Selalu kan dengar tentang penyakit buah pinggang rosak? Apa agaknya risiko sakit buah pinggang kronik ni?… Adakah apa yang kita buat atau makan setiap hari tu ada kaitan?

Kita ni kadang-kadang rasa macam apa yang kita buat dan apa yang kita makan setiap hari tu adalah yang terbaik dah untuk kita dan keluarga. Tapi, tanpa sedar sebenarnya ada banyak yang menjadi punca kepada macam-macam jenis penyakit termasuklah risiko sakit buah pinggang kronik.

Jadi, sangatlah penting untuk kita mengetahui apakah dia risiko sakit buah pinggang kronik ni supaya kita dapat ambil langkah berjaga-jaga dan mengelakkan diri daripadanya. Minta simpang!

Cegah puncanya sebelum kita nak cegah penyakit tu sendiri… risiko sakit buah pinggang kronik ni selalunya bermula daripada masalah penyakit lain yang sedia ada. Jadi, kalau penyakit-penyakit ni tak dirawat, risiko akan lebih tinggi.

Ok, jom baca perkongsian saya tentang risiko sakit buah pinggang kronik.

 

FAKTOR RISIKO SAKIT BUAH PINGGANG KRONIK

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko sakit buah pinggang kronik @ chronic kidney disease (CKD):

  • Kencing manis
  • Tekanan darah tinggi
  • Sakit jantung
  • Merokok
  • Obesiti
  • Kolesterol tinggi
  • Sejarah keluarga
  • Berumur lebih 65 tahun (tapi mereka yang berumur lebih muda jugak tak mustahil untuk mendapat penyakit ni)

 

risiko sakit buah pinggang kronik
Faktor risiko sakit buah pinggang kronik (credit photo: Google)

 

Berikut pula adalah komplikasi sakit buah pinggang kronik @ chronic kidney disease (CKD)

Sakit buah pinggang kronik @ chronic kidney disease (CKD) boleh beri kesan kepada hampir semua bahagian badan kita. Komplikasi yang berpotensi termasuklah:

  • Fluid retention (penahanan bendalir), yang boleh menyebabkan bengkak pada lengan dan kaki, tekanan darah tinggi atau paru-paru berair (pulmonary edema)
  • Kenaikan paras potassium dalam darah secara mendadak (hyperkalemia), yang boleh melemahkan kemampuan jantung untuk berfungsi dan boleh membahayakan nyawa
  • Penyakit jantung dan pembuluh darah (cardiovascular disease)
  • Tulang menjadi lemah dan rapuh
  • Anemia
  • Menurunkan keinginan seks dan tahap kesuburan
  • Kerosakan sistem saraf yang boleh menyebabkan kesukaran dalam menumpukan perhatian, perubahan personality atau sawan
  • Penurunan tahap sistem imun yang menyebabkan anda lebih terdedah kepada jangkitan
  • Pericarditis, keradangan yang berlaku pada jantung
  • Komplikasi kehamilan yang memberi risiko kepada si ibu dan bayi dalam kandungan
  • Kerosakan yang total (irreversible damage) kepada buah pinggang atau kerosakan buah pinggang tahap akhir (end-stage kidney disease) yang memerlukan samada dialisis seumur hidup atau pemindahan buah pinggang.

Subhanallah!… betapa seriusnya komplikasi kerosakan buah pinggang ni kan… jadi, sangatlah penting untuk kita kenalpasti risiko sakit buah pinggang kronik @ chronic kidney disease sebelum ia membawa kepada kerosakan buah pinggang tahap akhir @ end-stage kidney disease.

 

Komen Facebook:
Risiko Sakit Buah Pinggang Kronik: Siapa Berisiko?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *