Ekzema tiada ubat dan ia adalah sejenis masalah kulit yang mudah berulang. Ekzema selalu terjadi apabila ada sesuatu yang menjadi pencetus seperti alahan kepada habuk, makanan dan produk penjagaan diri. Ada krim untuk ekzema yang anda boleh gunakan untuk meredakan keadaan ini.

Pengunaan yang konsisten disamping mengelakkan diri daripada pencetus ekzema sangatlah membantu.

Jaga pemakanan, jaga kesihatan usus dan gunakan produk penjagaan diri & skincare yang bebas bahan kimia keras adalah antara amalan yang boleh anda buat jika anda sedang alami masalah ekzema.

Sebelum saya ceritakan lebih lanjut tentang krim untuk ekzema yang anda cari-cari, saya senaraikan dulu beberapa jenis ekzema, punca dan pencetusnya.

 

krim untuk ekzema

JENIS-JENIS EKZEMA, PUNCA DAN PENCETUSNYA

1. ATOPIC DERMATITIS

Gejala atopic dermatitis termasuklah tompok kering dan kegatalan di kawasan sekitar dahi, pipi dan mata. Bahagian pelipat lengan dan belakang lutut adalah bahagian badan lain yang biasa terjejas oleh atopic dermatitis.

Punca & Pencetus

Perkara yang berbeza boleh mencetuskan atopic dermatitis seperti genetik, dimana sejarah keluarga yang ada ekzema menjadi faktor risiko. Perengsa dan alergen juga mungkin memainkan peranan, jadi anda mungkin mengalami dermatitis di muka jika anda mengalami alahan makanan atau demam.

 

2. DERMATITIS SEBORRHEIC

Anda berkemungkinan mengalami kekeringan, kegatalan dan kemerahan di sekitar kening, telinga dan garis rambut anda. Ia boleh terjadi pada bayi dan orang dewasa.

Dermatitis seborrheic juga boleh terbentuk pada kulit kepala. Orang yang ada masalah kelemumur kadang-kadang mempunyai dermatitis di muka.

Punca & Pencetus

Beberapa faktor boleh mencetuskan flare atau memburukkan ekzema jenis ini. Kulit anda mungkin bertambah teruk apabila mengalami stress atau apabila terdedah kepada matahari dan kelembapan yang tinggi

 

3. IRRITANT CONTACT DERMATITIS

Irritant contact dermatitis memberi kesan kepada semua peringkat umur, termasuk bayi. Bayi mungkin mengalami dermatitis jenis ini jika mereka sensitif terhadap losyen atau tisu bayi. Sesetengah bayi juga mempunyai irritant contact dermatitis di sekitar mulut mereka kerana kelembapan berlebihan daripada air liur.

Punca & Pencetus

Irritant contact dermatitis berlaku apabila bahan dan pewangi tertentu dalam produk kosmetik merengsakan kulit.

 

4. ALLERGIC CONTACT DERMATITIS

Jika anda alah kepada bahan dalam produk penjagaan kulit — atau produk lain yang bersentuhan dengan muka anda — sistem imun anda mencetuskan tindakbalas. Ini menyebabkan gejala ekzema dan alahan seperti kekeringan, gatal-gatal, kegatalan dan kemerahan.

Allergic contact dermatitis boleh menjejaskan bahagian lain badan, selain muka.

Punca & Pencetus

Anda mungkin mengalami masalah ekzema selepas menggunakan produk skincare tertentu pada muka, pewarna rambut, alat solek, pengilat kuku dan juga selepas memakai jenis perhiasan tertentu.

Jika anda alah kepada nikel, anting-anting yang diperbuat daripada logam ini mungkin juga menyebabkan tindakbalas. Gejala mungkin bermula di sekitar telinga anda dan merebak ke bahagian lain muka anda.

 

5. LIGHT SENSITIVE ECZEMA

Gejala boleh bersifat sementara, terutamanya apabila ia disebabkan oleh ubat seperti diuretik atau ubat tekanan darah tinggi. Kulit anda mungkin bertambah baik apabila anda berhenti mengambil ubat ini. Bagi yang lain, light sensitive eczema adalah satu keadaan yang kronik.

Punca & Pencetus

Kekeringan, kegatalan dan kemerahan mungkin bertambah teruk apabila terkena cahaya matahari atau dalam keadaan lembap. Memakai sunscreen dan elakkan diri daripada terlalu terdedah kepada cahaya matahari semasa cuaca panas dan lembap boleh membantu memperbaiki gejala.

ARTIKEL BERKAITAN: Meeracle – Skincare Lulus KKM

 

BAGAIMANA CARA UNTUK MENGELAKKAN EKZEMA DI MUKA?

Berikut adalah beberapa tips yang boleh anda cuba untuk mencegah ekzema di muka.

  • Sapukan krim pelembap muka sekurang-kurangnya dua kali sehari.
  • Elakkan produk yang merengsakan kulit anda seperti sabun pembersih tertentu, krim pengelupasan dan toner yang mengandungi alkohol.
  • Jangan pakai alat solek semasa flare berlaku. Ini boleh merengsakan lagi gejala ekzema.
  • Pakai sunscreen dan elakkan haba dan kelembapan yang melampau.
  • Gunakan produk tanpa pewangi.
  • Keringkan muka anda dengan tuala lembut dan elakkan menggosok kulit anda secara kasar.
  • Rawat gejala alahan lain, yang boleh mencetuskan ekzema atau yang boleh memburukkan lagi keadaan.

 

KRIM UNTUK EKZEMA

Ini bukan krim biasa yang anda guna untuk ekzema, bukan losyen dan tidak mengandungi bahan terlarang.

Krim untuk ekzema yang saya nak perkenalkan kepada anda kali ini adalah daripada rangkaian produk MEERACLE skincare iaitu Meeracle Gemstone Facial Serum Advanced Formula.

krim untuk ekzema

Serum istimewa ini bukan sahaja boleh disapu jika anda masalah ekzema di muka, tetapi ia juga boleh digunakan di bahagian badan yanga lain.

 

SALICYLIC ACID

Salicylic acid yang terkandung dalam Meeracle Gemstone Facial Serum ini berfungsi untuk melembutkan keratin, iaitu sejenis protein yang ditemui dalam kulit. Ia akan membantu menanggalkan kulit yang kering dan bersisik akibat daripada ekzema.

krim untuk ekzema

KAKADU PLUM

Terima kasih juga kepada tahap antioksidan yang tinggi dalam Kakadu plum yang juga menjadi salah satu bahan utama dalam serum ini. Antioksidan daripada Kakadu plum adalah musuh utama kepada kemerahan dan keradangan kulit.

Bahan anti-radang ini menjadikan Kakadu plum sangat ideal untuk kulit sensitif, terutamanya mereka yang mengalami masalah kulit seperti ekzema.

 

JOM! TENGOK TESTIMONI PENGGUNA YANG BERJAYA SEMBUH DENGAN KRIM UNTUK EKZEMA YANG SAYA CADANGKAN NI

krim untuk ekzema
Nota: Gambar produk MEERACLE dalam poster testimoni ini adalah packaging lama

krim untuk ekzema

krim untuk ekzema
Nota: Gambar produk MEERACLE dalam poster testimoni ini adalah packaging lama

 

krim untuk ekzema
Jika anda ada masalah ekzema di muka, adalah digalakkan untuk menggunakan set ini. Meeracle Gemstone Facial Cleanser & Facial Serum Advanced Formula

JOM! TRY MEERACLE

 

krim untuk ekzema

 

Komen Facebook:
Krim Untuk Ekzema Kering Pulih Semula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *