Walaupun punca PCOS (polycystic ovary syndrome) sukar untuk dikenalpasti walau oleh doktor sekalipun, tapi beberapa masalah kesihatan lain mungkin memainkan peranan penting dalam masalah ini:

 

Berikut adalah beberapa contoh punca PCOS:

LEBIHAN INSULIN

Insulin ialah hormon yang dihasilkan oleh pancreas untuk sel menggunakan gula (glukos) – sumber utama tenaga. Jika kita ada rintangan insulin, kemampuan badan kita untuk menggunakan insulin secara efektif akan terganggu dan pankreas terpaksa merembeskan lebih banyak insulin untuk menyediakan glukos untuk keperluan sel-sel kita. Lebihan insulin ni juga boleh beri kesan kepada ovari melalui peningkatan penghasilan androgen yang boleh mengganggu kemampuan ovari untuk mengovulasi (ovulate) dan akhirnya menjadi punca PCOS

 

RADANG

Sel darah putih dalam badan kita menghasilkan bahan yang berfungsi untuk melawan jangkitan akibat keradangan. Kajian menunjukkan wanita yang ada PCOS mengalami keradangan gred rendah dan jenis ni biasanya akan merangsang polycystic ovary untuk menghasilkan androgen.

 

FAKTOR KETURUNAN

Jika ibu atau kakak anda ada PCOS, anda juga ada risiko untuk mendapat penyakit yang sama. Punca PCOS yang satu ni memang susahlah nak dielakkan.

cause-your-pcos-punjab-india
Antara faktor yang menyumbang kepada PCOS

KOMPLIKASI PCOS

Penghidap PCOS mungkin akan mengalami beberapa komplikasi lain terutamanya jika obesiti menjadi faktor utama.

 • Kencing manis type II
 • Tekanan darah tinggi
 • Kolesterol dan asid lemak tidak normal, seperti peningkatan triglycerides atau low high-density kolesterol lipoprotein (HDL)
 • Sindrom metabolik – tanda-tanda dan simptom yang menunjukkan peningkatan ketara risiko penyakit kardiovaskular (jantung)
 • Keradangan hati
 • Masalah kesuburan
 • Sleep apnea (nafas terhenti semasa tidur)
 • Kemurungan
 • Pendarahan luar biasa pada uterin
 • Kanser lapisan uterin (kanser endometrial) berpunca daripada pendedahan kepada tahap estrogen yang tinggi secara berterusan
 • GDM (gestational diabetes) atau tekanan darah tinggi kerana kehamilan
pcosss_1441095494
Perbezaan antara ovari normal dengan PCOS

Apa yang anda boleh lakukan sekiranya anda disahkan menghidap PCOS?

Cara terbaik adalah dengan menanganinya pada punca PCOS tu sendiri (kecuali masalah keturunan lah yer…) dengan mengamalkan diet sihat, pengambilan nutrisi seimbang & suplemen yang baik dan sudah tentu tak lupa juga untuk minta nasihat daripada doktor.

Ada beberapa suplemen yang baik yang boleh diamalkan untuk membantu dalam masalah ni… contohnya Vivix & GLA Complex.

12030552_903079673061490_4949755129698328294_o

 

VIVIX – Vivix adalah suplemen (makanan tambahan) antioksidan dalam bentuk cecair (minuman) yang sangat mudah diambil…

Resveratrol & polyphenol yang terkandung dalam Vivix mampu meningkatkan tenaga sel, meningkatkan tahap sistem imum & memperbaiki sel hingga ke tahap DNA…

Dalam erti kata lain, tahap kesihatan kita adalah ditentukan oleh kesihatan sel… kalau sel sihat maka seluruh tubuh kita samada dalaman atau luaran akan automatik turut sihat…. tapi kalau sel kita banyak yang rosak dan sakit… kita pun akan sakit..

Sel-sel yg rosak akibat serangan radikal bebas akan membuatkan kita mendapat banyak jenis penyakit termasuklah penyakit kronik seperti serangan jantung, kanser, kerosakan buah pinggang dsbnya…

Jadi, Vivix akan memperbaiki dan memperbetulkan kerosakan pada puncanya iaitu sel…

picture1

GLA Complex – Setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ianya adalah sumber terbaik Omega-6. Ianya digabungkan dengan minyak sunflower dan Vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya. Kesegaran dan keberkesanannya terpelihara oleh ShakleeGuard – iaitu antioksidan semulajadi yang telah dipatenkan. Bioavailabitinya pula dibuktikan secara klinikal di mana ia mampu menyerap ke dalam sel dan tisu dengan lebih baik.

GLA membentukprostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS, melambatkan menopaus (memperbaiki keadaan menopaus seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman, depresi). Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan dan juga mengetatkan uterus.

MELABURLAH UNTUK KESIHATAN KERANA IA TIADA GANTI

HUBUNGI:

Nieda
Business Leader & Shaklee Independent Distributor

Whatsapp:
019 – 707 1977

Email:
nieda@ohcantik.com 

Komen Facebook:
Punca PCOS Dan Komplikasinya

One thought on “Punca PCOS Dan Komplikasinya

 • September 25, 2016 at 12:15 am
  Permalink

  bahaya juga pcos ni kalau dibiarkan tanpa rawatan.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!