Tulang patah biasanya disebabkan oleh kecederaan, seperti jatuh, kemalangan atau kecederaan semasa bersukan. Keretakan tulang juga boleh disebabkan oleh osteoporosis (tulang reput). Apabila tulang patah atau retak, ia akan mengganggu aktiviti dan pergerakan anda. Apa cara untuk sembuhkan tulang patah dengan cepat?

Jika anda mengalami patah tulang, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan segera.

Selepas patah telah dimobilisasi, anda boleh memulakan pengambilan penawar semulajadi untuk membantu menyembuhkan tulang patah dengan cepat.

 

MAKANAN PALING BAGUS UNTUK MENYEMBUHKAN TULANG PATAH

MAKANAN TINGGI KALSIUM mineral utama dalam tulang adalah kalsium, jadi cuba masukkan makanan yang tinggi mineral penting ini seperti rumpai laut, sayur-sayuran berdaun hijau, salmon, sardin dengan tulang dan produk tenusu seperti yogurt dalam diet harian.

MAKANAN KAYA VITAMIN K – Kale, brokoli, bayam dan sayur-sayuran lain yang tinggi vitamin K1, dan produk tenusu mentah seperti keju dan kefir adalah vitamin K2 yang tinggi untuk pembekuan darah dan pembentukan tulang.

PROTEIN TANPA LEMAK Tubuh tidak boleh membina semula tisu yang hilang tanpa protein. Cuba untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 4-5 oz hidangan protein tanpa lemak organik seperti ikan atau daging lembu yang diberi makan rumput.

VITAMIN C – penting untuk penghasilan kolagen iaitu komponen penting kulit dan tisu. Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya vitamin C seperti buah-buahan sitrus, paprika, strawberi dan tomato.

ZINC – Reaksi kimia yang diperlukan untuk membina semula tulang memerlukan zinc. Daging lembu, biji labu dan bayam adalah antara makanan yang kaya dengan zinc.

 

TOP 5 SEMBUHKAN TULANG PATAH DENGAN CEPAT CARA SEMULAJADI

Cara untuk sembuhkan tulang patah dengan cepat menggunakan penawar semulajadi:

# 1 Kalsium (500-600 mg 2x sehari kalsium sitrat)

Kalsium adalah mineral utama yang terdapat dalam tulang. Elakkan mengambil dengan makanan tinggi zat besi.

# 2 Magnesium (250-350 mg sehari)

Magnesium diperlukan untuk pembentukan tulang.

# 3 Vitamin D3 (2000-5000 IU setiap hari)

Vitamin D adalah penting untuk penyerapan kalsium.

# 4 Asid Lemak Omega-3 (1,000mg setiap hari)

Lemak penting diperlukan untuk penyembuhan luka dan untuk mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh kecederaan akut.

#5 Protein Tanpa Lemak (minima 28g setiap hari)

Protein penting untuk membina tisu baru yang lebih sihat. Protein adalah ‘building block’ tubuh manusia.

 

CADANGAN SUPLEMEN SOKONGAN UNTUK SEMBUHKAN TULANG PATAH DENGAN SEGERA

sembuhkan tulang patah

Aloe Vera Gel – pati aloe vera tulen yang distabilkan dan dimantapkan untuk membekalkan asid amino, vitamin, mineral, polisakarida, enzim dan berbagai-bagai faktor kesihatan yang lain untuk membantu memperkuatkan sistem imun, meningkatkan penyerapan nutrisi dan proses pemulihan.

Arctic-Sea – asid lemak Omega-3 tulen yang digabungkan dengan Omega-9 (minyak zaitun)

Forever Calcium – kalsium yang lengkap dengan magnesium, vitamin D, zinc dan mineral penting lain yang menyumbang kepada kekuatan tulang.

Baca juga: Cara Sembuhkan GOUT Secara Semulajadi

 

FOREVER FREEDOM

sembuhkan tulang patah

Jika anda menghadapi masalah, kesakitan atau kesukaran pada sendi, tambahan Forever Freedom ini dalam rejim suplemen harian anda semasa tempoh untuk sembuhkan tulang patah tu adalah amat digalakkan.

Forever Freedom ni berfungsi untuk untuk memberi kelegaan kepada sendi kerana ia adalah jus aloe vera tulen yang diformulasikan khas dengan glucosamine, chondroitin dan MSM (Methyl Sulfonyl Methane).

 

MAKANAN YANG MELEMAHKAN TULANG

Alkohol – menggalakkan penyusutan tulang dan meningkatkan keradangan yang tidak menggalakkan penyembuhan.

Garam – sodium mengeluarkan kalsium dari tulang. Cuba elak pengambilan garam anda: kurang dari 1500 mg (kurang daripada ½ tsp) sehari.

Gula dan bijirin halus – gula dan bijirin halus menggalakkan penyusutan jisim tulang dan menyediakan sangat sedikit nutrien untuk penyembuhan luka.

Cola dan minuman manis -kandungan fosfor cola sebenarnya boleh mengeluarkan kalsium dari tulang.

Kafein – minuman berkafein mengandungi sebatian yang boleh mengikat kalsium, mencegah kalsium daripada diserap dan menghadkan penyembuhan.

 

sembuhkan tulang patah

 

sembuhkan tulang patah

 

sembuhkan tulang patah

Jika anda adalah jenis orang yang tak suka telan ubat, suplemen adalah pilihan dan alternatif terbaik untuk anda. Enjoy proses pemulihan anda dengan minum @ makan suplemen sebab ia ibarat mengambil makanan semulajadi cuma di dalam bentuk yang telah dipermudahkan.

 

sembuhkan tulang patah

 

Komen Facebook:
Sembuhkan Tulang Patah Dengan Cepat Cara Semulajadi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *