Paru-paru adalah organ penting untuk kehidupan manusia. Paru-paru bekerja tanpa henti untuk menarik udara dan membuang apa yang tidak boleh digunakan berulang kali, siang dan malam. Oleh itu, adalah wajar bagi setiap orang supaya amalkan pengambilan makanan untuk kesihatan paru-paru.

Ini untuk memastikan paru-paru sentiasa dapat bekerja dengan baik. Pernafasan membawa oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida, produk sisa metabolisme adalah tugas penting yang perlu dilakukan oleh paru-paru setiap hari.

Paru-paru diperbuat daripada ratusan ribu tiub bercabang yang berakhir dengan kantung udara kecil, atau alveoli.

Terdapat lebih dari 300 juta kantung kecil ini di dalam paru-paru kita. Jika dihamparkan ia boleh melitupi kira-kira kawasan permukaan sebuah gelanggang tenis. Membran ini kantung udara kecil adalah lebih nipis daripada sehelai tisu. Ini untuk memaksimumkan proses pertukaran gas.

Paru-paru kita membentuk sebahagian besar sistem imun kita. Pencemaran dan mikrob yang menyebabkan jangkitan ditangkap oleh lendir di dalam paru-paru dan ditutup oleh silia kecil. Lendir ini akan keluar semasa kita kita batuk atau boleh juga tertelan.

Bersin adalah cara lain yang membantu paru-paru menghilangkan jangkitan atau pencemaran.  seringkali sebelum penceroboh ini berjaya melangkaui sinus.

Paru-paru adalah luar biasa. Paru-paru perlu dijaga. Makanan untuk kesihatan paru-paru tidak boleh diabaikan.

makanan untuk kesihatan paru-paru

Satu perkara lagi yang paling PENTINGJANGAN MEROKOK. Merokok akan menghancurkan silia yang membantu menghilangkan jangkitan dan sisa pencemaran. Ini akan mengakibatkan saluran udara tersumbat. Sebaik mana pun anda amalkan diet yang penuh dengan makanan untuk kesihatan paru-paru, tapi jika anda merokok… ia adalah satu perkara yang sangat buruk yang anda telah lakukan.

Elakkan bahan pencemar. Ini agak mustahil, tetapi anda boleh melakukan bahagian anda dengan memakai respirator semasa mengecat atau melakukan apa-apa hobi yang melibatkan habuk atau gas perindustrian.

Senaman juga penting. Ia tidak semestinya menguatkan paru-paru kerana mereka bergantung pada otot diafragma. Tetapi apa-apa pembaikan sistem kardiovaskular menjadikan paru-paru lebih mudah berfungsi.

Lakukan sesuatu aktiviti selama 30 minit setiap hari untuk meringankan beban pada paru-paru anda dan meningkatkan kecekapan pengangkutan oksigen dan metabolisme. 30 minit ini boleh dipecahkan sepanjang hari.

Letaklah kereta jauh sedikit dari kedai runcit yang anda nak pergi, naik tangga, sesekali bangunlah dari tempat duduk di pejabat dan berjalanlah di sekitar bangunan, berjalan di kawasan kejiranan juga sudah mencukupi. Ini lebih baik daripada hanya melepak seharian di sofa.

Apa yang kita makan mungkin tidak secara langsung memberi kesan kepada paru-paru, tetapi makanan kita secara tidak langsung memberi efek melalui sistem kardiovaskular dan dengan menyediakan perlindungan antioksidan.

Diet tinggi lemak juga dikaitkan dengan risiko kanser paru-paru yang lebih tinggi. Makan dengan baik selari dengan senaman agar paru-paru anda lapang, sihat dan tidak dibebankan.

Makanan segar, mentah adalah cara terbaik untuk mendapatkan enzim, vitamin, mineral, dan antioksidan yang akan memudahkan anda bernafas.

makanan untuk kesihatan paru-paru
Makanan yang kita makan boleh menjadi penawar yang paling hebat ATAU racun yang membunuh secara perlahan

 

MAKANAN UNTUK KESIHATAN PARU-PARU

AIR – Air memainkan peranan yang besar dalam kesihatan dan merupakan asas untuk proses pembersihan. Air tulen dan bersih adalah penting untuk memastikan darah mengalir ke dan dari paru-paru. Ia juga menjadikan paru-paru kita terhidrat dan lendir dapat mengalir.

Ia mungkin terdengar menjijikkan, tetapi lendir itu adalah penting dan perlu berada pada konsistensi yang betul untuk silia bergerak-bersama-sama dengan toksin, mikrob, dan bahan pencemar.

BAWANG PUTIH DAN BAWANG – Makanan ini bagus untuk jantung dan paru-paru. Ia dapat mengurangkan keradangan, mengurangkan kolesterol, dan melawan jangkitan.

HALIA – Rempah ini mempunyai ciri-ciri anti-radang dan menjadi penghapus bahan pencemar dari paru-paru.

CHILI PEPPERS – Peppers dipenuhi dengan capsaicin iaitu sebatian pedasnya. Capsaicin meningkatkan aliran darah, merangsang membran mukus, dan melawan jangkitan.

SAYUR-SAYURAN CRUCIFEROUS – Kobis, kobis bunga, brokoli, dan kale telah menunjukkan dapat menghentikan perkembangan kanser paru-paru dan merendahkan risiko kanser paru-paru. Makanan ini kaya dengan klorofil yang membersihkan dan membina darah dan penuh dengan antioksidan yang sangat berkesan.

DELIMA – Jus delima dikatakan dapat memperlahankan pertumbuhan tumor paru-paru. Delima mengandungi banyak antioksidan termasuk asid ellagic.

KUNYIT – Rempah ini mempunyai manfaat yang sama seperti halia. Ia juga mengandungi curcumin, sebatian yang menggalakkan pemusnahan sel-sel kanser.

EPAL – Flavonoid, vitamin E dan vitamin C semuanya membantu fungsi paru-paru yang baik. Epal kaya dengan semua ini dan mereka yang makan beberapa biji epal seminggu mempunyai paru-paru yang lebih sihat.

GRAPEFRUIT (limau gedang) – Naringin dan flavonoid dalam limau gedang dapat menghalang pengaktifan enzim penyebab kanser. Grapefruit putih mengandungi flavonoid yang lebih tinggi berbanding grapefruit merah jambu. Grapefruit sangat baik untuk membersihkan paru-paru selepas berhenti merokok.

KEKACANG DAN SEEDS – Semua ini mengandungi sejumlah besar magnesium, mineral yang menyumbang kepada fungsi paru-paru yang sihat. Mereka juga menyediakan asid lemak penting yang baik untuk sistem kardiovaskular.

LOBAK MERAH – lobak merah kaya dengan vitamin A, vitamin C dan lycopene. Semua antioksidan ini memberi kesan baik kepada kesihatan paru-paru dan mengurangkan risiko penyakit paru-paru.

OREN – Sitrus kaya dengan vitamin C dan vitamin B6. Ini membantu parur dalam tugas pemindahan oksigen.

LABU – Labu adalah makanan lain yang kaya dengan beta karoten dan vitamin C, seperti juga lobak merah.

RED BELL PEPPER – Lada ini kaya dengan vitamin C dan karotenoid lutein dan zeaxanthin. Karotenoid telah menunjukkan dapat mengurangkan risiko kanser paru-paru.

 

APA LAGI YANG ANDA BOLEH BUAT UNTUK MENJAGA KESIHATAN PARU-PARU?

Untuk mendapatkan 100% nutrisi yang cukup daripada diet harian boleh jadi begitu mencabar. Faktor seperti penggunaan bahan kimia pertanian, proses penyimpanan, pembekuan, kesibukan untuk menyediakan hidangan sihat dan sebagainya menjadikan kita selalu gagal dalam misi ini.

Menyediakan hidangan lengkap makanan untuk kesihatan paru-paru setiap hari jadi amat sukar.

Oleh itu, pengambilan suplemen semulajadi untuk menampung kekurangan nutrisi adalah jalan terbaik. Ingat yer… pastikan suplemen semulajadi sahaja. Jika tidak, lebih baik jangan ambil apa-apa suplemen langsung kerana ia tidak memberi manfaat yang sepatutnya.

 

Dapatkan Set Kesihatan Paru-paru daripada Shaklee.

WhatsApp saya di 019-707 1977 untuk info lanjut / membuat pesanan

Komen Facebook:
Makanan Untuk Kesihatan Paru-paru Dalam Diet Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *