Vitamin adalah KEPERLUAN badan kita sebagai pembekal nutrisi untuk pastikan badan kita dapat berfungsi pada tahap optima. Kekurangan nutrisi jadi punca utama kepada masalah kesihatan termasuklah rambut gugur.

Jadi, sangatlah penting untuk kita pastikan yang badan kita dapat vitamin @ nutrisi yang secukupnya setiap hari. Paling minima pun WAJIB ambik mutlvitamin. Ni kalau dah kes malas tahap maksima la ni. Bukan saja untuk kesihatan rambut, tapi untuk kesihatan secara menyeluruh.

Selain daripada gunakan syampu atau tonik rambut untuk dapatkan rambut yang sihat atau nak perbaiki masalah rambut gugur, vitamin untuk rambut juga sama penting dengan vitamin untuk badan.

Syampu atau tonik lebih kepada penjagaan rambut secara luaran… tapi saya lebih percaya kepada kesihatan yang bermula dari dalam.

 

Di bawah ni adalah senarai vitamin untuk rambut… vitamin ni bukan saja memelihara kesihatan rambut, tapi juga boleh bantu kalau anda ada masalah rambut gugur.

11 VITAMIN UNTUK RAMBUT YANG LEBIH SIHAT

VITAMIN C

Ramai orang yang cuma tahu vitamin C adalah untuk tingkatkan tahap sistem imun, mencegah selsema dan penyakit lain saja. Apa yang orang tak tahu adalah vitamin C mampu membantu menguatkan dan menggalakkan pertumbuhan rambut. Sebab salah satu daripada fungsi vitamin C adalah menghasilkan kolagen, iaitu protein penting untuk memastikan rambut, kulit dan kuku yang sihat.

Vitamin C juga adalah antioksidan yang membantu tubuh kita untuk memerangi serangan radikal bebas yang boleh merosakkan tisu badan. Radikal bebas turut merosakkan rambut, menjadikannya lemah dan rapuh.

 

VITAMIN B

Selalu dikenali dengan nama BComplex, semua 8 vitamin B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) memainkan peranan yang sangat penting dalam memelihara kesihatan kita. Vitamin B memberi efek kepada tenaga, metabolisma, saraf, otot, kulit, kuku dan rambut kita. Secara amnya, vitamin B menggalakkan pertumbuhan sel yang sangat penting untuk kesihatan rambut. Jadi, ini adalah vitamin untuk rambut ke-2 terpenting.

Pengambilan vitamin B setiap hari sangatlah perlu untuk memastikan yang badan kita tak kekurangan vitamin penting ni. Sebab vitamin B adalah jenis larut air, maknanya badan kita tak boleh menyimpannya kerana ia akan keluar bersama-sama air kencing.

Antara tanda-tanda kekurangan vitamin B ialah:

  • rasa letih dan tak bertenaga
  • mudah lebam
  • rambut tidak sihat & gugur

 

BIOTIN

Jika anda mahukan rambut yang panjang, sihat dan lebat maka jangan tinggalkan Biotin. Ini adalah salah satu daripada vitamin untuk rambut yang boleh memberi efek yang agak cepat dalam pertumbuhan rambut.

Biotin membantu menghasilkan glukos dan menguraikan protein kepada asid amino oleh kerana rambut mengandungi keratin, iaitu sejenis kandungan protein.

 

NIACIN

Ini lagi satu vitamin untuk rambut yang tak kurang pentingnya berbanding dengan vitamin lain. Niacin membantu menyihatkan kulit kepala bagi menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat. Tanpa Niacin yang cukup, rambut akan mudah menjadi rapuh, tidak sihat dan gugur.

 

VITAMIN E

Vitamin E selalu menjadi vitamin yang kurang diberi perhatian. Vitamin E adalah antioksidan yang membantu memperbaiki dan membina tisu; penting untuk pertumbuhan rambut sihat. Selain diambil dalam bentuk suplemen, vitamin E juga boleh digunakan secara oral iaitu disapu pada kulit kepala (cari syampu, kondisioner atau tonik rambut yang mengandungi vitamin E)

 

ZAT BESI

Zat besi adalah mineral penting yang diperlukan poleh badan kita untuk berfungsi dengan baik. Salah satu daripada manfaat zat besi adalah menguatkan rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut sihat. Zat besi juga membantu ’mengangkut’ oksigen ke folikel rambut kita. Tanpa oksigen, rambut tak mampu tumbuh dengan sihat dan tanpa zat besi, rambut akan menjadi kusam, nipis dan kering.

 

PROTEIN

Walaupun protein bukan tergolong dalam kategori vitamin, ia tetap memainkan peranan yang sangat penting dalam memelihara kesihatan rambut sebab rambut kita memang terhasil daripada protein. Kalau kita tak ambil protein yang cukup, badan kita tak mampu untuk ’memberi makan’ kepada folikel rambut dan akhirnya membuatkan rambut menjadi kering dan rapuh.

 

ZINC

Kekurangan Zinc boleh menyebabkan sistem imun yang lemah, membawa kepada pencernaan yang lemah, ketidakseimbangan hormon dan memainkan peranan dalam punca rambut gugur. Nampak simple, tapi vitamin untuk rambut yang satu ni jangan dipandang sebelah mata yer.

 

Dari mana dan macam mana kita nak pastikan yang badan kita dapat vitamin-vitamin ni setiap hari?

Daripada diet harian?

Persoalannya cukup seimbang ke diet kita tu?

Jadi, jalan paling mudah untuk kita pastikan yang badan kita dapat vitamin penting ni yang bukan saja bertindak sebagai vitamin untuk rambut, malahan lebih daripada tu adalah melalui pengambilan suplemen @ vitamin yang betul. Yang penting sekali pastikan suplemen kita tu adalah suplemen semulajadi yer….

Ni adalah cadangan suplemen @ vitamin untuk rambut daripada Shaklee

SET VITAMIN UNTUK RAMBUT

TUNGGU!!!

Banyak sangat yer suplemen yang nak kena ambil?… lecehh?… takpe… ada lagi satu pilihan suplemen yang LEBIH HEBAT, LEBIH MUDAH, LEBIH BERKESAN… iaitu VIVIX!

shaklee-vivix-promo

Dengan VIVIX ni hidup anda akan jadi sangat mudah sebab cuma perlu ambil sekali saja sehari. DONE!

rambut gugur

 

Serum magik

 

 

MELABURLAH UNTUK KESIHATAN KERANA IA TIADA GANTI

HUBUNGI:

Nieda
Business Leader & Shaklee Independent Distributor

SMS | Whatsapp:
019 – 707 1977

Email:
nieda@ohcantik.com 

Komen Facebook:
Vitamin Untuk Rambut Bagi Memastikan Rambut Sihat & Tak Gugur Lagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *