HILANG NIKMAT BILA SAKIT! Tapi bagaimanakah cara atasi faraj kering?

Vagina atau faraj kering adalah masalah umum yang dialami wanita terutama mereka yang sedang menempuh fasa menopause. Namun, dalam keadaan tertentu masalah vagina atau faraj kering turut dialami oleh wanita muda.

Lazimnya, dinding vagina diselaputi lendir jernih yang bertindak sebagai pelincir. Hormon seks seperti estrogen membantu mengekalkan cecair berkenaan dan memastikan lapisan vagina sentiasa sihat, tebal dan elastik.

Ketika menopause, penurunan kadar estrogen mengurangkan lembapan sedia ada dan menjadikan vagina menipis serta kurang elastik.

Namun, penurunan hormon ini juga boleh dipengaruhi oleh sebab-sebab lain seperti:

 

Kekurangan ransangan semasa seks atau “Foreplay”

Masalah kekurangan ransangan atau kesilapan dalam “Foreplay” merupakan punca utama kepada kekeringan & kesakitan vagina semasa seks. Perlu ditekankan cecair vagina hanya akan keluar dengan banyak apabila adanya rangsangan yang mendatangkan rasa ghairah wanita. Rangsangan ini termasuklah rangsangan secara verbal, sentuhan atau penglihatan.

Ketika sedang teransang, darah akan mengalir lebih banyak ke organ tersebut menyebabkan kemaluan wanita menjadi basah. Di samping itu, vagina kering ketika melakukan hubungan seks juga boleh menunjukkan pihak wanita tidak cukup terangsang.

Oleh sebab itulah, ‘foreplay’ yang lebih lama diperlukan.

 

Kekurangan Hormon

Pengaruh hormon estrogen dan progestogen turut memainkan peranan penting dalam mengawal kelembapan faraj. Jika ketidakstabilan hormon berlaku ketika pre-menopause atau menopause, sebilangan wanita akan mengalami kekeringan faraj yang ketara. Biasanya berlaku kepada wanita yang berumur 35 tahun ke atas dan makin ketara pada umur lebih 45 tahun. Ini berkait rapat dengan proses semulajadi penuaan, stres, keletihan, kekurangan zat, penyusuan badan atau kesan pengambilan pil perancang tertentu.

 

Penggunaan Pencuci Wanita

Penggunaan produk pembersih peribadi wanita dan sabun yang mengandungi bahan anti-bakteria boleh mengeringkan mukosa vulva. Sesetengah jenama sabun yang menggambarkan kelembutan boleh mengeringkan anggota kelamin anda kerana produk ini tiada imbangan pH atau tahap keasidan. Kebanyakan pencuci feminin boleh memberi banyak masalah daripada kebaikan seperti mengganggu faraj yang kesudahannya mengesatkan mukosa faraj.

 

Jangkitan

Adanya penyakit di vagina dan sekitarnya. Misalnya jangkitan, penyakit auto-imun menyerang kelenjar eksokrin yang boleh menyebabkan kekeringan di vagina. Faraj berbau mungkin petanda jangkitan kuman. Jangkitan kuman lazimnya mendatangkan lelehan, samada berwarna keputihan, kehijauan malah boleh juga jernih tetapi berbuih. Jangkitan kuman pada dinding faraj boleh membentuk keradangan pada tisu faraj dan menyebabkan kepedihan (akibat luka seperti melecet).

 

Cara Atasi Faraj Kering

Jika anda sedang mengalami masalah ini dan mencari cara atasi faraj kering, anda boleh dapatkan nasihat doktor. Untuk sementara waktu, anda boleh lakukan beberapa tips seperti berikut:

 • Minum air masak yang cukup
 • Hindari sabun atau pembersih vagina yang boleh memberi iritasi selaput lendir (mukosa) vagina
 • Amalkan diet yang seimbang
 • Pengambilan makanan herba yang mengandung fitoestrogen untuk mengatasi ketidakseimbangan hormon.
 • Rajinlah merawat atau menjaga kebersihan vagina.

Gabungan herba-herba semulajadi terpilih bersifat fitoestrogen yang terdapat di dalam Eskayvie Reverse Capsule 340mg juga sangat bagus untuk menjadikan anda seorang ibu dan isteri yang hebat!

 

Kecantikan itu bermula dari dalaman

Untuk kekal sihat, cantik dan bertenaga hormon wanita memainkan peranan penting.

Estrogen adalah hormon yang berperanan penting dalam perkembangan ciri seksual dan sistem peranakan wanita.

Bermula usia 35 tahun, hormon ini akan mula menurun sehinggalah seorang wanita itu mencapai peringkat menopause.

Keadaan ini akan menyebabkan wanita mula mengalami pelbagai perubahan berkaitan seksual seperti kurang bertenaga, kitaran haid mula terganggu, keinginan seksual mula menurun dan aset-aset kewanitaan akan mula mengendur.

 

MEMPERKENALKAN FITOESTROGEN

Kajian menunjukkan masalah ini dapat diatasi dengan pengambilan fitoestrogen iaitu estrogen dari tumbuhan. Ia bermanfaat bagi wanita untuk seimbangkan semula hormon kewanitaan terutamanya bagi mereka yang sedang menghampiri menopause.

Fitoestrogen menawarkan alternatif semulajadi kepada wanita berbanding estrogen sintetik yang digunakan dalam terapi penggantian hormon di hospital.

Manfaat dari sumber herba asli ini sesuai untuk:

 • Kesan awet muda dan melambatkan penuaan
 • Tingkatkan tenaga wanita
 • Anjalkan kulit payudara yang kendur
 • Mengembalikan keperawanan
 • Tingkatkan keinginan dan kepuasan seksual
 • Atasi masalah senggugut
 • Atasi simptom pra-menopause & menopause

Nak dapatkan fitoestrogen?

 

cara atasi faraj kering

 

cara atasi faraj kering

 

cara atasi faraj kering

 

cara atasi faraj kering

 

cara atasi faraj kering

 

cara atasi faraj kering

 

cara atasi faraj kering

 

Baca juga: Cara Atasi Susah Tidur Malam

cara atasi faraj kering

 

Semua wanita patut amalkan REVERSE Capsule jika ingin kekalkan kehebatan dan kesihatan dalaman yang baik, untuk kebahagiaan rumahtangga.

WhatsApp saya sekarang ye, klik gambar di bawah..

 

cara atasi faraj kering

 

Komen Facebook:
Cara Atasi Faraj Kering, Sis Ada Masalah Ni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!