Selain daripada memakai spek atau rawatan hospital biasa yang digunakan sebagai cara memulihkan mata rabun, anda sebenarnya ada pilihan yang lebih mudah dan murah… dengan mengamalkan pengambilan vitamin untuk mata iaitu suplemen karotenoid secara konsisten untuk satu jangkamasa tertentu.

 

KAROTENOID @ VITAMIN UNTUK MATA (CAROTOMAX SHAKLEE)

Carotomax bukan saja berfungsi sebagai vitamin untuk mata tau… ada banyak lagi manfaat yang sangat hebat yang Carotomax mampu berikan kepada yang mengambilnya.

Karotenoid yang terkandung dalam Carotomax memberikan manfaat kesihatan dalam mengurangkan risiko penyakit terutamanya kanser dan penyakit mata seperti rabun. Jenis karotenoid yang biasanya dikaji berkaitan perkara ini adalah beta-carotene, lycopene, lutein dan zeaxanthin.

Khasiat karonetoid ini adalah kerana peranannya yang bertindak sebagai antioksidan. Beta-carotene pula mempunyai khasiat tambahan kerana kemampuannya bertukar kepada vitamin A, iaitu nutrien penting yang mempunyai tahap antioksida yang tinggi untuk membantu melindungi sel daripada rosak.

 

Lutein dan zeaxanthin pula berfungsi melindungi mata daripada terkena serangan penyakit kerana ia mampu menyerap sinar biru (blue light) yang boleh merosakkan mata.

Ambil karotenoid hanya dalam jumlah yang disarankan kerana dose yang berlebihan mungkin boleh memberi kesan kepada kesihatan paru-paru seorang perokok dan pekerja yang terdedah kepada asbestos.

vitamin untuk mata

LUTEIN & ZEAXANTHIN

Lutein dan zeaxanthin dikaitkan dengan dengan kesihatan mata dan kedua-dua ini adalah satu-satunya karotenoid yang ditemui pada retina mata. Lutein dan zeanxanthin terkumpul pada bahagian retina pada macula lutea (titik kuning), yang bertanggungjawab bagi penglihatan utama dan melindungi retina daripada sinar biru (blue light), yang boleh menyebabkan pengionan (ionization) dan kerosakan retina.

Lutein dan zeaxanthin juga berkesan dalam menangani masalah age-related macular degeneration (AMD) yang menjadi punca utama kepada buta. Ia dapat mengurangkan katarak dan masalah sensitif kepada cahaya jika diambil dalam dose yang betul setiap hari.

Lutein juga baik untuk kesihatan jantung. Lutein dikenalpasti dapat mencegah pembentukan atherosclerosis yang menyebabkan plak yang menghalang darah daripada mengalir ke otot jantung dan jika dibiarkan, ia akan membawa kepada serangan jantung. Bila lutein ada dalam darah, ia akan memberi kesan antioksidan kepada kolesterol seterusnya mencegah daripada peningkatan kolesterol dalam arteri dan menyebabkan ia tersumbat.

vitamin untuk mata

CAROTOMAX SHAKLEE

5 jenis Karotenoid yang paling berkhasiat

Purata pengambilan karotenoid lutein, likopena dan beta-karotena adalah 8mg setiap hari manakala CarotoMax pula dapat membekalkan lebih 13mg daripada karotenoid yang paling berkhasiat.

 • Mengandungi ekstrak yang unik daripada tomato, biji benih anggur, minyak palma, bunga marigold dan  brocoli bertunas
 • menguatkan sistem imun dan membantu mengekalkan kesihatan badan secara umumnya dalam jangkamasa panjang serta kesihatan mata, jantung, kulit, peparu, prostat dan serviks secara khasnya.
 • Membantu mengekalkan kesihatan badan secara umumnya dalam jangkamasa panjang serta kesihatan mata
 • Biasanya disimpan dalam organ-organ tubuh kerana ia bersifat larut dalam lemak.

 

Secara umumnya, Vitamin A (Shaklee Carotomax) ini boleh membantu:

 • kesihatan retina mata (mengurangkan rabun)
 • kesihatan tisu kulit
 • kesihatan tulang
 • pembentukan membran mukus
 • pembentukan sel darah putih & sel darah merah
 • mengekalkan sistem imunisasi badan yang sihat

 

Dengan kehadiran vitamin A, dapat membantu meningkatkan kesihatan tisu kulit dan membran mukus badan kita yang mana kedua-duanya merupakan lapisan awal pertahanan badan daripada jangkitan penyakit dari luar. Selain daripada itu, vitamin A juga membantu dalam pembentukan sel darah putih yang turut membantu memberi pertahanan dalam badan dari jangkitan sebarang penyakit yang tidak diiingini.

 • Vitamin A tidak boleh diambil secara berlebihan. Ini adalah kerana ia merupakan salah satu vitamin larut lemak dan jika diambil melebihi dos yang ditetapkan, ia akan tersimpan di dalam organ-organ dalaman kita terutamanya hati.(Namun Carotomax Shaklee berbeza dari yang lain kerana ia dalam bentuk pre-kursor, yang mana akan diaktifkan apabila ia diperlukan sahaja).
 • Tidak boleh diambil oleh ibu mengandung. Pengambilan vitamin A yang berlebihan terutamanya ketika tempoh trimester pertama kehamilan, boleh menyebabkan risiko kecacatan pada bayi dalam kandungan termasuklah kecacatan jantung dan sistem saraf.

 

Vitamin A boleh didapati daripada sumber makanan semulajadi seperti telur, lobak merah, sayuran berdaun hijau dan lain-lain. Namun sekiranya anda tidak dapat memenuhi keperluan vitamin A melalui sumber semulajadi, pengambilan supplemen amatlah digalakkan.

 

TONTON VIDEO PERKONGSIAN KISAH PUAN MARDHIAH YANG PULIH DARIPADA MASALAH MATA KERING SELEPAS BELIAU MENGAMALKAN SUPLEMEN CAROTOMAX

 

vitamin untuk mata

vitamin untuk mata

vitamin untuk mata

 

Anda ada masalah mata rabun, silau, mata kering atau katarak?

 

vitamin untuk mata

 

ATAU

vitamin untuk mata
WhatsApp 019-7071977 untuk info lanjut / order vitamin untuk mata
Komen Facebook:
Vitamin Untuk Mata Rabun, Silau Atau Kering

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *