Bukan semua skincare sesuai dengan semua orang. Daripada 1,000 orang, mungkin 0.1% daripadanya tidak sesuai dengan skincare tersebut. Tapi, anda boleh jadikan tips dan cara memilih skincare yang tepat yang saya kongsikan dalam artikel ini sebagai panduan umum.

 

cara memilih skincare yang tepat

Jika anda lihat dalam kompilasi testimoni skincare di atas, mereka berjaya dapatkan kulit yang lebih sihat, cantik dan glowing selepas konsisten menggunakan MEERACLE Skincare.

Ye, kulit mereka sesuai dengan MEERACLE. Mungkin MEERACLE juga sesuai dengan kulit anda atau mungkin tidak.

Saya tak akan overclaim dengan mengatakan MEERACLE sesuai dengan semua orang sebab kulit manusia berbeza bagi setiap individu. Kita istimewa dengan jenis kulit tersendiri.

Tapi, MEERACLE Skincare sudah diuji selamat untuk kulit manusia oleh pasukan Pakar Dermatologi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Ujian tersebut dijalan selama setahun sebelum keputusan rasmi dikeluarkan.

 

cara memilih skincare yang tepat

cara memilih skincare yang tepat

Tidak cukup dengan itu, MEERACLE Skincare juga berdaftar dengan National Pharmaceutical Regulatory (NPRA) Kementerian Kesihatan Malaysia.

InsyaAllah selamat untuk digunakan kerana MEERACLE bukan kluster timbang kilo!

 

cara memilih skincare yang tepat

Bukan itu saja, MEERACLE juga berkolaborasi dengan COSMAX Korea iaitu pengeluar produk skincare terbesar yang turut menjadi pengeluar jenama antarabangsa terkenal yang lain seperti Lancome, L’Oreal, Johnson&Johnson dan banyak lagi.

MEERACLE menjadi satu-satunya jenama local yang bekerjasama dengan COSMAX Korea. Kolaborasi ini khusus kepada penyelidikan dan penghasilan Brightening Booster Ampoule. Booster Ampoule dengan kepekatan 12% Niacinamide PERTAMA di Malaysia!

 

cara memilih skincare yang tepat

 

BAGAIMANA CARA MEMILIH SKINCARE YANG TEPAT DAN BETUL

Ada founder yang benar-benar bertanggungjawab dan mengeluarkan produk skincare yang sangat bekualiti tapi malangnya ramai juga founder segera yang mengejar keuntungan semata-mata. Padahnya, lambakan produk timbang kilo juga semakin menjadi-jadi.

Tidak sedikit pula yang membeli hanya karena ingin mengikuti trend tanpa melakukan review terlebih dahulu. Padahal hal ini boleh mengakibatkan iritasi wajah kerana bahan terlarang yang terkandung dalam produk tersebut.

Maka sangatlah penting untuk mengetahui kandungan pada skincare sebelum membelinya kerana banyak produk terkenal yang ternyata memiliki kandungan berbahaya kepada kulit.

Apa yang dianggap bagus belum tentu bagus.

Supaya anda tidak salah pilih, berikut cara memilih skincare yang tepat dan betul:

 

1. SESUAIKAN DENGAN JENIS KULIT

Faktor ini sangat asas tapi sangat penting. Tanpa mengetahui jenis kulit, akan sukar untuk menentukan skincare apa yang sesuai untuk anda. Umumnya, ada 3 jenis kulit iaitu normal, kering, dan berminyak. Jika anda tidak pasti, anda boleh melakukan analisa kulit di pusat kecantikan atau dengan pakar kulit.

 

cara memilih skincare yang tepat

2. KELULUSAN PRODUK

Salah satu ciri skincare yang baik adalah ia telah lulus ujian dan berdaftar di NPRA. Selain memiliki legalitasi yang jelas, skincare yang baik juga sangat informatif tentang produknya, cotohnya ia telus dalam bab informasi berkaitan tempat ia dihasilkan, kilang, serta team penyelidik mereka.

 

3. BACA ISI KANDUNGAN SKINCARE

Mungkin banyak terma saintifik yang sukar anda fahami pada bahagian isi kandungan produk, tapi membaca bahan kandungan skincare adalah sangat penting. Cukup banyak formula yang tanpa kita sedari sangat berbahaya kepada wajah yang sering digunakan dalam produk kecantikan.

Jika anda membeli skincare secara online, pastikan untuk minta seller anda memberi info lengkap tentang isi kandung produk yang anda bakal beli. BUKAN minta info pada poster produk, tetapi senarai isi kandungan pada LABEL produk.

 

cara memilih skincare yang tepat

Berikut beberapa bahan yang dianggap sangat mudah menyebabkan keradangan dan iritasi kepada kulit:

 

Pewangi Atau Fragrance – Produk kecantikan yang wangi biasanya tidak bagus untuk wajah. Skincare dengan fragrance mengandung alkohol dan bahan sintetik yang boleh menyebabkan alergi hingga perubahan hormon.

 

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) – SLS banyak digunakan dalam syampu, sabun, mouthwash, ubat gigi dan foundation. Kesan penggunaan SLS pada tubuh adalah seperti iritasi kulit, sariawan, jerawat dan gangguan keseimbangan penghasilan sebum.

 

Paraben – Hampir semua produk kecantikan mengandung paraben dengan jumlah konsentrasi yang berbeza. Paraben biasanya ditemui pada kosmetik, krim pelembab, syampu, sabun cuci muka termasuklah gel pencukur. Penggunaan paraben dalam jangka panjang dapat mencetuskan kanser payudara dan mengganggu kesuburan (hormon).

 

Phthalates – Sama dengan paraben, phthalates yang biasanya terkandung dalam nail polish, minyak wangi, losyen dan hair spray boleh menyebabkan kanser payudara.

 

cara memilih skincare yang tepat

ARTIKEL BERKAITAN: Cara Kenal Produk Timbang Kilo

 

4. ELAKKAN PRODUK YANG MENAWARKAN HASIL SEGERA

Ingin segera memiliki wajah yang cerah bersinar membuat ramai orang mencari jalan pintas. Hakikatnya, produk yang bagus  memerlukan waktu yang lama untuk memberi kesan kerana ia ‘bekerja’ dengan membiarkan kulit memulih secara semulajadi. Selain itu, skincare yang baik juga tidak akan menyebabkan kulit muka breakout, jeragat tebal, kulit alami kesan seperti terbakar atau efek samping lain jika anda berhenti menggunakan produk tersebut.

 

Sekarang anda dah tahu cara memilih skincare yang tepat dan betul?

Masanya untuk buat pilihan.

Salah satu skincare yang anda boleh pilih adalah MEERACLE.

cara memilih skincare yang tepat

 

cara memilih skincare yang tepat

 

Komen Facebook:
Cara Memilih Skincare Yang Tepat Dan Betul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *