Adakah anda sekarang menggunakan produk muka yang tiada bahan kimia merbahaya?

YA? – yakinkah anda?

TIDAK? – anda tidak takut dengan risiko kesihatan akibat pemakaian produk muka yang mengandungi bahan kimia?

Anda tahu tak apakah jenis bahan kimia yang biasanya terdapat dalam produk skincare?

Jom saya kongsikan yer…

 

BAHAN KIMIA MERBAHAYA DALAM PRODUK SKINCARE

Peraturan perlabelan kosmetik FDA menuntut semua syarikat skincare untuk menyenaraikan bahan-bahan yang digunakan bermula dengan yang paling banyak hinggalah kepada yang paling sedikit.

Maknanya, bahan yang tersenarai mula-mula sekali tu adalah bahan yang paling banyak digunakan dalam produk tu dan begitulah berikutnya…

Masa nak membeli produk skincare jangan buat keputusan kerana iklan, ikut-ikutan kawan, terpesona dengan model produk (sebab syarikat tak akan mengambil orang yang muka retak seribu sebagai model iklan produk kecantikan kan?), harga yang murah, janji manis pengeluar yang produk tersebut boleh berkesan dalam tempoh yang singkat dan sebagainya yang tak logik dek akal orang bijak seperti anda.

Suka saya ingatkan sekali lagi, pastikan anda menggunakan produk muka yang tiada bahan kimia merbahaya macam yang saya senaraikan dibawah ni yer…

 

PARABEN – Methylparaben, Propylparaben, IIsoparaben, Butylparaben, biasanya ditemui dalam produk muka, krim pelembap badan, krim mandian dan pencuci muka.

PHTHALATES – Dibutylphthalate (DBP, DEP, also butyl ester); bahan yang sangat bertoksid

PETROCHEMICALS (petrokimia) – hampir semua produk skincare mengandung bahan sintetik ini. Behentrimonium Chloride, Guar Hydrosypropyltrimonium Chloride, Linoleamidepropyl PG-Dimonium Chloride Phosphate adalah ammonium toksid. Produk penjagaan rumah, perabot dan pun ada petrokimia. Jadi, tak hairanlah penyakit kanser menyerang begitu mudah zaman sekarang ni.

PEWANGI KOSMETIK – pewangi tiruan dihasilkan daripada petroleum atau arang batu yang boleh merengsakan kulit. Pewangi kosmetik dihasilkan daripada bahan kimia sintetik yang paling murah yang boleh menyamai bauan semulajadi. Pengeluar menggunakannya kerana ia murah berbanding pewangi semulajadi.

SODIUM LAURYL/LAURETH SULFATE (SLS) – ini bahan ke-2 yang paling banyak digunakan dalam produk skincare dan produk penjagaan diri termasuklah syampu.

DIAZOLIDINYL UREA ATAU IODOPROPYNYL BUTYLCARBAMATE – ia sangat bertoksid mengikut International Agency for Research on Cancer.

 

Anda tak akan jumpa bahan-bahan kimia ini dalam produk yang betul-betul dihasilkan daripada 100% bunga mawar organik seperti ZEETA:

produk muka yang tiada bahan kimia

 

Baca tentang Produk Kecantikan Organik Zeeta

 

APA KATA MEREKA YANG DAH MENGGUNAKAN PRODUK MUKA YANG TIADA BAHAN KIMIA NI…

 

Baca juga Cara Kekalkan Awet Muda

Komen Facebook:
Produk Muka Yang Tiada Bahan Kimia Merbahaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *