Apakah dia buah pinggang dan apa yang mereka lakukan? Pernah tak tahu cara buah pinggang berfungsi?

Buah pinggang adalah dua organ berbentuk seperti kacang, saiznya lebih kurang sebesar penumbuk. Buah pinggang terletak betul-betul di bawah sangkar tulang rusuk, satu di setiap bahagian tulang belakang.

cara buah pinggang berfungsi
Posisi buah pinggang dalam tubuh manusia

 

Setiap hari, kedua-dua buah pinggang ni tugasnya adalah menapis kira-kira 120 hingga 150 liter darah untuk menghasilkan kira-kira 1 hingga 2 liter air kencing. Bahan yang ditapis terdiri daripada bahan buangan dan cecair tambahan.

Urin mengalir dari buah pinggang ke pundi kencing melalui dua otot tiub nipis yang disebut sebagai ureters, satu di setiap sisi pundi kencing. Pundi kencing adalah tempat menyimpan urin.

Dinding otot pundi kencing tetap tenang sementara pundi kencing mengisi air kencing. Apabila pundi kencing sudah penuh, satu isyarat yang dihantar ke otak memberitahu seseorang itu perlu ke tandas untuk kencing.

Punci kencing akan mengosong apabila air kencing mengalir keluar dari badan melalui tiub yang dipanggil uretra, yang terletak di bahagian bawah pundi kencing. Utera lelaki adalah lebih panjang berbanding utera wanita.

 

MENGAPA BUAH PINGGANG PENTING?

Buah pinggang adalah sangat penting kerana mereka menyimpan komposisi dan memastikan darah sentiasa stabil bagi membolehkan tubuh kita berfungsi dengan baik.

Buah pinggang penting dalam:

  • Mencegah timbunan bahan buangan sisa dan cecair tambahan di dalam badan
  • Mengekalkan kestabilan tahap elektrolit, seperti natrium, kalium, dan fosfat
  • Membuat hormon yang membantu
  • Mengawal tekanan darah
  • Membuat sel darah merah
  • Kekuatan tulang

 

BAGAIMANAKAH CARA BUAH PINGGANG BERFUNGSI?

Buah pinggang bukanlah satu penapis yang besar. Setiap buah pinggang terdiri daripada kira-kira sejuta unit penapisan (filter) yang dipanggil nephrons. Tugas setiap nephron adalah menapis sedikit darah.

Nephron juga termasuk penapis yang dipanggil glomerulus, dan tubule. Nephron bekerja melalui proses dua langkah.

Glomerulus membolehkan produk cecair dan sisa melaluinya; Walau bagaimanapun, ia menghalang sel darah dan molekul besar seperti protein daripada melepasinya. (Kalau protein berjaya melepasi penapis ini, bermakna seseorang itu berhadapan dengan masalah Penapis Buah Pinggang Bocor)

Cecair yang ditapis kemudian melewati tubule yang menghantar mineral yang diperlukan kembali ke aliran darah dan membuang bahan buangan. Produk akhir akan menjadi urin.

cara buah pinggang berfungsi

 

POINT PENTING YANG PERLU DIINGAT

  • Setiap hari, kedua-dua buah pinggang kita menyaring kira-kira 120 hingga 150 liter darah untuk menghasilkan kira-kira 1 hingga 2 liter air kencing yang terdiri daripada bahan buangan dan lebihan cecair.
  • Buah pinggang adalah sangat penting kerana mereka menyimpan komposisi dan memastikan darah sentiasa stabil bagi membolehkan tubuh kita berfungsi dengan baik.
  • Setiap buah pinggang terdiri daripada kira-kira sejuta unit penapis yang dipanggil nephrons. Nephron juga termasuk penapis yang dipanggil glomerulus dan tubule.
  • Nefron berfungsi melalui proses dua langkah. Glomerulus membolehkan produk cecair dan sisa melaluinya; Glomerulus membolehkan produk cecair dan sisa melaluinya; Walau bagaimanapun, ia menghalang sel darah dan molekul besar seperti protein daripada melepasinya. Cecair yang ditapis kemudian melewati tubule yang menghantar mineral yang diperlukan kembali ke aliran darah dan membuang bahan buangan.

 

Nampak macam mudah jer cara buah pinggang berfungsi kan? Tapi ia memainkan peranan yang sangat besar dalam keseimbangan sistem tubuh manusia.

Jadi, sangatlah penting untuk setiap dari kita mencegah daripada penyakit buah pinggang rosak sebab buah pinggang yang sudah rosak tidak boleh dipulihkan semula kepada keadaan asal.

cara buah pinggang berfungsi

 

Baca tentang 10 punca buah pinggang rosak. Ini penting supaya kita sama-sama dapat memelihara kesihatan buah pinggang selain daripada mengambil tahu tentang cara buah pinggang berfungsi.

Apabila anda disahkan mengalami kerosakan buah pinggang, cepat-cepatlah ambil langkah untuk mengawal kerosakan itu daripada terus menjadi kronik.

Jika buah pinggang anda rosak dah sudah tidak lagi mampu melakukan fungsinya seperti yang saya terangkan di atas tadi, doktor biasanya akan menyarankan untuk pesakit melakukan dialisis. Dialisis ini sangatlah penting kerana ia adalah untuk mengambil alih tugas yang sudah tak mampu lagi dibuat oleh buah pinggang dengan sendirinya akibat mengalami kerosakan.

cara buah pinggang berfungsi

 

Amalkan diet sihat, pengambilan nutrisi yang baik, bersenam dan sentiasa kawal punca kerosakan buah pinggang yang boleh dikawal (kecuali faktor genetik / keturunan) sebelum terlambat.

Kita semua sentiasa ada peluang untuk hidup lebih sihat tanpa perlu menghabiskan sisa-sisa umur dengan memakan ubat yang banyak atau berulang alik ke pusat dialisis akibat menanggung beban kerosakan buah pinggang.

Pemindahan buah pinggang memang boleh dilakukan jika buah pinggang anda rosak pada tahap akhir. Tapi kosnya amatlah mahal dan anda perlukan penderma untuk ini.

Hampir setiap hari saya terima SMS & WhatsApp bertanyakan tentang suplemen untuk membantu masalah kerosakan buah pinggang. Ini menandakan pesakit buah pinggang terlalu ramai di Malaysia ni. Ia sangatlah merisaukan…

 

Jagalah kesihatan yer…

Hasnieda

Penulis ohcantikdotcom

Komen Facebook:
Cara Buah Pinggang Berfungsi Dalam Sistem Tubuh Kita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *