Jika anda sedang mengalami masalah botak bertompok, saya yakin anda pasti sangat mahukan ubat rambut botak bertompok yang betul-betul boleh membantu melebatkan semula rambut anda kan?

 

APAKAH PILIHAN RAWATAN DAN UBAT RAMBUT BERTOMPOK YANG ADA

Sebenarnya TIADA UBAT rambut botak bertompok atau dikenali juga sebagai Alopecia areata.

Ohhh… ayat tadi pastinya sangat mengecewakan anda kan?

Tunggu dulu!

ubat rambut botak bertompok

Jangan terlalu cepat mengalah dan berputus asa.

Rambut biasanya boleh tumbuh semula dengan sendirinya.

Tetapi, rawatan akan membuatkan rambut tumbuh kembali dengan lebih cepat dan dapat mencegah rambut daripada gugur semula.

Baca Cara Melebatkan Rambut Paling Berkesan yang Ramai Tak Tahu

 

RAWATAN KONVENSIONAL UNTUK RAMBUT BOTAK BERTOMPOK

Antara rawatan konvensional atau ubat rambut botak bertompok yang paling biasa digunakan termasuklah:

ubat rambut botak bertompok

CORTICOSTEROIDS

Doktor akan menyuntik Corticosteroid topikal untuk mengurangkan keradangan dan menggalakkan pertumbuhan rambut. Ahli dermatologi biasanya menggunakan suntikan Corticosteroid untuk merawat botak bertompok @ Alopecia areata. Anda perlu menjalani prosedur ini setiap empat hingga enam minggu.

Tetapi kaedah rawatan ini tidak menghalang keguguran rambut baru daripada berlaku. Ia hanya digunakan untuk membantu rambut tumbuh semula di kawasan yang botak.

Antara kesan sampingan suntikan Corticosteroid adalah ia boleh menyebabkan kesan lekukan pada kulit selepas rawatan.

Sesetengah kesan sampingan lain termasuklah gangguan perut, perubahan warna pada bahagian kulit yang disuntik, rasa sakit selepas suntikan dan keradangan di tempat suntikan.

 

MINOXIDIL

Minoxidil (biasanya terdapat dalam produk untuk rambut gugur – rujuk label produk di pasaran) adalah ubat untuk menumbuhkan rambut. Ia digunakan untuk orang dewasa dan kanak-kanak dengan cara menyapu ubat ini di kawasan rambut gugur, sama ada kulit kepala, muka atau badan.

Terapi Minoxidil biasanya digabungkan dengan jenis rawatan lain. Ia tidak berkesan sendiri untuk mengubati keguguran rambut yang kronik.

 

ANTHRALIN

Anthralin digunakan untuk mengubah fungsi imun kulit. Ia digunakan secara topikal selama 20-60 minit dan kemudian dibasuh. Krim Anthralin digunakan untuk membantu pertumbuhan rambut di kawasan yang botak.

Tetapi, ia boleh merengsakan kulit dan juga menyebabkan perubahan warna kulit.

ubat rambut botak bertompok

 

DIPHENCYPRONE

Diphencyprone digunakan secara topikal untuk kawasan rambut yang gugur untuk merangsang sistem imun tubuh. Ia sebenarnya menyebabkan tindakbalas alahan ringan, dan ini akan membuatkan sel darah putih dihantar ke permukaan kawasan kulit kepala yang botak.

Dengan harapan ini dapat melawan keradangan di tempat yang terjejas dan merangsang folikel rambut untuk menumbuhkan semula rambut.

Jenis imunoterapi ini digunakan untuk merawat kes-kes botak bertompok yang teruk seperti alopecia totalis dan alopecia universalis.

 

IMMUNOSUPPRESSANTS

Immunosuppressants seperti methotrexate dan cyclosporine menghalang tindakbalas imun yang menyebabkan keguguran rambut.

Dalam kajian pada tahun 2014 yang menilai keberkesanan methotrexate dalam kes botak bertompok @ alopecia areata, penyelidik mendapati bahawa pertumbuhan semula rambut lebih daripada 50% berlaku pada 67% pesakit.

Beberapa kesan sampingan dari mengambil imunosupresan seperti methotrexate termasuklah loya, cirit-birit, luka, kulit pucat dan keletihan.

NOTA: saya tidak menawarkan khidmat rawatan ataupun ubat yang disenaraikan di atas.

 

CARA SEMULAJADI UNTUK MENGATASI BOTAK BERTOMPOK @ ALOPECIA AREATA

Baiklah, anda dah baca tentang jenis rawatan dan ubat rambut botak bertompok yang saya senaraikan di atas tadi?

Memang nampak macam ada harapan untuk dapatkan semula rambut anda kan?

Tapi, malangnya tak ada satu pun daripada rawatan dan ubat rambut botak bertompok tersebut yang tidak memberi kesan sampingan.

Memang itu adalah antara risiko yang kita perlu hadapi jika melakukan rawatan dengan menggunakan ubat yang berasaskan drugs (dadah).

Jadi, apakah pilihan lain yang lebih selamat yang boleh anda ambil untuk mengembalikan semula rambut anda?

Ada…

Anda boleh pilih Produk Melebatkan Rambut yang semulajadi dan anda tak perlu berhadapan dengan sebarang risiko kesan sampingan.

 

ubat rambut botak bertompok

 

Kos rawatan menggunakan produk yang customer saya gelar sebagai ubat rambut bertompok ini juga tidak mencecah hingga ribuan ringgit. Ia sangat mampu dimiliki oleh semua orang dan sangat berbaloi.

 

ubat rambut botak bertompok

 

Komen Facebook:
Ubat Rambut Botak Bertompok: Rawatan Konvensional

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *