Adakah penyakit Tibi yang tidak dirawat boleh membawa bahaya? Sudah tentu!…  Bahaya-bahaya penyakit tibi yang dibiarkan tanpa rawatan yang betul adalah komplikasinya.

Penyakit Tibi atau Tuberkulosis (TB) adalah penyakit paru-paru bawaan udara yang disebabkan oleh kompleks Mycobacterium tuberculosis, yang merebak melalui nukleus titisan yang dihasilkan oleh pesakit dengan tuberkulosis berjangkit.

Penyakit ini dipengaruhi oleh bakteria dipanggil TB Utama. Walau bagaimanapun, bacilli tidak aktif atau bakteria tidak aktif boleh kekal selama bertahun-tahun sebelum diaktifkan semula menjadi TB sekunder atau Postprimary.

Berikutan daripada jangkitan, bakteria boleh menyebarkan dan menghuni mana-mana bahagian badan dan kekal aktif atau tidak aktif selama berbulan atau tahun. Apabila imuniti badan lemah, ia boleh menjangkiti mana-mana bahagian badan.

Akibatnya, bagi yang tidak responsif terhadap keupayaan menangani jangkitan akan mengakibatkan komplikasi yang belum pernah terjadi sebelumnya.

bahaya penyakit tibi
Penghidap Tibi boleh menjadi kurus kering begini dan terpaksa diletakkan di dalam wad berasingan kerana penyakit ini jenis berjangkit

Berikut adalah hasil daripada penyelidikan keatas bahaya penyakit Tibi yang tidak dirawat:

  • HEMOPTISIS – Hemoptisis adalah batuk darah. Kira-kira 5.3% kematian berlaku dikalangan pesakit yang mengalami hemoptisis kronik. Pesakit hemoptisis kronik batuk 100 hingga 600 ml dalam masa 24 jam. Komplikasi ini boleh diperolehi daripada hakisan saluran darah dalam rongga TB, pecahnya pembuluh darah – Rasmussen’s aneurysm dan pembentukan aspergilloma dalam rongga TB lama.

 

  • PENGALIHAN PLEURAL. Komplikasi ini boleh ringan, sederhana, atau kronik. Pengaliran ringan adalah asimtomatik, yang bermaksud tidak menunjukkan simptom penyakit, sementara sederhana hingga ke kronik boleh menghasilkan gejala bergantung pada kadar pengumpulan cecair.

 

  • PERICARDITIS TUBERKULOSIS – Kes-kes pericarditis tuberkulosis mencatatkan kematian sebanyak 40%. Komplikasi ini mungkin akan menghasilkan simptom jantung- cardiac tamponade. Masalah ini paling meluas pada pesakit tua dan HIV.

 

  • PNEUMOTHORAX – Pneumothorax impulsif mungkin berlaku akibat pecahnya bulla subpleural. Jenis ini juga awalnya tidak dijangka. Tekanan Pneumothorax juga boleh berkembang.

 

  • COR PULMONALE / COPD – Pesakit Tibi boleh mendapat dapat cor pulmonale. Antara simptomnya adalah kerap mengalami kesukaran bernafas, orthopnoea, dyspnoea nocturnal paroxysmal dan edema pedal. Ia juga mungkin menjelaskan ciri hipertropi ventrikel kanan dan kegagalan jantung.

 

  • Dysphagia / dysphonia – Ini disebabkan oleh komplikasi TB pada saluran udara bahagian atas.

 

  • TUBERCULOMA – Meningitis tuberkulosis boleh berlaku sebagai ruang yang menduduki lesion-tuberculoma. Gejala-gejala komplikasi ini mungkin termasuk sakit kepala yang berterusan, sawan dan ischaemiea focal kerana ia turut melibatkan arteri celebral.

 

  • PARAPLEGIA / PARAPERESIS – Ini adalah komplikasi yang menghancurkan spondylitis TB. Tanda awal adalah dengan demam gred rendah, menggigil dan penurunan berat badan. Ini juga boleh menjadi tanda awal penyakit tulang belakang, tekanan saraf akar dan keterlibatan deria. Komplikasi neurologik berlaku secara awal di dalam tunjang tulang belakang yang menjangkiti tulang belakang serviks atas dan berkisar dari lepuh saraf tunggal ke hemiparesis atau quadriparesis.
bahaya penyakit tibi
Gambar menunjukkan keadaan paru-paru pesakit tibi yang kronik
  • TUBERKULOSIS GASTROUSUS – Demam, penurunan berat badan, anoreksia dan berpeluh malam adalah gejala umum. Gejala lain juga termasuklah sakit perut dan bengkakan.

 

  • TUBERKULOSIS GENITOURINER – Komplikasi tuberkulosis ini adalah asimtomatik dan penyakit terdedah hanya selepas luka yang merosakkan buah pinggang telah berkembang. Ia boleh menyebabkan ketegangan uretra yang menjurus kepada hidronephrosis dan kerosakan buah pinggang.

Baca Rawatan Penyakit Tibi

Di dalam TB alat kelamin wanita, ia menjejaskan tiub fallopi dan endometrium dan boleh mengakibatkan ketidaksuburan, kesakitan pelvik dan haid tidak normal.

Pada lelaki, TB memberi kesan besar kepada epididimis, menghasilkan tender mass, azospermia atau oligospermia juga mungkin berlaku.

Jelas sekali, biar apa pun penyakit yang kita hidapi jika ianya tidak dirawat dengan betul tetap ada risikonya. Bahaya penyakit tibi yang tak dirawat ini juga tidak sesekali harus dipandang ringan.

Dimana kita nak cari paru-paru yang baru sebagai ganti kalau yang sedia ada ni dah rosak akibat kuman tibi?

Ambil langkah pencegahan awal terutamanya jika anda berisiko mendapat jangkitan penyakit tibi.

 

bahaya penyakit tibi

Komen Facebook:
Bahaya Penyakit Tibi Yang Tak Dirawat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *