Ibu risau dengan anak yang hadapi masalah sembelit? Sudah tentulah kan.. Ubat sudah, macam-macam rawatan pun sudah tapi sembelit masih menghantui si anak. Apa kata Ibu cuba beri makanan untuk atasi sembelit kanak-kanak yang akan saya kongsikan dalam artikel ini?

Makanan yang baik boleh menjadi cara semulajadi yang ibu boleh lakukan untuk mengatasi atau mencegah sembelit di kalangan anak-anak.

 

makanan untuk atasi sembelit kanak-kanak

 

APAKAH DIA MAKANAN UNTUK ATASI SEMBELIT KANAK-KANAK?

Mungkin ada ibu yang bernasib baik apabila dapat menyelesaikan masalah sembelit si anak hanya dengan memberikan mereka jus buah prune. Tapi bukan semua anak kecil mahu menerima atau minum jus buah prune kan?

Apa kata cuba beri makanan untuk atasi sembelit kanak-kanak seperti berikut (ia mungkin berkesan kepada sesetengah individu dan mungkin tidak kepada individu yang lain):

  • Avocado: berikan terus anak makan hirisan buah avocado atau jadikannya sebagai spread (sapuan) atas roti bakar atau boleh juga dikisar bersama sedikit ais + madu untuk dijadikan sebagai smoothies.
  • Minyak Kelapa: Cuba tambahkan 1 sudu teh minyak kelapa asli ke dalam smoothies atau popsicle. Gunakannya juga untuk memasak.
  • Mentega kelapa @ coconut butter: Sapukan keatas roti bakar atau campur ke dalam oat.
  • Chia seeds: Chia seeds membekalkan serat yang sihat.
  • Buah-buahan & sayuran seperti melon, buah beri, sitrus, timun, saderi, lada benggala, anggur atau apa-apa jenis buah dan sayuran yang mengandungi banyak air di dalamnya. Potong dan hidang mengikut kesesuaian umur anak bagi mengelakkan bahaya tersedak @ tercekik.
  • Semua popsikel buah biasanya mengandungi banyak air dan ia sedap!
  • Makanan kaya serat seperti oat, roti gandum, pasta gandum, dan biji-bijian lain. Kenalkan secara perlahan-lahan jika makanan ini baru kepada anak kecil anda. Ibu perlu kreatif dalam menyediakan hidangan ini bagi menarik perhatian anak.
  • Makanan dengan probiotik seperti yoghurt, kefir, kimchi, miso, dan banyak lagi. (Ibu juga boleh mencuba suplemen probiotik.)
  • Minum sedikit jus prune atau jus pear.

 

MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN JIKA ANAK ADA MASALAH SEMBELIT

Ramai yang mendapati bahawa produk tenusu, beras, roti dan pisang boleh menyebabkan sembelit menjadi lebih buruk. Makanan segar & semulajadi serta lemak baik lebih efektif sebagai makanan untuk atasi sembelit kanak-kanak berbanding refined carbohidrat.

Dalam kes anak yang sensitif atau alahan terhadap produk tenusu, maka produk tenusu boleh menyebabkan sembelit menjadi lebih teruk-walaupun probiotik dalam yogurt dan kefir sebenarnya boleh membantu. Ibu boleh cuba elakkan sementara daripada memberikan anak susu lembu dan keju, tetapi boleh cuba beberapa pilihan yogurt yang berbeza.

 

BERAPA BANYAK SERAT YANG ANAK ANDA PERLUKAN?

Individu yang berusia antara 2 hingga 19 tahun [harus] makan jumlah serat harian yang sama dengan usia mereka ditambah 5 gram serat. Sebagai contoh, serat 7 gram disyorkan jika anak anda berumur 2 tahun (2 + 5 gram).

Cadangan ini adalah kerana serat membantu mengikat sisa makanan dan menggerakkannya melalui usus dan akhirnya keluar dari badan. Sekiranya serat tidak mencukupi, sukar untuk tubuh menyingkirkan sisa makanan.

Nota penting: Air kosong dan makanan segar & semulajadi yang kaya dengan serat sangat membantu jika anak ada masalah sembelit.

Berikut adalah beberapa contoh makanan yang boleh memberikan 7 gram serat untuk 1 hidangan:

1 biji epal saiz sederhana dan 1 biji pic

1/2 cawan kidney bean

1/2 cawan oatmeal dan 1 cawan blueberries

 

makanan untuk atasi sembelit kanak-kanak

 

MEAL SHAKES SHAKLEE

Minuman berkhasiat, sedap dan berkrim serta sumber yang kaya dengan kalsium, serat dan protein. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa. Boleh diambil pada bila-bila masa di mana-mana sahaja.

Keistimewaan Shaklee

Sumber yang baik bagi serat dan protein. Protein membantu membina dan memperbaiki tisu badan. Ia adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan, membekalkan asid amino yang diperlukan untuk penghasilan protein.

Serat pula sangat baik penting dalam menjamin kesihatan sistem penghadaman yang lebih baik.

Meal Shakes juga kaya dengan kalsium dan zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan yang penting dalam tumbesaran.

 

TESTIMONI

makanan untuk atasi sembelit kanak-kanak

 

makanan untuk atasi sembelit kanak-kanak

 

CARA MEMBUAT PESANAN

makanan untuk atasi sembelit kanak-kanak

WhatsApp “ANAK SEMBELIT” ke 019-7071977 untuk membuat pesanan dengan segera.

Anda akan diberi konsultasi serta panduan lengkap pengambilan suplemen selepas membuat pembelian.

Pesanan anda akan dihantar menggunakan courier / Poslaju bergantung kepada kawasan.

COD: Ipoh (tertakluk kepada terma & syarat)

 

Disclaimer : Produk yang dipaparkan di dalam artikel ini adalah suplemen @ makanan kesihatan tambahan(vitamin) dan BUKAN ubat. Walaupun terbukti secara klinikal ia mampu menyihatkan badan, suplemen tidak berfungsi untuk merawat, menyembuh atau memulihkan penyakit kritikal. Anda dinasihatkan untuk tetap mendapatkan rawatan doktor sekiranya menghidap sebarang jenis penyakit.

 

Komen Facebook:
Makanan Untuk Atasi Sembelit Kanak-kanak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *