Ada nasi untuk kencing manis?

Ya.. ada.

Penyakit kencing manis sangat popular di kalangan rakyat Malaysia terutamanya bagi mereka yang dalam lingkungan umur 30an dan keatas. Bab makan minum adalah antara aspek yang paling perlu diberi perhatian oleh pesakit kencing manis dan makanan utama yang susah nak dielakkan adalah nasi.

Orang Malaysia dengan nasi sangat sukar untuk dipisahkan sebab nasi adalah makanan ruji sejak kita kecil kan?

Tapi, bukan semua nasi sesuai diamalkan oleh pesakit kencing manis kerana nasi juga mengandungi gula. Selain daripada kandungan gula dalam makanan / nasi, Indeks Glisemik (GI) adalah perkara penting yang pesakit kencing manis perlu ambil tahu kerana GI sangat mempengaruhi paras bacaan gula dalam darah.

Jadi, apakah dia nasi untuk kencing manis?

Baca: 7 Tips Makan Nasi Untuk Pesakit Diabetes

nasi untuk kencing manis

 

KIMIA DALAM NASI (BERAS) PERANG BERCAMBAH DAPAT MEMPERBAIK KESIHATAN PESAKIT KENCING MANIS

Rendam beras perang di dalam air selama minimum 20 jam sebelum memasak boleh membantu mengurangkan masalah biasa yang disebabkan oleh diabetes jenis 1. Proses merendam “mencambah” beras perang mampu menghasilkan bahan kimia yang terbukti bermanfaat bagi pesakit kencing manis.

Beras perang dan beras putih mengandungi jumlah kalori dan karbohidrat yang sama, tetapi terdapat nutrisi tambahan pada lapisan luar beras perang.

Kajian menunjukkan bahawa beras perang membantu merendahkan paras gula dalam darah. Acylated steryl glucosides (ASG) didapati dapat “menormalkan” enzim yang tidak berfungsi dan membantu mengawal paras gula dalam darah pada pesakit kencing manis. ASG adalah faktor pertumbuhan yang terdapat dalam beras perang selepas ia bercambah.

Nasi beras perang bercambah ini lebih dikenali sebagai nasi GABA (Gamma-aminobutyric acid)

Nota: selain daripada baik untuk pesakit kencing manis, nasi GABA juga sangat membantu untuk meredakan stress dan anxiety disorder

 

nasi untuk kencing manis

 

Kajian yang sama juga telah dilakukan keatas haiwan dengan kadar gula darah yang berbeza-beza. Mereka diberi makan beras perang yang bercambah serta beras putih. Beras perang yang direndam dalam air selama lebih 20 jam membolehkan percambahan dan “pembentukan” ASG. ASG kemudiannya didapati dapat meningkatkan tahap enzim tertentu, seperti ATPase dan HTase, yang berkurangan disebabkan oleh kencing manis. Penurunan ATPase membawa kepada kerosakan saraf pada pesakit kencing manis, dan pengurangan HTase pula boleh membawa kepada penyakit kardiovaskular (jantung).

Oleh kerana bahan kimia dalam beras perang yang bercambah dapat memberi manfaat kepada pesakit kencing manis, kesimpulan yang paling jelas yang diambil dari kajian ini adalah jika pesakit kencing manis mahu makan beras perang, ia haruslah dicambahkan (direndam selama lebih 20 jam) terlebih dahulu sebelum dimasak.

Ya, rendam beras perang perang selama 20 jam untuk membuatkan ia bercambah sebelum dimasak barulah pesakit kencing manis boleh mendapat manfaat yang sepatutnya daripada yang saya gelar nasi untuk kencing manis ni.

Lama nak tunggu kan?

Sangat leceh…

Lebih leceh lagi, semasa tempoh 20 jam tu, air rendaman beras haruslah ditukar secara kerap bagi mengelakkan beras menjadi busuk atau masam.

Tapi anda tak perlu risau kerana ada cara yang lebih mudah dan cepat untuk menyediakan nasi beras perang bercambah atau lebih dikenali sebagai nasi GABA ni.

Anda tak perlukan sampai lebih 20 jam.

Dengan Pressure Multi-Cooker Cuckoo, nasi beras perang bercambah (nasi GABA) atau nasi untuk kencing manis ini boleh disediakan hanya dalam masa 2 jam sahaja!

 

nasi untuk kencing manis
Pressure Multi-Cooker Cuckoo boleh dimiliki secara tunai atau plan bayaran bulanan serendah RM50.00 (bergantung kepada model)

 

Betul. Pressure Multi-Cooker Cuckoo telah diiktiraf oleh Malaysia Book of Records sebagai multi-cooker yang mampu memasak nasi GABA dalam tempoh paling cepat.

 

nasi untuk kencing manis

Tonton juga video di bawah tentang nasi GABA & apa kata Pakar Nutrisi

 

nasi untuk kencing manis

 

NOTA PENTING: pesakit kencing manis digalakkan untuk berbincang dengan pakar pemakanan & doktor dalam menyusun atur pelan diet harian.

 

Komen Facebook:
Nasi Untuk Kencing Manis: Makan Setiap Hari Tanpa Risau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *