Adakah anda pernah bayangkan bahawa air mineral biasa yang anda minum mempunyai beberapa kelebihan dan manfaat kesihatan yang tidak anda jangka? Anda mungkin susah nak percaya, tetapi kelebihan air mineral yang mengandungi gabungan penting mineral seperti magnesium, sodium, kalsium dan Potassium. Uniknya berbeza daripada air rebus dan air paip, air mineral meningkatkan keadaan kesihatan dan kulit keseluruhan secara konsisten.

Tubuh manusia terdiri daripada mineral tertentu yang sesuai yang dianggap penting untuk pertumbuhan dan prestasi otak dan tubuh manusia. Kekurangan mineral ini adalah keadaan yang membimbangkan untuk otak. Tabiat meminum air mineral boleh menjadi penyelamat dalam senario sedemikian.

Baca artikel ini sampai habis…

 

kelebihan air mineral

 

BERIKUT ADALAH MANFAAT KESIHATAN & KELEBIHAN AIR MINERAL YANG MENAKJUBKAN.

  1. MENGGALAKKAN KESIHATAN TULANG

Air mineral kaya dengan kalsium. Kalsium adalah mineral terpenting yang dalam pembentukan tulang. Oleh itu, pengambilan harian air mineral dapat memberi kelebihan dan memastikan kalsium tambahan dalam badan. Ia menguatkan tulang, gigi dan juga kuku dan mencegahnya daripada reput.

 

  1. MENGAWAL LEMAK BADAN

Air mineral adalah ‘suplemen’ bebas lemak penting yang menawarkan sejumlah besar mineral metabolik lemak. Ia membantu dalam memecahkan lemak, iaitu proses penting dalam membakar lapisan lebihan lemak di dalam badan. Dalam istilah yang mudah, air mineral boleh membuat anda lebih langsing dan lebih ramping. Ia adalah pilihan yang lebih baik berbanding minuman beralkohol dan soda. Pengambilan air mineral secara teratur pasti dapat membantu dalam pengurusan berat badan.

 

  1. PENGURUSAN TEKANAN DARAH

Air mineral juga merupakan teman baik bagi orang yang mengalami masalah tekanan darah. Air mineral mengandungi magnesium dan kalsium. Kedua-dua mineral ini terlibat secara aktif dalam proses elektrolitik otak dan badan manusia. Keseimbangan elektrolitik ini sangat penting untuk mengekalkan tekanan darah yang baik.

 

  1. MERENDAHKAN RISIKO PENYAKIT JANTUNG

Air mineral mempunyai kuasa dalam proses metabolisme lemak tubuh manusia. Ini memastikan pengeluaran kolesterol jahat terhalang. Kolesterol jahat atau LDL akan dideposit ke dalam tisu adiposa dan di dalam serta di sekitar kapilari darah. Ia tidak dapat beredar dengan darah dan menyempitkan bukaan kapilari. Ini yang akan meningkatkan tekanan darah dan risiko serangan jantung pada pesakit jantung. Air mineral menghalang timbunan dan pengumpulan kolesterol jahat LDL dalam kapilari. Ia membuka semula laluan kapilari yang disekat. Oleh itu, ia mengurangkan risiko penyakit jantung juga.

 

  1. MENGURANGKAN KEASIDAN

Kelebihan air mineral yang mengandungi sulfat. Sulfat adalah pemangkin bagi pankreas untuk menghasilkan enzim pencernaan seperti lipase dan amilase. Enzim pencernaan ini meringankan masalah seperti kembung dan sembelit. Ia mengurangkan pembekuan toksin dalam duodenum dan usus. Akibatnya, masalah keasidan diatasi dengan penghadaman yang betul.

 

  1. MENINGKATKAN KECERDASAN FIZIKAL

Air mineral mengandungi campuran mineral yang berbeza seperti magnesium dan Potassium. Mineral-mineral ini diperlukan untuk pertumbuhan dan fungsi otot manusia. Ia mampu meningkatkan kadar tindakbalas otot. Otot menjadi lebih responsif terhadap proses penguncupan dan pengembangan. Oleh itu, air mineral meningkatkan kecerdasan fizikal dan kesihatan.

 

  1. MENINGKATKAN KECERDASAN MENTAL

Potassium juga dikenali sebagai mineral pengecas memori. Ia adalah penyusun aktif elektrolit dalam otak. Oleh itu, air mineral adalah pilihan yang baik jika anda mahu meningkatkan memori dan daya fokus. Ia meningkatkan kecerdasan mental, menghalang keletihan mental dan kelesuan.

 

  1. MENINGKATKAN KESIHATAN KULIT

Air mineral adalah sumber zarah silika yang mesra kulit. Silika adalah rahsia kulit cantik semulajadi. Ia mencetuskan penghasilan kolagen dalam kulit manusia. Peningkatan pembentukan kolagen membawa kepada penurunan kedutan, bintik-bintik gelap dan kekusaman. Ini menjadikan kulit bebas cela, lembap, lembut dan glowing.

 

  1. MEREDAKAN ARTHRITIS

Kelebihan air mineral sebagai ‘penawar’ yang luar biasa untuk keradangan dan kesakitan akibat arthritis!. Ya, mineral dan sebatiannya yang aktif mengurangkan keradangan yang berkaitan dengan rheumatoid arthritis (RA). Manfaat anti-radang air mineral juga mampu mengurangkan bengkak pada sendi yang disebabkan oleh gangguan degeneratif tulang yang teruk ini.

 

  1. MENJADIKAN RAMBUT LEBIH KUAT

Kesihatan rambut adalah masalah biasa di dunia moden. Pencemaran dan matahari antara punca utama kerosakan merosakkan kualiti rambut. Air mineral mampu mengembalikan kekuatan dan kilauan rambut yang hilang dengan memulihkan tahap PH normal kulit kepala dari dalam. Ia juga meningkatkan bekalan oksigen ke otak. Mineral yang terdapat dalam air mineral akan memperbaiki tekstur rambut dan memberikan kekuatan kepada setiap helai rambut serta menghalangnya daripada kerosakan yang disebabkan oleh matahari dan pencemaran.

 

kelebihan air mineral

 

Manfaat-manfaat air mineral yang tersenarai di atas adalah satu keperluan untuk semua orang yang sedar tentang kesihatan dan kecantikan. Manfaat air mineral yang mana satu menjadi keperluan untuk anda?

Jadi, anda sudah pun tahu tentang manfaat & kelebihan air mineral untuk kesihatan.

Mesti anda mahu minum air mineral setiap hari selepas ini kan? Tapi, untuk mendapatkan bekalan air mineral dalam botol dari supermarket memerlukan kos yang boleh membebankan kerana untuk 1.2 liter air mineral (jenama yang baik) saja sudah berharga RM2.40

Bagaimanakah cara untuk anda mendapat bekalan air mineral tanpa had setiap hari pada kos yang rendah?

 

MAHUKAH ANDA JIKA HANYA DENGAN KOS RM2.50, ANDA SUDAH BOLEH MENDAPAT BEKALAN AIR MINERAL BERALKALI TANPA HAD SETIAP HARI DI RUMAH?

 

kelebihan air mineral

 

Komen Facebook:
10 Kelebihan Air Mineral Untuk Kesihatan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *