Paru-paru adalah salah satu lagi organ penting dalam badan. Pengambilan vitamin untuk paru-paru yang cukup sama sekali tak boleh diabaikan.

Amalan diet yang dipenuhi buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu memelihara kesihatan paru-paru. Jenis diet ini boleh mengurangkan risiko kanser paru-paru iaitu salah satu jenis kanser dengan kadar survival yang agak rendah.

Bukti masih bercanggah sama ada vitamin tertentu membantu menurunkan risiko kanser paru-paru atau masalah kesihatan yang berkaitan dengan paru-paru, tetapi beberapa kajian menunjukkan potensi kesan yang bermanfaat dari vitamin A, B-6, C, D dan E.

vitamin untuk paru-paru

Di bawah adalah penerangan lanjut tentang manfaat setiap satu vitamin untuk paru-paru tersebut.

BETA-CAROTENE & VITAMIN A

Anda memerlukan vitamin A atau prekursor beta-carotene untuk mengekalkan paru-paru yang sihat dan memastikan ia dapat berfungsi dengan normal. Mengambil suplemen dos yang tinggi sama ada beta-carotene atau vitamin A tidak kelihatan membantu mengurangkan risiko kanser paru-paru.

Namun, dalam beberapa kajian menunjukkan ia sedikit sebanyak meningkatkan risiko ini, menurut Office of Dietary Supplements, US. Suplemen beta-carotene dan vitamin A perlu diambil hanya mengikut dos yang disarankan sahaja.

Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, termasuk yang mengandungi beta-carotene dan karotenoid lain seperti bayam, ubi keledek, lobak merah, lada merah, mangga, cantaloupe, aprikot dan brokoli juga adalah pilihan yang baik.

 

VITAMIN B-6

Vitamin B-6 boleh membantu memelihara DNA anda daripada menjadi rosak dan bermutasi, dan ini dapat mengurangkan risiko kanser paru-paru. Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika pada bulan Jun 2010 menyokong fakta ini.

Orang yang mempunyai kadar vitamin B-6 yang lebih tinggi dan asid amino methionine mempunyai risiko kanser paru-paru yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak. Ikan, chic pea, ayam, kentang, ayam belanda, pisang, daging lembu, winter squash bijirin sarapan yang diperkaya adalah sumber makanan yang baik untuk sumber vitamin B-6.

 

VITAMIN C

Pengambilan vitamin C yang lebih tinggi mungkin membantu menghadkan risiko kanser paru-paru. Buah oren, paprika, betik, brokoli, strawberi, cantaloupe, kobis bunga, buah kiwi dan brousel sprouts adalah antara makanan yang mengandungi vitamin C.

Nota: Untuk mendapatkan khasiat vitamin C sepenuhnya, kita perlu makan 7 biji oren sehari… dan khasiat yang banyak adalah pada kulitnya.

 

VITAMIN D

Mempunyai paras vitamin D dalam darah yang rendah mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko jangkitan pernafasan, fibrosis cystic, penyakit paru-paru obstruktif kronik dan penyakit paru-paru interstisial.

Tahap vitamin D yang tinggi mungkin dikaitkan dengan fungsi paru-paru yang lebih baik. Ikan berlemak seperti salmon dan tuna mengandungi vitamin D. Telur, cendawan dan makanan yang diperkaya juga dapat membantu anda mendapatkan cukup vitamin penting ini.

Penting: Makanan yang diperkaya dengan vitamin biasanya mengandungi vitamin sintetik bukan vitamin semulajadi daripada makanan itu sendiri. Pengambilan vitamin sintetik berpanjangan boleh meningkatkan risiko keracunan vitamin.

 

VITAMIN E

Penyelidikan mengenai kesihatan vitamin E dan paru-paru amat bercanggah, dengan beberapa bukti menunjuk kepada kesan yang bermanfaat dan bukti lain yang mencadangkan kesan negatif. Satu kajian yang diterbitkan dalam Penyelidikan Pernafasan pada tahun 2014 di US mungkin mempunyai penjelasan untuk ini.

Bagaimanapun ia mendapati bahawa jenis vitamin E yang berlainan mempunyai kesan yang berbeza. Mendapatkan vitamin E anda dalam bentuk alfa-tokoferol yang terdapat dalam bunga matahari dan minyak zaitun boleh meningkatkan fungsi paru-paru.

Manakal memakan gamma-tokoferol, yang terdapat dalam kanola, kacang soya dan minyak jagung boleh memburukkan lagi fungsi paru-paru anda.

 

Dapatkan set vitamin untuk paru-paru.

WhatsApp saya di 019-707 1977 untuk info lanjut / membuat pesanan

Komen Facebook:
Vitamin Untuk Paru-paru Bagi Memelihara Kesihatannya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *