Bagi sesetengah wanita, haid @ period mereka tidak akan kembali selagi mereka menyusukan bayi, walaupun ia mungkin akan kembali apabila bayi sudah mula kurang menyusu. Kepada yang datang haid @ period semasa masih menyusukan bayi, masalah susu merudum ketika period biasanya akan timbul.

Walaupun masa datang haid semula yang tepat adalah berbeza untuk setiap wanita, satu perkara yang pasti, hormon akan memberi kesan pada badan anda dan susu ibu. Yang paling merisaukan sudah tentulah susu merudum ketika period.

Ada cara untuk mengekalkan pengeluaran susu ibu walaupun anda sudah period semula.

susu merudum ketika period

SUPLEMEN KALSIUM MAGNESIUM

Sebelum haid @ period anda bermula semula, paras kalsium dalam darah anda menurun, menyebabkan bekalan susu merudum. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh mengambil Suplemen Kalsium Magnesium.

Mengekalkan paras kalsium tinggi akan memastikan pengeluaran susu anda juga sentiasa tinggi. Dan pastikan bahawa ia adalah gabungan kedua-dua magnesium dan kalsium, kerana anda tidak boleh mengambil kalsium secara solo.

 

susu merudum ketika period

ALFALFA COMPLEX

Alfalfa atau Medicago Sativa merupakan raja segala tumbuhan dan raja segala herba (tiada kesan sampingan kepada bayi). Ia mempunyai sitem akar yang panjang, iaitu sedalam 20 – 30 kaki ke dalam tanah. Selain kaya dengan klorofil, ia juga merupakan makanan paling lengkap kerana mempunyai 15 mineral, 10 vitamin, 8 enzim dan juga fiber. Ia juga kaya dengan mikronutrien yang membantu sistem badan berjalan lancar.
Galactagouge yang terkandung dalam Alfalfa sangat bagus diambil oleh ibu-ibu yang menyusu kerana ia merangsang dan menambah pengeluaran hasil susu ibu (milk booster). Alfalfa juga baik untuk mengatasi masalah keputihan.
FENUGREEK

Adakah anda tahu bahawa bahan yang sama yang digunakan sebagai bahan perasa untuk sirap maple boleh membantu meningkatkan bekalan susu ibu? Ya. Anda tahu anda mengambil cukup Fenugreek apabila anda mula berbau seperti pancake. Benih Fenugreek terkenal untuk membantu meningkatkan bekalan susu selama berabad-abad. Sebab mengapa tidak jelas – sesetengah pakar percaya ia adalah kerana payudara seakan serupa dengan kelenjar peluh dan Fenugreek meningkatkan pengeluaran peluh. Logik jugak kan?

Apa yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah susu merundum ketika period ni supaya bayi anda tetap mendapat bekalan susu yang mencukupi?

  • Biarkan bayi menyusus seberapa kerap yang dia mahu kerana semakin tinggi permintaan (demand) maka akan semakin tinggi jugalah bekalan (suply)
  • Ambil kombinasi suplemen magnesium dan kalsium (500-1000mg sehari) setiap hari selama tempoh anda menyusukan bayi. Tak perlu tunggu sehingga anda datang haid @ period semula sebenarnya.
  • Meningkatkan pengambilan zat besi melalui diet yang kaya dengan zat besi (seperti daging, sayur-sayuran berdaun hijau dan kacang) atau dengan suplemen, seperti Vitalea Shaklee.
  • Tambah herba galactagogues (Alfalfa) kedalam diet harian anda

 

CADANGAN SUPLEMEN SHAKLEE UNTUK MEMBANTU MENGATASI MASALAH SUSU MERUDUM KETIKA PERIOD

Di atas adalah set nutrisi untuk ibu-ibu selepas melahirkan dan menyusukan bayi. Set ini membekalkan nutrien penting untuk menyokong proses pemulihan anda, membantu anda mendapatkan kembali bentuk badan, menambah tenaga dan menyokong kesihatan anda di samping memberi bayi anda nutrisi yang mereka perlukan untuk membesar secara kuat dan sihat.

Sustained Release Vitamin C: Vitamin C semula jadi untuk kesihatan gigi, gusi, tulang, kolagen dan hampir kesemua elemen yang membentuk tubuh badan kita.*

Omega Guard: Membekalkan spektrum luas tujuh asid lemak penting omega-3 bergred farmaseutikal dan dilengkapi dengan proses penyulingan proprietari molekul tiga peringkat.

Vitalea: Memberikan 28 vitamin penting dan mineral utama termasuk zat besi untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan optimum

B-Complex: Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda.

Alfalfa Complex: Kaya dengan nutrien dan mineral untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan ibu-ibu yang menyusukan anak.

Ostematrix: Diformulasi dengan kalsium, vitamin D, magnesium dan empat nutrien pembina-tulang untuk membantu menjaga tulang dan gigi yang kuat dan sihat.

Energizing Soy Protein (ESP): Makanan tambahan lazat yang kaya dengan kalsium and protein. Protein soya juga membantu mengurangkan kolesterol.

Nota: Jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari.

 

WhatsApp saya di 019-7071977 untuk pertanyaan & order.

Komen Facebook:
Susu Merudum Ketika Period: Ini Jalan Penyelesaiannya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *