Jika anda menghidap kencing manis, paras gula dalam darah anda lebih tinggi daripada biasa. Dari masa ke masa, ini boleh menyebabkan komplikasi kepada fungsi tubuh yang lain dan menjadi punca luka kencing manis serta kerosakan buah pinggang.

Teruskan membaca untuk mengetahui 5 punca luka kencing manis serta maklumat penting mengenai cara mencegah komplikasi ini sebelum ia berlaku.

 

punca utama luka kencing manis

  1. TAHAP GULA DALAM DARAH YANG TINGGI

Kencing manis adalah penyakit metabolik yang menyebabkan glukosa dalam darah meningkat. Tahap glukosa darah yang meningkat akan menegangkan arteri badan dan menyempitkan saluran darahnya, menyekat penghantaran darah dan oksigen yang diperlukan untuk menyokong keupyaan penyembuhan semulajadi badan.

 

  1. PEREDARAN DARAH YANG LEMAH

Individu yang mengidap kencing manis berada pada risiko yang lebih tinggi untuk penyakit arteri perifer (PAD), suatu keadaan yang menyekat aliran darah ke kaki. PAD sangat bermasalah bagi mereka yang mengalami luka kronik, terutamanya (ulser) luka kencing manis, kerana ia boleh menghalang keupayaan tubuh untuk sembuh. Sekiranya tidak ditangani, PAD boleh menyebabkan pemotongan anggota yang terlibat.

 

punca luka kencing manis

  1. KEROSAKAN SARAF

Tahap gula dalam darah yang tidak terkawal boleh mengakibatkan kerosakan saraf kepada penghidap kencing manis. Ia dikenali sebagai neuropati kencing manis, yang menjadi punca luka kencing manis. Neuropati kencing manis adalah keluarga penyakit saraf yang menyebabkan kehilangan sensasi (deria rasa sentuh), termasuk keupayaan untuk merasakan kesakitan. Bagi mereka yang mengalami kerosakan saraf, luka kecil, atau luka pembedahan di kaki tetapi tidak menyedarinya dan akhirnya terbiar tanpa rawatan awal, yang membawa kepada jangkitan dan gangguan dengan pemulihan luka kencing manis.

 

  1. SISTEM IMUN YANG LEMAH

Salah satu peranan sistem imun badan ialah membersihkan tisu yang rosak dan membina sel-sel kulit baru sebaik sahaja luka atau kecederaan berlaku. Kencing manis boleh melemahkan sistem imun seseorang, yang mempengaruhi keupayaan tubuh untuk menghantar sel darah putih untuk melawan bakteria pada luka kencing manis atau bahagian yang dijangkiti.

 

  1. JANGKITAN

Oleh kerana pesakit kencing manis cenderung mempunyai sistem imun yang lebih lemah, badan mereka lebih mudah terdedah kepada jangkitan. Terutama bagi mereka yang menghidap kencing manis, ia adalah perkara yang agak biasa untuk mendapat luka dan mendapat jangkitan seperti penyakit ulser kaki diabetik yang sangat sukar untuk sembuh hingga memerlukan amputasi (pemotongan anggota).

Baca juga: Cara Rawat Luka Kencing Manis

 

TIPS UNTUK MENCEGAH LUKA KENCING MANIS

Selepas tahu apakah punca luka kencing manis, strategi terbaik adalah dengan mencegah luka itu sendiri daripada terjadi. Saya yakin, anda sendiri maklum, sekarang terlalu ramai pesakit kencing manis kehilangan kaki, jari akibat luka kencing manis (yang boleh dicegah dengan penjagaan yang betul setiap hari).

 

Periksa Kaki Anda Setiap Hari

Pesakit kencing manis WAJIB memeriksa kaki mereka setiap hari dan pastikan tiada luka, lepuh, kutil, bintik merah, bengkak atau keabnormalan lain. Pastikan kuku jari kaki secara seragam secara lurus untuk mengelakkan cagu. Sekiranya anda tidak dapat melihat atau sampai ke kaki anda, gunakan cermin atau minta bantuan doktor, ahli keluarga atau penjaga memotongkan kuku anda. Di samping pemeriksaan harian, dapatkan doktor atau podiatrist anda memeriksa kaki anda sekurang-kurangnya sekali setahun.

 

Lindungi Kaki Anda Daripada Jangkitan

Mencuci kaki anda setiap hari adalah paling penting dalam rutin penjagaan kaki yang terkena luka kencing manis. Basuh kaki di dalam air suam dan keringkan kaki dengan teliti selepas itu. Setelah kering, sapukan losyen pelembap atau krim. Jangan sapu losyen atau krim di celah-celah jari kaki, kerana ini boleh menggalakkan pertumbuhan bakteria melainkan krim sapuan yang anda guna itu jenis yang cepat meresap & kering, tanpa meninggalkan sisa. Jangan lupa untuk memakai stokin dan kasut yang seleasa, walaupun anda hanya tinggal di rumah untuk mengelakkan kaki terkena sesuatu yang tajam dan tercedera.

 

Uruskan Dan Kawal Penyakit Kencing Manis Anda

Mengekalkan paras gula dalam darah yang baik (bacaan bawah 10), tekanan darah dan paras kolesterol boleh mencegah kebanyakan komplikasi yang berkaitan dengan kencing manis, termasuk luka kencing manis. Dapatkan nasihat doktor tentang penjagaan dan pengurusan diri yang mungkin termasuk diet yang sihat, senaman, pemantauan paras gula dalam darah, pemberhentian merokok dan pematuhan terhadap ubat seperti yang diarahkan.

 

punca luka kencing manis

SEDIKIT PESANAN PENTING:

Jangan sekali-kali ambil mudah apabila ia berkaitan dengan luka kencing manis. Jika anda sudah melihat tanda-tanda jangkitan, segeralah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Semakin cepat anda mendapatkan rawatan, semakin rendah risiko jangkitan.

 

punca luka kencing manis

 

Komen Facebook:
Punca Luka Kencing Manis & Cara Mencegahnya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *