Jantung adalah organ yang mengepam darah melalui saluran darah dalam sistem peredaran darah. Darah memberikan tubuh manusia oksigen dan nutrien, serta membantu dalam penyingkiran buangan metabolik. Tahukah anda, ada vitamin untuk jantung yang perlu anda ambil bagi mengekalkan kesihatan jantung yang baik agar jantung boleh berfungsi dengan sempurna?

Penyakit kardiovaskular (CVD) adalah penyebab kematian paling umum di seluruh dunia pada tahun 2008, iaitu 30% daripada kematian. Lebih tiga suku daripada angka kematian ini adalah akibat daripada penyakit arteri koronari dan strok.

Faktor risiko kematian akibat penyakit jantung termasuklah:

  • Merokok
  • Berat badan berlebihan
  • Kurang bersenam
  • Kolesterol tinggi
  • Tekanan darah tinggi
  • Kencing manis yang tidak terkawal

Penyakit kardiovaskular selalunya tidak mempunyai tanda atau ia hanya boleh menyebabkan sakit dada atau sesak nafas.

vitamin untuk jantung

 

5 MINERAL DAN VITAMIN JANTUNG SIHAT

Terdapat begitu banyak vitamin dan mineral di pasaran, tanpa panduan yang betul, sukar untuk mengetahui vitamin mana yang terbaik untuk menyokong kesihatan jantung.

Teruskan membaca untuk mengetahui 5 mineral dan vitamin untuk jantung.

 

vitamin untuk jantung

ASID LEMAK OMEGA-3

Asid lemak omega-3 membantu menyokong jantung untuk berfungsi dengan sihat. Tetapi sangatlah sukar untuk mendapatkan Omega-3 yang cukup melalui diet harian kerana badan kita tidak mampu menghasilkan asid lemak ini secara semulajadi.

Jika anda tidak mendapat Omega-3 yang cukup dalam diet anda sahaja, Omega Guard Shaklee dapat membantu menyediakan nutrien penting ini untuk membantu menyokong kesihatan jantung anda.

 

vitamin untuk jantung 

VITAMIN D

Semakin banyak kajian menunjuk bahawa kekurangan Vitamin D boleh menyebabkan seseorang itu berisiko penyakit jantung.

Vitamin D sebenarnya dihasilkan oleh badan, lebih-lebih lagi apabila anda berada di bawah sinar matahari. Vitamin D membantu mengawal tekanan darah. Walau bagaimanapun, faktor seperti kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari, obesiti dan penuaan boleh menyebabkan kekurangan vitamin ini dalam tubuh.

 

MAGNESIUM

Magnesium adalah mineral yang dijumpai secara semulajadi dalam sayur-sayuran berwarna hijau gelap, kacang-kacangan dan biji-bijian.

Kekurangan Magnesium telah dikaitkan dengan kajian-kajian tertentu untuk tekanan darah tinggi. Untuk mendapatkan nilai magnesium harian anda, dapatkan suplemen atau banyakkan pengambilan makan makanan kaya dengan magnesium seperti bayam mentah, kacang soya, avocado dan juga coklat gelap.

 

vitamin untuk jantung

CoQ10

Secara teknikalnya enzim CoQ10 berfungsi secara berkait dengan vitamin lain dalam tubuh, dan CoQ10 juga memberikan banyak manfaat lain kepada kesihatan secara menyeluruh.

CoQ10 boleh didapati secara semulajadi dalam kepekatan tertinggi dalam kebanyakan daging serta produk soya dan kacang-kacangan tertentu .

Kepekatan CoQ10 yang agak rendah dalam makanan yang biasa dimakan, bagaimanapun membuatkan anda perlu mengambil suplemen untuk mendapatkan CoQ10 yang mencukupi.

 

vitamin untuk jantung

ASID FOLIK

Asid folik yang sering dirujuk sebagai Vitamin B9 adalah salah satu daripada banyak vitamin yang baik untuk kesihatan jantung.

Vitamin ini membantu mengawal jumlah homocysteine, asid amino yang dikaitkan dengan kemungkinan terjadinya darah beku dalam aliran darah.

Sumber semulajadi yang tinggi Vitamin B9 termasuklah brokoli, lentil, pucuk brussels dan asparagus.

 

vitamin untuk jantung

POTASSIUM

Potassium telah lama dikenali untuk mengawal paras tekanan darah. Diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh membantu anda mencapai nilai kalium yang disyorkan; 4,700 mg potassium.

Walaupun pisang sering dikatakan tinggi kandungan potassium, kentang sebenarnya mempunyai kira-kira 2 kali lebih banyak potassium dalam hidangan biasa. Potassium juga boleh didapati dalam suplemen.

 

vitamin untuk jantung

 

BUAT KEPUTUSAN SEKARANG

Jadi, saya yakin anda sudah pun tahu secara umum tentang 5 mineral dan vitamin untuk jantung.

Anda mungkin berpendapat yang anda tidak memerlukan makanan tambahan @ suplemen bagi mendapatkan sumber-sumber mineral dan vitamin seperti yang saya senaraikan di atas tadi. Cukuplah amalkan makanan sihat setiap hari.

Ya, tapi sejauh mana anda yakin yang hidangan makanan anda memberikan sumber mineral @ vitamin yang sepatutnya tubuh anda dapat?

Adakah anda mengamalkan 100% diet sihat dan makanan segar setiap hari?

Adakah anda tidak makan makanan yang diproses atau makanan segera?

Adakah anda langsung tidak terdedah kepada asap rokok dan pencemaran?

Adakah anda tidak pernah stress?

Banyak persoalan yang perlu dijawab sebelum anda membuat keputusan samada mahu mendapatkan sokongan suplemen untuk memenuhi keperluan nutrisi harian tubuh.

 

CADANGAN SET VITAMIN UNTUK JANTUNG

vitamin untuk jantung

 

vitamin untuk jantung

 

Berapa nilai kesihatan jantung anda kerana kos untuk set vitamin lengkap hanya sekitar RM460.00 dan kos bagi set minima pula nya RM350.00

 

KLIK KOTAK DI BAWAH

vitamin untuk jantung

Komen Facebook:
Vitamin Untuk Jantung Kekal Sihat: 5 Jenis Terpenting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *