Bayi membesar dengan baik dalam tempoh 12 bulan pertama. Tetapi pertumbuhan ini akan mula perlahan apabila kanak-kanak berumur antara 1 hingga 5 tahun. Ada juga yang menjadi terlalu kurus hingga ibu-ibu risau memikirkan pelbagai cara tambah berat badan kanak kanak dalam lingkungan umur begini.

Kebanyakan kanak-kanak terus mengalami pertambah berat badan yang perlahan sehinggalah mereka akil baligh.

Biasanya tidak ada keperluan untuk “menggemukkan” seorang anak yang kurus yang sedang membesar. Tetapi jika anda bimbang tentang pengambilan nutrien anak anda atau ingin memupuk tabiat pemakanan yang lebih baik, tips pakar ini dapat membantu.

 

cara tambah berat badan kanak kanak

 

LUPAKAN PERGADUHAN BAB MAKANANMemang tanggungjawab ibu bapa memberikan makanan berkhasiat kepada anak-anak lebih kerap, tetapi ia masih terpulang kepada anak-anak untuk memutuskan samada mereka hendak makan atau tidak. “kata Angela Lemond, R.D.N., seorang pakar diet berdaftar di Plano, Texas.

HADKAN MAKANAN RINGAN – Anda mahu meningkatkan pengambilan kalori anak anda dengan memberikan sosej dan kentang goreng? JANGAN! Ini bukan cara tambah berat badan kanak kanak yang betul.

Membiasakan anak-anak dengan makanan ringan, gula-gula dan makanan segera akan menimbulkan risiko masalah kesihatan seperti kencing manis dan tekanan darah tinggi.

Nilai nutrisi makanan amat penting untuk kanak-kanak yang kurus; mungkin lebih diperlukan lagi kerana mereka makan sedikit.

 

cara tambah berat badan kanak kanak
Pisang adalah contoh makanan tinggi kalori yang baik untuk kanak-kanak

 

PILIH MAKANAN BERKALORI TINGGI & BERNUTRIEN – Pilih produk tenusu penuh lemak berbanding yang rendah lemak; letakkan mentega, keju, atau sos pada sayur-sayuran, pasta dan daging; sediakan makanan yang kaya lemak sihat (Omega-3) seperti kacang dan avocado. Hidangkan sup krim dan bukannya sup kosong.

MAKAN BERSAMA KELUARGA – Walaupun anak anda menolak makanan di pinggannya sepanjang masa, atau hanya main, buatkan dia terus duduk di meja. Lama kelamaan dia pasti mahu mahu mencuba makan apa yang anda nikmati. Hadkan gangguan pada waktu makan juga. NO TV, NO GADJET.

MASA UNTUK SNEK – Hidangkan makanan ringan pada masa yang tetap setiap hari. Walaupun anda mungkin cenderung untuk memberi makanan ringan pada bila-bila masa yang diminta oleh anak anda, adalah lebih baik untuk membiarkan nafsu makannya hanya dipenuhi mengikut waktu yang tertentu sahaja. Tabiat memakan snek, lebih-lebih lagi snek tidak sihat akan membawa anak anda kepada risiko obesiti & penyakit berkaitan obesiti.

KURANGKAN ATAU ELAKKAN AIR MANIS – Air manis hanya akan membuatkan anak-anak menjadi ketagihan terhadapnya. Gula juga akan menjadikan mereka hiperaktif dan bukan cara tambah berat badan kanak kanak yang baik.

 

cara tambah berat badan kanak kanak

 

BERIADAH – Di samping membantu anak anda membangunkan selera mereka, pergerakan dan senaman juga dapat menguatkan tulang, membina otot, membantu kesihatan jantung, memupuk tidur yang lebih baik dan meningkatkan kekuatan otak. Otot sangat penting dalam cara tambah berat badan kanak kanak kerana ia mempengaruhi tahap metabolisma mereka.

BERBINCANG DENGAN PAKAR – Sekiranya anak anda mengadu sakit kepala, kelesuan atau jika anda hanya prihatin terhadap berat badan anak anda, berbincanglah dengan doktor atau pakar nutrisi.Pakar Nutrisi lebih tahu tentang cara memperkenalkan pelbagai jenis makanan dan meningkatkan kalori dan nutrien dalam hidangan anak.

 

cara tambah berat badan kanak kanak

SOKONGAN SUPLEMEN @ VITAMIN

Selain daripada mengamalkan diet seimbang, pengambilan suplemen yang baik juga dapat menjadi cara tambah berat badan kanak kanak yang terlalu kurus.

Ini kerana suplemen dapat membantu menampung kekurangan nutrien harian kanak-kanak yang memilih makan atau yang tidak suka makan.

Menurut Pakar Nutrisi Shaklee, ada beberapa suplemen yang sangat digalakkan untuk membantu kanak-kanak membesar lebih sihat.

 

cara tambah berat badan kanak kanak

 

FUNGSI & MANFAAT

MEAL SHAKES – Minuman berkhasiat, sedap dan berkrim serta sumber yang kaya dengan kalsium, serat dan protein. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa.

 

cara tambah berat badan kanak kanak

 

cara tambah berat badan kanak kanak

 

ATAU WhatsApp “TAMBAH BERAT BADAN KANAK KANAK” ke 019-7071977 untuk membuat pesanan dengan segera.

Anda akan diberi konsultasi serta panduan lengkap pengambilan suplemen selepas membuat pembelian.

Pesanan anda akan dihantar menggunakan courier / Poslaju bergantung kepada kawasan.

COD: Ipoh (tertakluk kepada terma & syarat)

 

sembuhkan luka kencing manis

Disclaimer : Produk yang dipaparkan di dalam artikel ini adalah suplemen @ makanan kesihatan tambahan(vitamin) dan BUKAN ubat. Walaupun terbukti secara klinikal ia mampu menyihatkan badan, suplemen tidak berfungsi untuk merawat, menyembuh atau memulihkan penyakit kritikal. Anda dinasihatkan untuk tetap mendapatkan rawatan doktor sekiranya menghidap sebarang jenis penyakit.

 

cara tambah berat badan kanak kanak

 

Komen Facebook:
Cara Tambah Berat Badan Kanak Kanak Terlalu Kurus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *