Saya rasa ramai orang terutamanya lelaki berhadapan dengan masalah botak bertompok. Adakah anda yang sedang membaca artikel ini salah seorang daripada mereka? Jika ya… adakah anda tahu apakah punca botak bertompok ini?

Ramai yang musykil sebenarnya kan?

Kenapa rambut gugur tapi jadi bertompok-tompok pula?

Kan selalunya rambut gugur samada di bahagian tengah (bagi lelaki) atau gugur secara menyeluruh.

Tapi botak bertompok ni lain jadinya… habis kepala dipenuhi dengan tompokan botak.

Dah tu, punca botak bertompok ni pula tak dapat nak dipastikan. Jadi, apakah cara melebatkan semula rambut bagi yang menghadapi masalah ni?

Fuhhh… banyak betul persoalannya kan?…. Jangan risau, saya akan kongsikan dengan anda tentang punca botak bertompok ni dan kaedah serta produk melebatkan rambut yang ada untuk membantu anda.

Baca artikel ni sampai habis dan fahamkan betul-betul yer..

 

punca botak bertompok

 

PUNCA BOTAK BERTOMPOK @ ALOPECIA AREATA – PENGENALAN

Walaupun ia tidak menyebabkan kesakitan fizikal atau membuat anda merasa sakit, ia boleh menjadi penyakit psikologi yang memberi impak yang dahsyat.

Botak bertompok adalah penyakit autoimun yang melibatkan kehilangan rambut di sekeliling kulit kepala, muka dan bahagian badan yang lain. Ia boleh datang pada bila-bila masa, tanpa amaran.

Ia biasanya salah didiagnosis sebagai jenis keguguran rambut lain, seperti alopecia androgenetik (juga dipanggil kebotakan pola lelaki).

Tetapi bagi Alopecia areata, sistem imun anda sebenarnya menyerang folikel rambut anda. Oleh itu, kaedah rawatan yang diambil perlu mampu menangani tindakbalas autoimun ini.

Terdapat ubat-ubatan konvensional dan krim yang biasanya doktor akan berikan untuk membantu pertumbuhan semula rambut. Tetapi kebanyakannya akan memberi kesan sampingan dan hanya menghasilkan pertumbuhan rambut sementara.

Terdapat juga produk melebatkan rambut semulajadi yang akan membantu untuk meningkatkan sistem imun anda, mengurangkan keradangan dan menampung kekurangan nutrien

Nota penting: Kekurangan nutrien akan membuatkan masalah rambut gugur menjadi lebih teruk.

 

GEJALA BIASA BOTAK BERTOMPK @ ALOPECIA AREATA

Botak bertompok @ Alopecia areata adalah penyakit autoimun yang melibatkan sistem imun yang menyerang sel-sel di dalam folikel rambut anda, yang mengakibatkan keguguran rambut.

Perkataan alopecia bermaksud “kebotakan” dalam bahasa Latin.

Areata bererti “tompokan.”

Ini menerangkan penyakit ini yang menghasilkan tompok-tompok kecil kebotakan kecil di seluruh kulit kepala dan bahagian lain muka dan badan.

Jumlah kehilangan rambut yang dialami oleh orang yang ada alopecia areata adalah berbeza-beza.

 

SIMPTOM ALOPECIA AREATA YANG PALING UMUM TERMASUKLAH:

Keguguran Rambut

Bahagian yang paling biasa kehilangan rambut ialah kulit kepala. Kadang-kadang pesakit mengalami kehilangan rambut di bahagia badan lain, seperti janggut, kening dan bulu mata.

Kajian menunjukkan bahawa apabila pesakit mengalami gejala alopecia areata lebih awal dalam kehidupan, mereka mengalami keguguran rambut yang lebih teruk.

Walau bagaimanapun, perjalanan penyakit ini tidak boleh diramalkan. Rambut boleh tumbuh semula secara tiba-tiba tetapi ia juga boleh tiba-tiba berlaku semula pada bila-bila masa.

Alopecia areata boleh bertukar bertukar kepada 2 jenis alopecia lain. Ini berlaku pada sekitar 7%  pesakit dengan alopecia areta.

2 jenis alopecia tersebut adalah:

  • Alopecia Areata Totalis – kehilangan rambut di seluruh kulit kepala (berlaku kira-kira 5% daripada kes)
  • Alopecia Areata Universalis – kehilangan rambut lengkap (berlaku kira-kira 5% daripada kes), di seluruh kulit kepala, muka dan badan, termasuk kawasan seperti kening, bulu mata, lengan, kaki dan rambut kemaluan

punca botak bertompok

Perubahan Kuku

Penyelidikan menunjukkan bahawa perubahan kuku berlaku pada 10% hingga 38% pesakit alopecia areata. Keparahan perubahan sepadan dengan tahap keguguran rambut.

Sesetengah perubahan biasa termasuk pitting nails (lekukan di kuku jari tangan atau kaki), kuku kasar, sandpapered nails dan jalur menegak atau garisan lurus yang berlari dari pangkal kuku ke bahagian atas.

Botak bertompok @ alopecia areata biasanya bermula apabila seseorang berusia di antara 20 – 40 tahun. Tetapi gejala penyakit boleh berlaku tanpa mengira usia.

 

Kemurungan / Anxiety Disorder

Orang yang mengalami masalah botak bertompok @ alopecia areata juga berisiko untuk mengalami kemurungan, anxiety disorder, penyakit tiroid (termasuk penyakit Hashimoto), vitiligo, atopy (tindakbalas imun yang tinggi terhadap alergen yang biasa, yang boleh membawa kepada keadaan seperti asma dan ekzema), lupus, psoriasis, penyakit keradangan usus, rheumatoid arthritis dan penyakit autoimun lain.

Kajian menunjukkan bahawa sehingga 39% individu yang ada alopecia areata, mengalami kemurungan dan 39% – 62% daripadanya mengalami anxiety disorder atau gangguan kebimbangan umum.

Gangguan psikiatri ini boleh timbul sebelum atau selepas gejala alopecia. Kira-kira separuh kes berlaku selepas bermulanya gejala.

Tambahan pula, penyelidikan menunjukkan bahawa tekanan berlaku sebelum permulaan alopecia areata pada sekitar 10% orang dewasa dan 10% -80% kanak-kanak dengan penyakit ini.

Cara mengatasi Anxiety Disorder

 

FAKTOR RISIKO DAN PUNCA BOTAK BERTOMPOK @ ALOPECIA AREATA

Sel Darah Putih

Sel darah putih anda yang sepatutnya melindungi tubuh anda daripada penceroboh asing seperti virus dan bakteria telah dengan secara tidak sengaja menyerang sel-sel folikel rambut.

Akibatnya, folikel rambut semakin kecil dan memperlahankan pertumbuhan rambut.

 

Genetik

Para saintis percaya bahawa gabungan gen mungkin mendedahkan seseorang kepada alopecia areata. Tetapi tidak seperti beberapa penyakit genetik, tidak mungkin seorang kanak-kanak benar-benar mewarisi semua gen yang diperlukan untuk meramalkannya kepada penyakit autoimun.

 

Sejarah Keluarga

Menurut kajian yang sistematik yang diterbitkan dalam Dermatologi Klinikal, Kosmetik dan Penyelidikan, di mana penyelidik mengumpul data dari semua kajian yang diterbitkan dalam bahasa Inggeris dalam tempoh 51 tahun yang dikaitkan dengan alopecia areata, 0% –  8.6% pesakit alopecia areata ada kaitan dengan sejarah keluarga.

 

Faktor Persekitaran

Kajian yang melibatkan kembar seiras menunjukkan bahawa faktor persekitaran juga memainkan peranan sebagai punca botak bertompok @ alopecia areata. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of the American Academy of Dermatology menilai 11 pasangan kembar seiras dan 3 pasangan kembar tak seiras untuk menentukan kadar kesesuaian alopecia areata.

Para penyelidik mendapati bahawa terdapat kadar kesesuaian pada 55% peratus untuk kembar seiras dan 0% untuk kembar tak seiras.

Ini menyokong komponen genetik sebagai penyebab alopecia areata. Tetapi ia tidak 100%, jadi faktor alam sekitar juga mesti memainkan peranan dalam perkembangan penyakit ini.

Sesetengah faktor persekitaran yang mungkin menjadi punca botak bertompok termasuklah jangkitan virus, tekanan psikologi dan trauma.

Para saintis percaya bahawa faktor persekitaran mengekalkan tindakbalas keradangan yang berinteraksi dengan folikel rambut anda dan meningkatkan tindakbalas imun badan.

Interaksi ini mencetuskan proses yang menyebabkan keguguran rambut.

 

Penyakit Autoimun

Kajian juga menunjukkan bahawa orang yang mempunyai ahli keluarga dengan penyakit autoimun yang lain, seperti rheumatoid arthritis, kencing manis jenis-1, lupus, penyakit Addison atau penyakit tiroid, mempunyai risiko mendapat botak bertompok @ alopecia areata.

 

Adakah anda sedang mencari produk untuk melebatkan semula rambut anda?

Klik di bawah…

 

punca botak bertompok

 

Komen Facebook:
Punca Botak Bertompok & Cara Berkesan Mengatasinya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *