Apabila dah terkena penyakit gout maka mulalah orang cakap “jangan makan makanan laut sebab makanan laut adalah punca gout. Memang ramai orang beranggapan bahawa makanan laut adalah punca gout sedangkan makanan laut BUKAN punca gout.

Terkejut?

Ya, makanan laut bukan punca Gout.

 

Jom ikuti perkongsian yang ditulis oleh Dr. Norman Norawi ini.

MAKANAN LAUT BUKAN PUNCA GOUT – Perkongsian Dr. Norman Norawi

Kalau tayar kereta kita makan sebelah… disebabkan ‘alignment’ tayar kita tak betul… Adakah akan selesai masalah tu dengan hanya tukar tayar baru… itulah analogi nya…

Maksud saya…
GOUT berpunca daripada sistem metabolisme PURINE yang terganggu akibat enzim ‘Xanthine oxidase’ yang tidak berfungsi dengan baik akibat pengambilan FRUKTOSA secara berlebihan…
akibatnya apabila kita makan makanan yang tinggi PURINE (daging, udang, sotong dsbgnya) maka paras asid urik kita akan meningkat yang menyebabkan keradangan sendi GOUT…

Yang kita buat cuma berpantang makanan laut dan daging… tanpa kita mengurangkan pengambilan FRUKTOSA tadi… Lepas tu menyalahkan makanan laut sebagai ‘punca’ GOUT…

Sedangkan cara yang betul ialah membetulkan semula sistem metabolisme PURINE dalam tubuh kita dengan berhenti mengambil GULA & Fruktosa…

Maka selepas itu jika kita makan makanan laut & daging… tubuh kita dapat proses PURINE dengan baik dan tidak berlaku lagi pengumpulan asid urik dan masalah GOUT akan selesai… InsyaAllah

Tanda-tanda seseorang ada masalah metabolisme PURINE yang terganggu adalah masalah Hati Berlemak (Fatty Liver) dan Sindrom Metabolik.

Betulkan dulu pengambilan makanan yang memudaratkan sistem metabolisme tubuh kita iaitu makanan yang diproses, tinggi GULA, tinggi asid lemak trans dan tinggi karbohidrat halus.

Maka barulah selesai masalah GOUT secara keseluruhan nya…

Tetapi semasa tubuh kita masih lagi bermasalah… memang ler kena pantang makanan laut tadi…

Yang saya nak tekankan… jangan salahkan makanan laut sebagai “PUNCA” GOUT… sebab punca yang sebenarnya adalah berlebihan pengambilan FRUKTOSA!

 

makanan laut bukan punca gout

Jelas?

Faham?

Jadi, makanan laut bukan punca GOUT.

Punca sebenarnya adalah gula dan fruktosa. Jangan ingat gula hanya punca kencing manis yer. Gula memang sedap dan manis… tapi dalam diam ia merosakkan kesihatan kita.

 

makanan laut bukan punca gout

BAGAIMANA CARA UNTUK TINGGALKAN ATAU KAWAL PENGAMBILAN GULA?

Susah nak tinggalkan gula atau anda ketagihan makanan & minuman manis? Memang susah lebih-lebih lagi kalau dah setiap hari kita biasa dengan teh tarik, teh O ais, kopi O kaw, milo, kek, kuih-muih, pencuci mulut yang manis-manis dan sebagainya.

Tahu tak bahawa ketagihan makanan & minuman manis adalah petanda bahawa anda perlu detoks?

Ya, detoks adalah jalan penyelesaian terbaik bagi melawan ketagihan gula (lihat tanda-tanda badan anda perlu detoks dalam gambar di atas).

Detoks bukan bermakna anda perlu mengambil bermacam-macam jenis produk atau terpaksa lalui proses yang susah. TIDAK, jika anda memilih Detoks Forever Living yang sangat simple dan hanya perlukan 2 jenis produk sokongan sahaja.

Baca juga: 10 Sebab Kenapa Anda Perlu DETOKS

makanan laut bukan punca gout

FOREVER ALOE VERA GEL

Aloe Vera adalah ejen detoks semulajadi yang sangat efektif. Ia mengandungi lebih 200 sebatian. Forever Aloe Vera Gel melalui proses penstabilan yang dipatenkan eksklusif untuk Forever Living Products (tiada produk aloe vera lain di pasaran yang melalui proses ini).

Proses penstabilan ini bertujuan untuk mengekalkan segala khasiat & nutrisi semulajadi yang terdapat dalam aloe vera tersebut. Tanpa proses penstabilan ini, aloe vera boleh jadi tiada apa-apa manfaat kesihatan.

Minuman eksklusif GEL ALOE VERA FLP diperbuat daripada 100% filet (isi) dalaman daun Aloe Barbadensis Miller, iaitu dari spesies aloe vera terbaik yang boleh di makan. Hanya kulit luar yang mengandungi sap aloin yang pahit sahaja dibuang. Sebab itulah ia kelihatan pekat dan mengandungi pulpa kerana tidak ada gel yang diambil tidak ditapis keluar.

 

ARCTIC-SEA

Asid lemak Omega-3 berfungsi untuk melancarkan aliran darah, mencairkan lemak dan menghalang kolesterol. Ia detoks salur darah anda. Omega-3 juga sangat membantu dalam meredakan keradangan sendi yang berlaku pada pesakit gout.

Istimewanya Forever Arctic-Sea ni kerana ia adalah 2 minyak dalam 1 kapsul!

Forever Arctic Sea adalah softgel @ kapsul gel lembut yang mengandungi campuran Minyak Ikan (Omega 3) dan Minyak Zaitun (Omega 9)

Kandungan FOREVER ARCTIC-SEA

  • Minyak ikan 750mg – ikan salmon, ikan bilis & ikan kod lautan arctic
  • Minyak zaitun 250mg
    dengan tambahan Vitamin E (antioksidan) bagi mengekalkan kesegaran dan menambah lagi khasiatnya.

 

makanan laut bukan punca gout

FOREVER BEE HONEY

Madu asli yang dihasilkan daripada ladang ternakan lebah terbesar di dunia milik Forever Living Products yang terletak di Gurun Sonoran, Arizona. Gurun ini terletak di kawasan pergunungan yang tahap kelembapannya sangat rendah iaitu dibawah 17%, oleh itu keasidan madu menjadi rendah dan madunya lebih manis.

Selain daripada itu, lebah di ladang Forever Living ini mengambil sari madu daripada 60,000 jenis bunga dan tumbuhan. Ini membuatkannya lebih berkhasiat dan tekstur madunya lebih pekat.

Madu ini 100% asli, tidak dimasak, tidak ditapis, tidak diproses dan dikekalkan kandungan semulajadi royal jelly dan debunganya; mendapat kelulusan daripada KKM, pengiktirafan KOSHER dan Halal IFANCA (diiktiraf JAKIM).

Madu asli adalah pengganti gula yang paling selamat.

 

KELEBIHAN DETOKS DENGAN FOREVER LIVING PRODUCTS

Selain daripada untuk detoks, ketiga-tiga produk yang saya sebutkan di atas juga adalah sangat baik untuk membantu meredakan gout.

Jadi, anda bukan saja membantu diri anda untuk mengawal pengambilan gula, tapi anda juga dapat membersihkan usus daripada toksin, membersihkan salur darah daripada tersumbat dengan lemak.

Amalkannya secara konsisten atau sehingga anda mendapat tahap kesihatan yang anda inginkan. Selepas detoks, anda bolehlah amalkan set khas untuk GOUT seperti didalam gambar di bawah.

 

makanan laut bukan punca gout

 

 

makanan laut bukan punca gout

 

Komen Facebook:
Makanan Laut BUKAN Punca GOUT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *