan senaman, pemakaian seluar yang selesa dan tidak menggunakan pencuci yang mengandungi bahan kimia  juga akan membantu kesihatan intim anda.

Anda adalah seorang wanita yang sedang mencari cara atasi masalah kekeringan faraj supaya hubungan intim tidak lagi sakit?

GLA Complex & Vivix seharusnya menjadi teman baik anda untuk atasi masalah kekeringan faraj supaya kehidupan rumahtangga lebih gembira dan bahagia dan anda pun tak stress.

cara atasi masalah kekeringan faraj
WhatsApp saya di 019-7071977 untuk info lanjut / order GLA Complex & Vivix
Komen Facebook:
Atasi Masalah Kekeringan Faraj Yang Buatkan Hubungan Intim Sakit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *