Anda mencari sokongan suplemen untuk fibroid @ cyst?

 

APAKAH DIA FIBROID?

Sebelum saya ceritakan tentang suplemen untuk fibroid yang sesuai, ambil tahu tentang apakah dia fibroid terlebih dahulu.

Fibroid adalah ketumbuhan yang abnormal pada uterus. Maknanya hanya wanita sahaja yang ada risiko untuk mendapat masalah ini. Kadang-kadang ketumbuhan ini menjadi ketulan besar and boleh menyebabkan kesakitan pada bahagian abdomen dan period yang heavy.

Tapi, ada juga yang tak mengalami sebarang simptom, tiba-tiba saja fibroid dikesan sudah besar atau teruk. Ketumbuhan ini benign (tak aktif) dan bukan kanser ye. Takda ada punca tertentu yang menyebabkan terjadinya fibroid ni.

Complicated kan?

Begitulah cabaran yang harus dihadapi oleh wanita. Sebab tu sangatlah penting untuk sentiasa mencari ilmu tentang kesihatan terutamanya yang berkaitan dengan kesihatan dalaman wanita. Banyakkan membaca yer…

 

suplemen untuk fibroid

NAMA LAIN BAGI FIBROID

Fibroid juga dikenali dengan beberapa nama lain seperti:

 1. Leiomyomas
 2. Myomas
 3. Uterine myomas
 4. Fibromas

Biasanya 80% wanita yang berumur 50 keatas lebih berisiko untuk mendapat fibroid. Kebanyakannya memang tak sedar langsung yang mereka sebenarnya menghidap masalah fibroid kerana tiada simptom dan tidak pula pernah buat pemeriksaan kesihatan.

Ada juga yang tiba-tiba dapat tahu mereka ada fibroid sebab mengambil hormon. Begitu juga dengan anda yang ada mengambil apa-apa suplemen, silalah buat pemeriksaan kesihatan yang sepatutnya.

TIDAK! Bukan salah produk tu, tapi sebenarnya apabila badan kita tak seimbang dari segi kimia, produk yang kita ambil tu akan stabilkannya semula. So, bila kimia dan sistem badan dah normal, baru sedar yang kita sebenarnya ada penyakit atau ketumbuhan atau kekurangan atau keterlebihan dimana-mana.

 

ADA BERAPA JENIS FIBROID?

Jenis-jenis fibroid bergantung samada fibroid ni developed di luar atau di dalam uterus.

 1. Intramural fibroids – ini yang paling biasa. Terbentuk di bahagian dalam dinding uterus. Sebab itulah namanya intra (didalam) dan mural (dinding). Fibroid jenis ini boleh membesar sampai penuh dalam rahim hingga membuatkan seseorang itu kelihatan buncit seperti sedang hamil.
 2. Subserosal fibroids – jenis ini pula terbentuk di luar uterus. Ia mampu membesar sampai boleh buat rahim nampak besar sebelah.
 3. Pedunculated fibroids – ini jenis subserol yang membentuk stem ke rahim. Kelihatan seakan-akan stem buah pada ranting pokok.
 4. Submucosal fibroids – ini pula bila terbentuk di tengah-tengah antara otot luar dan otot dalam uterus. Mereka yang ada fibroid jenis ini selalunya akan mengalami masalah kesuburan, sukar hamil dan senggugut.

 

PUNCA FIBROID

Tidak ada punca atau sebab tertentu tapi ada beberapa faktor yang mempengaruhi, antaranya:

 1. Hormon – setiap kali period, ovary akan menghasilkan hormon estrogen and progesterone. Hormon-hormon ini membantu menghasilkan semula lapisan (lining) uterus setiap kali period. Tapi apabila dinding ini terlalu tebal, akan terjadi pula Menorrhagia (period tak henti) atau jika terlalu nipis pula akan jadi Polmenorrhea (period tak menentu).
 2. Keturunan @ genetik – tak banyak yang kitab oleh buat tentang faktor ini kerana ia diluar kawalan kita. Nak salahkan siapa kan?
 3. Kehamilan – apabila mengandung, banyak hormon estrogen and progesterone akan dihasilkan. Masa inilah fibroid boleh terjadi.
 4. Umur – fibroid sering dikesan pada individu yang berumur 30-35 keatas. Dapat tahu ada fibroid pun sebab check-up untuk pregnancy atau kencing manis. Tapi ada juga individu yang lebih muda mendapat fibroid.
 5. Berat badan – obesiti akan meningkatkan lagi risiko untuk mendapat fibroid.

Baca juga: Cara Mengatasi Anxiety Disorder

 

TANDA-TANDA FIBROID

Fibroid yang masih kecil biasanya tiada simptom dan fibroid akan mengecut apabila seseorang itu sudah menopause. Maka sampai bila-bila pun kita tak sedar yang kita sebenarnya pernah ada fibroid. Tapi simptom yang biasa berlaku termasuklah:

 1. Heavy period dan ada darah beku
 2. Period pain (pada pelvis dan lower back)
 3. Cramp semasa period
 4. Kerap kencing
 5. Sakit semasa intercourse
 6. Jangkamasa period yang abnormal (terlalu panjang atau singkat)
 7. Bengkak di bahagian abdomen

 

RAWATAN FIBROID

 1. Rawatan hormon – ubat-ubatan untuk stabilkan semula hormon supaya fibroid mengecut.
 2. IUD
 3. NSAIDs
 4. Pil perancang
 5. Pembedahan untuk membuang fibroid kalau ia terlalu besar atau banyak
 6. Hysterectomy – membuang ovari
 7. FUS (forced ultrasound surgery) – rawatan menggunakan gelombang bunyi

 

 

SUPLEMEN UNTUK FIBROID & CYST – CEGAH, KAWAL, ATASI FIBROID & CYST

Selain daripada rawatan konvensional, anda juga boleh memilih untuk BERIKHTIAR dengan mengambil suplemen untuk fibroid yang betul bagi mencegah / mengawal / mengatasi fibroid & cyst seperti:

 

suplemen untuk fibroid

 

REVERSE CAPSULE 340mg – untuk membantu menstabilkan paras hormon estrogen dan mengurangkan kesan xenoestrogen yang menjadi punca kepada cyst / fibroid.

PHYTAX – antioksidan yang berfungsi sebagai anti-ketumbuhan untuk membantu mengelakkan cyst / fibroid daripada menjadi semakin membesar dan memberi perlindungan dalaman.

 

PENJELASAN PAKAR!

Berikut adalah jawapan  DOKTOR SYID AYOB, Doktor Perubatan Bertauliah & Formulator Produk Eskayvie tentang cyst & fibroid

Perlu difahami, untuk mereka yang mempunyai masalah cyst dan fibroid salah satu sebabnya adalah kerana xenoestrogen (estrogen tercemar daripada bahan kimia) yang berlebihan dalam badan. Ia boleh didapati daripada bahan-bahan tercemar, makanan atau minuman dalam tin serta daripada bahan kosmetik juga. Jika size cyst/fibroid <5cm, ia masih ada kemungkinan untuk mengecut.

Solusi pertama. Boleh syorkan Reverse Capsule, kerana Reverse Capsule mengandungi phytoestrogen iaitu estrogen yang bersumberkan tumbuh-tumbuhan. Jadinya, apabila prospek mengambil phytoestrogen, ia boleh membantu menstabilkan paras hormon estrogen beliau dan mengurangkan kesan xenoestrogen di dalam badan (dengan syarat prospek tidak mempunyai masalah kanser berkaitan wanita seperti kanser payudara, serviks, rahim dan sebagainya).

Kedua, boleh juga syorkan Phytax. Phytax juga boleh membantu mengelakkan ketumbuhan cyst ini semakin membesar kerana bahannya mempunyai kesan anti-ketumbuhan seterusnya memberikan perlindungan dalaman.

 

suplemen untuk fibroid

Untuk info, kami di Eskayvie akan sentiasa merujuk kepada Dr. Syid Ayob dan team Pakar Nutrisi Eskayvie untuk perkara berkaitan pengambilan suplemen. Jadi, produk yang saya cadangkan dalam artikel ini adalah berdasarkan konsultasi daripada mereka yang pakar, BUKAN sekadar berpandukan kepada testimoni semata-mata.

 

SUPLEMEN UNTUK FIBROID / CYST – MENCEGAH

suplemen untuk fibroid

 

SUPLEMEN UNTUK FIRBOID / CYST – ANTIOKSIDAN

suplemen untuk fibroid

 

suplemen untuk fibroid

 

suplemen untuk fibroid

 

suplemen untuk fibroid

 

suplemen untuk fibroid

 

suplemen untuk fibroid

Komen Facebook:
Suplemen Untuk Fibroid & Cyst: Cegah Sebelum Parah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!