Ada cara hilangkan batuk berkahak dengan madu?

Benarkah anda boleh redakan batuk dengan madu… minyak ikan juga?

Bagaimana kedua-dua bahan ini berfungsi atau membantu dalam cara hilangkan batuk berkahak lebih baik berbanding ubat?

Tapi ingat yer.. ini bukan ubat atau pengganti ubat, tapi sebagai sokongan kepada ikhtiar dan usaha anda untuk meredakan batuk.

 

cara hilangkan batuk berkahak dengan madu

CARA HILANGKAN BATUK BERKAHAK DENGAN MADU

Syarat utama, anda wajib memilih madu mentah yang tidak diproses, tidak ditapis, tidak dipanaskan kerana madu mentah memiliki khasiat penuh madu yang sepatutnya.

Madu mentah juga masih mengandungi royal jelly dan bee pollen semulajadinya yang juga sangat bermanfaat untuk kesihatan.

Bagaimanakah cara hilangkan batuk berkahak dengan madu?

Meminum air teh atau lemon suam yang dicampur madu dapat memberi kelegaan kepada tekak yang sakit atau gatal akibat batuk. Madu sendiri juga sangat berkesan bertindak sebagai penawar batuk.

Ambil 1 sudu the (10ml) madu sebelum tidur jika anda mengalami masalah jangkitan saluran pernafasan untuk tidur yang lebih lena dan ia juga dapat mengurangkan kekerapan batuk pada waktu malam.

Madu didapati sangat berkesan sebagai penawar batuk, sama seperti dextromethorphan yang biasanya didapati daripada farmasi. Madu juga lebih lebih murah dan mudah didapati. Cubalah gunakan madu untuk redakan batuk. InsyaAllah anda pasti gembira dengan hasilnya.

Nota penting: oleh kerana risiko infant botulism, iaitu sejenis keracunan makanan yang jarang berlaku tapi sangat merbahaya, elakkan daripada memberi madu kepada bayi berumur 1 tahun kebawah.

 

MINYAK IKAN

Satu lagi ‘pembantu’ terbaik untuk meredakan batuk adalah minyak ikan Omega-3. Bukan minyak goreng ikan tauuu… hahahaha

Ini kerana sifat antioksidan dan anti-radang Omega-3 yang tinggi. Ia dapat membantu meredakan keradangan yang berlaku pada saluran pernafasan dan juga paru-paru.

 

HILANGKAN BATUK BERKAHAK DENGAN MADU & MINYAK IKAN

Gabungan 2 bahan semulajadi ini didapati mampu membantu atau menyokong proses menyembuhkan batuk.

Tapi, jika batuk anda masih berterusan atau anda alami batuk berdarah, sila jangan berlengah untuk dapatkan rawatan daripada doktor yang lebih pakar.

Elakkan daripada berteka-teki sendiri tanpa mengetahui masalah kesihatan anda yang sebenar.

Tidak salah untuk mencuba cara alternatif dalam mencari penawar penyakit, tapi jangan sesekali menafikan rawatan hospital.

Anyway, walaupun bukan sebagai penawar batuk, madu & minyak ikan memang secara semulajadinya sangat baik untuk kesihatan secara umum oleh kerana sifat antioksidan, vitamin, mineral dan nutrisi yang terkandung dalam kedua-dua bahan ini.

Baca juga: Perbezaan Mengejutkan Antara Madu Mentah Dengan Madu Diproses

cara hilangkan batuk berkahak dengan madu

KELEBIHAN MADU ASLI FOREVER BEE HONEY

  1. Forever Living Products (FLP) memiliki ladang penternakan lebah dan pemprosesan madu lebah yang terbesar di dunia!
  2. Kawasan penternakan lebah di gurun yang bebas pencemaran dan banyak pilihan bunga.
  3. Botol Forever Bee Honey direka khas (tinted) supaya kalis cahaya bagi membendung cahaya matahari daripada merosakkan khasiat madu.
  4. Forever Bee Honey mendapat pengikhtirafan KOSHER dan HALAL IFANCA
  5. Forever Bee Honey hanya mempunyai kepekatan kurang daripada 17% air menjadikan ianya sangat pekat.
  6. Forever Honey Bee ialah madu mentah yang 100% tulen. Ia tidak dimasak, tidak ditapis, tidak diproses dan masih dikekalkan kandungan semulajadi royal jelly dan debunganya. Ini juga menjadikan warna madu Forever Bee Honey lebih gelap berbanding madu asli lain.
  7. Ia mengandungi 16 jenis asid amino, karbohidrat, vitamin, mineral dan enzim dan sesuai untuk kanak-kanak (1 tahun keatas) dan orang dewasa.
  8. Pemanis yang berkhasiat, pengganti gula semulajadi dan mudah dicerna oleh badan.

 

APA AKAN TERADI KEPADA TUBUH ANDA APABILA ANDA MULA MENGAMALKAN MADU MENTAH?

Tonton video di bawah

 

FOREVER ARCTIC-SEA

Forever Arctic-Sea secara eksklusif dibuat dengan gelatin Halal dan tidak mengandungi sebarang bahan yang boleh dipersoalkan. Oleh itu, ia sesuai untuk digunakan oleh orang Islam.

Forever Arctic-Sea adalah eksklusif untuk Forever Living dan menyediakan bukan sahaja 33% lebih DHA setiap hari, tetapi memberi imbangan sempurna DHA dan EPA untuk kesihatan dan kesejahteraan yang optimum.

Forever Arctic-Sea® menggabungkan Omega-9 asid oleik dalam minyak zaitun untuk memberi anda keseimbangan lemak yang sihat. Untuk memastikan kesegaran dan keberkesanan yang maksimum, vitamin E juga ditambah sebagai antioksidan untuk mengelakkan minyak daripada teroksida.

Forever Living Products adalah satu-satunya syarikat di dunia yang memiliki kebenaran untuk menghasilkan minyak ikan + minyak zaitun dalam 1 kapsul

Formula Artic-Sea sudah diPATENkan & didaftarkan bawah syarikat Forever Living.

 

cara hilangkan batuk berkahak dengan madu

 

cara hilangkan batuk berkahak dengan madu

 

Komen Facebook:
Cara Hilangkan Batuk Berkahak Dengan Madu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *