Bintik-bintik hitam kesan daripada jerawat: adakah ia benar-benar parut jerawat hitam (sebenarnya tidak) dan ada atau tidak cara hilangkan parut jerawat hitam dengan cepat?

Nota penting: Cepat disini bukan bermaksud serta-merta atau tempoh 2 @ 3 hari. Saya hanya akan kongsikan cara yang rasional, selamat dan masuk akal.. paling penting sekali berkesan.

Jerawat yang menempel pada wajah anda selama beberap minggu akhirnya telah hilang tetapi, bintik-bintik gelap yang mengambil alih masalah ini kekal berbulan-bulan dan begitu degil untuk dihilangkan.

 

cara hilangkan parut jerawat hitam dengan cepat

Mujurlah, parut gelap yang kesan daripada jerawat itu bukan benar-benar parut. Tompok @ bintik merah dan coklat gelap kesan jerawat sebenarnya disebabkan oleh keadaan yang dipanggil Post-Inflammatory Hyperpigmentation (PIH) dan ia biasanya merupakan kesan sampingan sementara daripada jerawat merah, yang dipanggil keradangan jerawat.

Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara hilangkan parut jerawat hitam dengan cepat.

 

BEKAS JERAWAT BERBEZA DARIPADA PARUT JERAWAT

Ini mungkin ramai yang tidak tahu.

Parut, secara takrifnya adalah tanda kekal yang disebabkan oleh perubahan pada tisu akibat kecederaan.

Parut jerawat yang sebenar muncul sebagai perubahan tekstur pada kulit dan biasanya muncul sebagai tanda (parut) timbul (hypertrophic) atau tanda (parut) indikator / depresi (atropik) yang biasanya digambarkan sebagai “tanda (parut) poket”.

Tanda (parut) gelap juga merupakan mekanisme pertahanan yang dicetuskan oleh keradangan jerawat tetapi dan mereka adalah hasil melanin (pigmen) yang disuntik ke dalam sel-sel kulit, tidak berubah kepada tisu.

 

FAKTOR YANG MENJADI PUNCA KEPADA KESAN HITAM ADALAH DILUAR KAWALAN ANDA

Genetik dan tona kulit yang menentukan samada anda cenderung untuk mendapat hiperpigmentasi selepas keradangan. Malangnya, tidak banyak yang dapat anda lakukan untuk mengawal faktor-faktor ini.

Tona kulit yang lebih gelap khususnya lebih mudah untuk mendapat PIH kerana peningkatan tahap melanin.

 

FAKTOR DALAM KAWALAN ANDA

Pendedahan kepada cahaya matahari dan tabiat mengutis jerawat adalah dua faktor yang menyumbang kepada kesan hitam (PIH) lebih gelap dan kekal lebih lama.

Sekiranya anda terdedah kepada PIH, adalah penting untuk sentiasa memakai sunblock yang mencukupi dan menjauhkan diri daripada sinaran UV seboleh mungkin supaya bintik-bintik gelap tidak menjadi lebih gelap.

Saya yakin, anda mungkin sudah tahu bahawa mengutis jerawat adalah satu tabiat tidak baik untuk jerawat kerana mengutis juga meningkatkan kemungkinan untuk anda mendapat bintik-bintim hitam @ black marks.

 

MENCEGAH KESAN HITAM JERAWAT ADALAH LEBIH MUDAH BERBANDING MEMULIHKANNYA

Post Inflammatory Hyperpigmentation (PIH) berlaku apabila jerawat telah mencapai peringkat keradangan. Jadi, jika anda dapat mencegah jerawat daripada menjadi radang, peluang untuk mendapat parut hitam @ black marks dapat dikurangkan.

Pastikan anda tidak menggunakan produk skincare yang boleh membuat kulit anda mengelupas atau skrub yang kasar bagi membantu mengelakkan keradangan.

Meletakkan ais pada jerawat juga boleh membantu mengurangkan bengkak dan keradangan.

 

cara hilangkan parut jerawat hitam dengan cepat

JIKA SUDAH TERLAMBAT, BAGAIMANAKAH CARA HILANGKAN PARUT JERAWAT HITAM DENGAN CEPAT?

Tidak ada magik yang boleh menghilangkan parut jerawat hitam dengan serta-merta.

Biasanya parut jerawat hitam mengambil masa beberapa bulan atau lebih setahun untuk ia hilang tidak kiralah samada anda merawatnya atau tidak.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat proses ini.

Dengan rejimen produk skincare yang konsisten di rumah menggunakan MEERACLE, anda tak perlukan rawatan profesional yang mahal sebagai cara hilangkan parut jerawat hitam dengan cepat yang terbaik.

 

cara hilangkan parut jerawat hitam dengan cepat

MEERACLE Gemstone Facial Cleanser Advanced Formula

Amazing ingredients for amazing product!

✅ Gemstone Moonstone : berfungsi untuk membuatkan kulit lebih berseri dan glowing secara semulajadi.
✅Salicylic Acid : berfungsi membersihkan pori lebih mendalam. Penting ni kalau tak nak wajah ditumbuhi jerawat, whiteheads atau blackheads.
✅ Electrolyte Rich Ingredients : melembapkan kulit & membuatkan kulit nampak lebih muda.

 

MEERACLE Gemstone Facial Serum Advanced Formula

Serum yang kaya dengan bahan-bahan semulajadi yang terbukti berkesan untuk merawat segala masalah kulit seperti kulit kusam, kering, berjeragat dan tona tak sekata!

Dalam Serum ni ada :

✔️ Kakadu Plum (100 kali ganda lebih vitamin C berbanding buah oren)
✔️ Gemstone Pearl, Diamond, Ruby dan Moonstone
✔️ Morning Glory Callus Culture Extract
✔️ Tasmanian Pepper Berry
✔️ Daisy Flower Extract
✔️ 10 Traditional Chinese Medicine

 

MEERACLE Brightening Booster Ampoule

NIACINAMIDE 12% Pertama di Malaysia!

Yes! Meeracle Brightening Booster Ampoule mengandungi 12% Niacinamide.

Semakin tinggi kepekatan Niacinamide, semakin cepat kesannya pada pencerahan kulit. So, makin cepatlah juga proses pulihkan kulit muka.

Ada masalah jerawat dan jeragat?

Nak mencerahkan kulit yang dah kusam ?

Brightening Booster Ampoule ni WAJIB ada dalam rutin skincare harian anda.

 

cara hilangkan parut jerawat hitam dengan cepat

Baca juga: Cara Tukar Produk Skincare

Selain daripada itu, tambahan exfoliator akan membuatkan proses menghilangkan kesan parut tersebut menjadi lebih berkesan. Kerana ia memberikan efek pengelupasan (exfoliating) secara lembut boleh membantu memudarkan parut jerawat hitam lebih cepat daripada biasa.

cara hilangkan parut jerawat hitam dengan cepat

MEERACLE UNDER THE SEA SCRUB

Tekstur skrub yang nampak lembut dapat menanggalkan sel kulit mati yang menutupi permukaan kulit dan membuatkan kulit nampak kusam tanpa merosakkan skin barrier!

Make sure skrub kulit muka 2-3 kali seminggu okay! Sebab skrub ni penting untuk buang sel kulit mati, barulah senang skincare lain nak serap dalam kulit. Under The Sea Scrub ni diperbuat daripada bahan semulajadi tau.

Nota penting: Elakkan daripada kaedah pengelupasan yang kasar seperti microdermabrasion atau clarisonic yang boleh menyebabkan trauma lebih teruk kepada kulit, mencetuskan lebih banyak Post Inflammatory Hyperpigmentation (PIH) @ kesan hitam dan menjadikan bintik gelap lebih buruk.

 

cara hilangkan parut jerawat hitam dengan cepat

cara hilangkan parut jerawat hitam dengan cepat

cara hilangkan parut jerawat hitam dengan cepat

 

cara hilangkan parut jerawat hitam dengan cepat

Komen Facebook:
Cara Hilangkan Parut Jerawat Hitam Dengan Cepat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!