Kebanyakan wanita akan mengalami beberapa tanda putus haid @ menopause sebelum dan semasa menopaus itu sendiri. Tempoh dan keseriusan gejala-gejala ini berbeza-beza bagi setiap wanita. Jadi, apakah tanda tanda putus haid pada wanita yang semua orang termasuklah lelaki wajib ambil tahu?

Tanda tanda putus haid biasanya bermula beberapa bulan atau beberapa tahun sebelum seseorang wanita itu putus haid, yang dikenali sebagai pra-menopause, dan tanda tanda ini juga akan kekal untuk tempoh beberapa lama selepas itu.

Secara purata, tanda tanda putus haid paling kerap berlaku dan kekal sekitar empat tahun dari kali terakhir seseorang wanita datang haid. Walau bagaimanapun, 1 dalam setiap 10 wanita mengalaminya berlarutan sehingga 12 tahun.

Sekiranya anda mengalami menopause @ putus haid secara tiba-tiba dan bukan secara beransur-ansur contohnya akibat rawatan kanser, gejala atau tanda tanda menopause anda mungkin lebih teruk.

 

PERUBAHAN PADA KITARAN HAID

 • Tanda pertama menopaus biasanya adalah perubahan pada corak (pattern) normal haid. Hormon tak seimbang.
 • Kitaran haid yang tidak normal atau sedikit.
 • Kekerapan haid juga terjejas. Haid mungkin datang setiap 2 atau 3 minggu, atau haid mungkin tidak datang langsung dalam bulan tersebut.
 • Akhirnya, haid akan berhenti sama sekali.

 tanda putus haid

TANDA TANDA PUTUS HAID @ MENOPAUSE PADA WANITA YANG BIASA TERJADI

8 dalam 10 wanita akan mengalami gejala tambahan untuk beberapa waktu sebelum dan selepas haid mereka berhenti.

Ini boleh memberi impak besar kepada kehidupan seharian bagi sesetengah wanita.

Gejala biasa termasuklah:

 • hot flushes (kepanasan) – perasaan panas yang singkat dan mendadak, biasanya di muka, leher dan dada, yang boleh menjadikan kulit anda merah dan berpeluh
 • berpeluh pada waktu malam
 • kesukaran tidur – ini boleh membuat anda berasa letih dan mudah marah sepanjang hari
 • keinginan seks berkurangan (libido)
 • masalah dengan memori dan tumpuan
 • kekeringan faraj dan rasa sakit, gatal-gatal atau ketidakselesaan semasa hubungan seks
 • sakit kepala
 • perubahan mood & keresahan
 • palpitasi – degup jantung yang tiba-tiba menjadi lebih ketara
 • kekakuan sendi dan sakit sendi
 • penurunan jisim otot (otot kendur)
 • jangkitan saluran kencing berulang (UTI), seperti cystitis

Putus haid @ menopaus juga boleh meningkatkan risiko seseorang wanita itu untuk mengalami masalah lain seperti tulang reput (osteoporosis). Oleh itu, pengambilan sumber kalsium magnesium yang cukup adalah sangat perlu dimulakan sejak awal lagi.

 

APA YANG BOLEH DILAKUKAN UNTUK MEREDAKAN GEJALA MENOPAUSE INI?

Amalkan gaya hidup aktif – bersosial, sibukkan diri dengan aktiviti berfaedah dan bersenam akan dapat membantu seseorang wanita itu untuk dapat menjalani hidup yang lebih berkualiti walaupun sudah menopause.

Diet seimbang – amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang supaya tubuh sentiasa mendapat zat dan nutrisi yang diperlukan. Keperluan nutrisi orang yang lebih berumur adalah sangat tinggi dan tidak boleh dipandang ringan

Minta sokongan daripada ahli keluarga terutamanya suami – sokongan daripada pasangan dan ahli keluarga adalah sangat penting untuk memberi semangat kepada wanita yang sedang menghadapi pra-menopause atau menopause.

 

SHAKLEE MEMBANTU MEREDAKAN GEJALA MENOPAUSE

tanda putus haid

tanda putus haid

GLA COMPLEX

Kebanyakkan GLA (gamma-linolenic acid) tersedia di pasaran dihasilkan daripada Evening Primrose Oil (EPO), manakala GLA Shaklee diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO!

Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi bioavailabiliti dan 3 kali lebih berkesan daripada EPO. Shaklee mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan, Canada.

Manfaat utama GLA Complex adalah mengawal selia estrogen dan testosteron – GLA membentukprostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS

Melambatkan menopause – Memperbaiki keadaan menopaus seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman, depresi. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan dan mengetatkan uterus

 

 

tanda putus haid

 

tanda putus haid

ESP

Energizing Soy Protein (ESP) mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia.

 ESP membekalkan hormon rerasaskan tumbuhan semulajadi daripada kacang soya yang merupakan tumbuhan kaya dalam isoflavon yang sama fungsinya dengan hormon wanita. Ia juga membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

 

tanda putus haid

tanda putus haid

VIVIX

Satu PENEMUAN REVOLUSI dalam anti-penuaan pada tahap sellular (tahap sel)

Shaklee memiliki Vivix ®, produk suplemen revolusinari anti-penuaan dalam pertarungan melawan penuaan pada tahap sellular.

Didalam kajian makmal, ramuan Vivix ® telah menunjukkan ia memberi impak kepada 4 mekanisma utama penuaan pada tahap sellular:-

 • Melindungi dan memperbaiki sellular DNA.
 • Memberi impak positif kepada pengawalan genetik.
 • Menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria (tenaga sel).
 • Melambatkan pembentukan protin AGE (Advanced Glycation End products).

Juga membantu menjaga / memelihara: kesihatan jantung, kesihatan otak, tahap system imun, kesihatan sendi, perlindungan antioksidan, peningkatan tenaga pada tahap sellular, kesihatan dan kesejahteraan umum.

tanda putus haidtanda putus haid

OSTEMATRIX

Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium dalam Ostematrix pula berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya. Vitmain D untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan menguatkan tulang serta mencegah osteoporosis (tulang reput).

 

SET SUPLEMEN PALING ASAS UNTUK MEMBANTU MEREDAKAN GEJALA MENOPAUSE

tanda putus haid
SUPLEMEN SHAKLEE PALING ASAS UNTUK MEREDAKAN GEJALA MENOPAUSE

tanda putus haid

 

KENAPA MESTI BELI PRODUK SHAKLEE DENGAN SAYA?

Dapatkan konsultasi eksklusif secara berterusan apabila membuat belian produk Shaklee melalui saya. Dan dapatkan juga tawaran-tawaran dan diskaun hebat yang Shaklee berikan kepada semua penggunanya yang berdaftar sebagai ahli.

 

HUBUNGI:

Nieda
Business Leader & Shaklee Independent Distributor

Whatsapp / SMS:
019 – 707 1977

Email:
nieda@ohcantik.com

Komen Facebook:
Tanda Putus Haid Pada Wanita: Wajib Ambil Tahu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *